نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

در این مطالعه اثر کومبوچای ملاس در آب آشامیدنی، بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده و جمعیت میکروبی روده کور تعداد 320 قطعه جوجه‌گوشتی نر سویه راس 308، در قالب طرح کاملاً تصــادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 16 قطعه جوجه در هر تکرار، در دوره‌های آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل آب حاوی: 1) بدون کومبوچا، 2) کومبوچا 15 در هزار و 3 در هزار به ترتیب در دوره آغازین و رشد، 3) کومبوچا 15 در هزار، 3 در هزار و 3 در هزار سه روز در هفته به‌ترتیب در دوره آغازین، رشد و پایانی، 