اثرات جایگزینی سطوح مختلف خارشتر (Alhaghi maurorum L) بر عملکرد و فراسنجه‌های ایمنی و سلامت شترمرغ‌های 9 تا 15 هفته

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تخصصی علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف خارشتر (Alhaghi maurorum L) بر عملکرد و فراسنجه‌های ایمنی و سلامت شترمرغ‌های 9 تا 15 هفته بود، لذا پودر خارشتر در سطوح صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد با پودر یونجه جیره پایه جایگزین شد. به‌منظور انجام آزمایش، تعداد 36 قطعه شترمرغ با سن 9-هفتگی، از بین شترمرغ‌های پژوهشکده دام‌های خاص دانشگاه زابل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 گروه آزمایشی و 6 قطعه شترمرغ در هر تیمار به مدت 6 هفته مورداستفاده قرار گرفت، سپس پارامترهای خون به‌صورت خودکار اندازه‌گیری و داده‌ها با استفاده از آزمون Duncan و نرم‌افزار SAS تحلیل شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف درصد جایگزینی یونجه با گیاه خارشتر تأثیر معنی‌داری بر خوراک مصرفی هفته دوم و سوم ندارد (05/0≤P). درصورتی‌که اثر گروه‌های آزمایشی بر میانگین افزایش وزن معنی‌دار بود (05/0≥P). بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، ضریب تبدیل غذایی در بین تمام تیمارها آزمایشی معنی‌دار بود (05/0P≤). اعمال تیمارهای آزمایشی بر روی آلبومین سرم خون 32 درصد و بر روی پروتئین تام سرم خون 16 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد (05/0≥P). با توجه به نتایج این پژوهش، مصرف گیاه خارشتر به‌صورت جایگزین به‌منظور تأمین بخش فیبر جیره غذایی و بهبود ارتقاء سلامت شترمرغ قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اسدی قدیم، ا. و نوبخت، ع. (1396). اثر استفاده از سطوح مختلف پودر یونجه و خارشتر با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی. نشریه علوم دامی. 30(115): 179-192.
باشتینی، ج.، فضائلی، ح. و صفایی، ا. ( 1396). فراتحلیل بررسی ارزش غذایی علوفه خارشتر در تغذیه دام. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی مرکز ملی تحقیقات شوری یزد.
پاشتینی، ج. (۱۳۹۴). اثر مصرف علوفه خشک خارشتر در جیره غذایی بر عملکرد گوسفندان بلوچی. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. ۱۰۶: ۱۷۸- ۱۶۹.
پوررضا، ج. (1379). تغذیه مرغ (ترجمه). چاپ دوم. انتشارات ارکان اصفهان. صفحات 185-121.
پیراسته، ه.، شیران تفتی، م.، دهقانی، ف. و رنجبر، غ. (1400). بررسی توانایی رشد خارشتر (Alhagi maurorum Medik.) در اراضی شور استان یزد. فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران. 28 (3): 507-519.
حیدری، ح.، خطیب­جو، ع. فتاح­نیا، ف. اکبری­قرائی، م. و شیرزادی. ح. (1400). مقایسه تأثیر لیزین هیدروکلراید و بایولیز سولفات بر عملکرد، پاسخ ایمنی، فراسنجه­های خونی و استخوانی جوجه­های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران. 13(3): 428-417.
عباسی، م.، غضنفری، ش.، شریفی،س. و احمدی گاولیقی، ح. (1398). تأثیر اسانس­های رزماری، آویشن، مرزه، ویتامین E و روغن­های گیاهی بر سیستم ایمنی و میکروبیولوژی روده جوجه­های گوشتی. مجله تحقیقات دامپزشکی. 74 (2): 166-153
فغانی، م و دوستی ع. (۱۳۸۸). تعیین جنسیت شترمرغ با استفاده از نشانگرهای ژنتیکی به روش pcr. فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی. 3(3): 64-61.
قاسمی، ح. (1394). تاثیر جیره غذایی بر غلظت برخی متابولیتها، آنزیم ها و الکترولیتهای خون جوجه شترمرغها در دو سن متفاوت. مجله پژوهشهای جانوری (علمی). 28(1): 85-96.
قاسمی، ح. و حاج­خدادادی، ا. (1398). ترکیب متابولیکی و وضعیت آنتی اکسیدانی در شترمرغ های دریافت کننده آب آشامیدنی حاوی اسانس ترکیبی آویشن شیرازی نعناع فلفلی رازیانه و اکالیپتوس. دو ماهنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. ۳۵: (1) ۲۴-12.
قاسمی، ح.، حاج خدادادی، الف.، مهدی کاظمی بنچناری، م.، مهدی خدایی مطلق، م. و خلت آبادی فراهانی، ا. (1396). اثرهای استفاده از اسانس ترکیبی گیاهان دارویی در آب آشامیدنی بر عملکرد رشد، هماتولوژی و پروفیل چربی خون شترمرغ(Struthio camelus). نشریه پژوهشهای علوم دامی. 27 (2): 54-41.
کرمشاهی­امجزی، خ.، دیانی، ا.، طهماسبی، ر. و خضری، ا. (1396). تأثیر تغذیه سیلاژ خارشتر و ضایعات خرما بر مصرف ماده خشک، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های خونی در گوسفند . پژوهشهای تولیدات دامی. ۸ (۱۶) : ۱۱۰-۱۰۳.
محمد نژاد، م. و فغانی لنگرودی، ح. (1401). تغییرات شاخص های خونی و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره زنجبیل (Zingiber officinale). فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری. 58 (2): 46-35.
محمدی، ح. (1377). بیوشیمی بالینی. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دوم. 826 ص.
مرکی، ح.، سپهری، ع. و جعفری مفیدآبادی، ع.( 1396). مطالعه اثرات ترکیب محیط کشت و نوع ریز نمونه در بهینه سازی کشت خارشتر (Alhagi camelorum F). دو فصلنامه تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران. 25 (1): 159-148.
موسوی، س.م و غفوری، س. ع. (1387). مدیریت پرورش شترمرغ تهران، نشر سپهر. ترجمه.
موسوی، س. م.، ایاز، م، نصیری، ح. ع، لطف اللهیان، ه. و صیدی، و. (1395). راهنمای پرورش شترمرغ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
نبیوتی، ف.، واعظی، غ.، ملکی راد، ع. و عبداللهی، م. (1395). اثر عصاره خارشتر (Alhagi Camelorum) بر فاکتور­های عملکردی کبد و کلیه در موش­های نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله علمی پژوهشی زیست شناسی جانوری تجربی. 5 (1): 38-31.
نوبخت، ع. (1392). اثر استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر(Alhaji camelorum) بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه­های بیوشیمیایی و هماتولوزیکی خون مرغ­های تخم گذار تجاری. مجله پژوهش­های بالینی دامپژشکی. 4(2): 121-111.
نوبخت، ع. (1393). اثرات سطوح مختلف خارشتر عمل‌‌آوری شده بر عملکرد و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار. مجله پژوهش‌‌های بالینی دامپزشکی. 5 (1): 20-9.
نوبخت، ع. و اقدم شهریار، ح. (۱۳۸۹). اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، کیفیت لاشه و متابولیت­های خون در جوجه­های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دامی. شماره ۳، صفحات 63-51.
نیکنام، س. ر.، سپهری مقدم، ح. و وکیلی، ر. (1396). اثر سطوح مختلف گیاه خارشتر (alhaji mauroum) بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی خون مرغ های تخمگذار تجاری. کنفرانس بین المللی علوم کشاورزی، گیاهان دارویی و طب سنتی مشهد.
Samuel Lozano, S., Armando, M. De. A., Raúl Ortiz, M., Teódulo,Q. T., Eduardo Morales, B., Omar Francisco, P. R. and Arturo Gerardo, V. F. (2008). Effect of the inclusion of corn silage in the apparent digestibility of ostrich (Struthio camelus, Var. Domesticus) diets. Tecnica Pecuaria en Mexico. 46(1): 79-90.
Ahmad, N., Bibi, Y., Raza, I., Zahara, K., Khalid, N., Bashir, T. and Tabassum, S. (2015). Traditional uses and pharmacological properties of Alhagi maurorum: A review. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 5(11): 856-861.‏
Ahmed, Z.A.M., Aljakee ,J.K. and Elhady, M. (2014). Ostriches as an alternative promising industry to animal and poultry meat. International Conference Challenges in Poultry Industry, Giza, Egypt. 1- 4.
Al-Snafi, A. E. (2015). Alhagi maurorum as a potential medicinal herb: an overview. international journal of Pharmacy Review and Research. 5 (2): 130-136.
Angel, C. R. (1996). Digestibility of feed in ostriches, emu, and African grey parrots. Symposia of the comparative nutrition society. 4: 1-5
Arjabi, A., Anarjan, N. and Jafarizadeh Malmiri, H. (2021). Effects of extracting solvent composition on antioxidant and antibacterial activities of Alhagi maurorum extracts. Journal of Food Processing and Preservation. 45(3): 10-1.
Barends-Jones, V. and Pienaar, L. (2020). The South African Ostrich Industry Footprint. Western Cape Department of Agriculture (WCDoA): Elsenburg, South Africa.
Brand, T. and Olivier, A. (2011). Ostrich Nutrition and Welfare. In: P.C. Glatz, C. Lunam and I. Malecki (ed), The Welfare of farmed ratites, (Berlin, Heidelberg, Germany: Springer-Verlag). 91–109.
Brand, T. S., Viviers, S.F., Van der Merwe, J. and Hoffman, L.C. (2019). Effect of varying levels of protein concentration on production traits of ostriches (Struthio camelus var. domesticus). South African Journal of Animal Science, 4: 49-58
Burtis, C.A. and Bruns, D.E. (2014). Tietz fundamentals of clinical chemistry and molecular diagnostics (Fundamentals of Clinical Chemistry (Tietz)). Saunders. 7th Edition. pp: 1-1104.
Cilliers, S.C. (1998). Feedstuff evaluation, metabolizable energy and amino acid requirements for maintenance and growth in ostriches. In Proc. 2nd International Ratite Conference. September.PP 21-23.
Cross, D.E., McDevitt, R.M., Hillman, K.T. and Camovic, T.A. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science. 11: 496–506.
Deeming, D. C. (1999). The ostrich: biology, production and health. CAB International. 360 pages, ID: 13337.
Dhaniya, S. and Parihar, S.K. (2019). Evaluation of antioxidant potential of Dicoma tomentosa and Alhagi maurorum leaf and stem powder. Journal of Drug Delivery and Therapeutics. 9: 207-211.
El Shaer, H. M. (2010). Halophytes and salt-tolerant plants as potential forage for ruminants in near east region. Small Ruminant Research. 91: 3-12.
Gobbi, P.G., Gendarini, A., Crema, A., Cavalli, C., Attardo‐Parrinello, G., Federico, M. and Ascari, E. (1985). Serum albumin in Hodgkin's disease. Cancer. 55: 389-393.
Hager-Theodorides, A.L. Goliomytis, M.S. and Delis, S. (2014). Effects of dietary supplementation with quercetin on broiler immunological characteristics. Animal Feed Science and Technology. 198: 224-230.
Hamed, A., Perrone, A., Mahalel, U., Oleszek, W., Stochmal, A. and Piacente, S., (2012). Oleanane glycosides from the roots of Alhagi maurorum. Journal of Phytochemistry Letters. 5(4): 782-787.
Hong, J, C., Steiner, T., Aufy, A. and Lien, T. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science .144: 253-262.
Klasin, K. C. and Korver, D. R. (1999). The role of diet in modulating the immune response of broilers the example of PUFAs. Rec Adv Anim ,Nutr 12: 15-20
Kyle, R., Katzmann, J., Lust, J. & Dispenzieri, A. (2002). Clinical indications and applications of electrophoresis and immunofixation. Manual of Clinical Immunology, Sixth Edition. pp: 66-67.
Lee, A.Y., Cassar, P.M., Johnston, A.M. and Adelstein, S. (2017). Clinical use and interpretation of serum protein electrophoresis and adjunct assays. Br. J. Hosp. Med. 78: C18-C20
Lee, K. W., H. Everts and A. C. Beyen. (2003). Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal Applied Poultry Research. 12: 394-399.
Mahrose, K. M., Abdelhack, M. E. and Amer, S.A. A. (2019). Influences of dietary crude protein and stocking density on growth performance and body measurements of ostrich chicks. Annals of the Brazilian Academy of Sciences, 91 (1): 27-36
Matsui, H., Ban-Tukuda, T. and Wakita, M. (2009). Detection of fiber-digesting bacteria in ceca of ostrich using specific primer sets. Curr Microbiol. 60 (2): 112-116.
National Research Council (NRC). (2007). Nutrition Requirments of small ruminants. Washington DC. USA.
National Research Council (NRC). (2007). Nutrition Requirments of small ruminants. Washington DC. USA
Ocat, N., Erener, G., Burak Ak, F., Sungu, M., Altop, A. and Ozmen, A. (2008). Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Journal of Czech Journal of Animal Science. 53(4): 169.
Polawska, J., Marchewka, J., Cooper, R.G., Sartowksa, K., Pomianowski, J., Józwik, a. et al. (2011). The ostrich meat – an updated review. Animal Science Papers and Reports. 29(2): 89-97.
SAS (2001). User’s Guide. Statistics. Version 9.12. Edn. SAS Institute Inc. Cary. NC. 2001.
Suzgec, S., Merici, A.H., Houghton, P.J. and Cubukcu, B. (2005). Flavonoids of Helichrysum compactum and their antioxidant and antibacterial activity. Fitoterapia .76 (2): 269-272.
Thiam, M., Barreto Sanchez, A. L., Zhang, J., Zheng, M., Wen, J., Zhao, G. and Wang, Q. (2021). Association of Heterophil/Lymphocyte Ratio with Intestinal Barrier Function and Immune Response to Salmonella enteritidis Infection in Chicken. Animals (Basel). Dec 8;11(12):3498
Urabee, M. C., Abdulsattar, J. O., Nasif, Z. N. and Al-Garawi, Z. S. (2022). Extraction methods of Alhagi Maurorum (camel thorn) and its therapeutic applications. Journal of Physics: Conference Series. 8: 1853 -1861
Zhang, R., Ling, L., Han, D., Wang, H., Yu, G., Jiang, L., and Chang, Z. (2019). FEM analysis in excellent cushion characteristic of ostrich (Struthio camelus) toe pads. Plos one, 14(5): 141-151.
Zhu, B., Li, Q., Liu, R., Zheng, M., Wen, J. And  Zhao, G. (2019). Genome-Wide Association Study of H/L Traits in Chicken. Animals. 9(5):260.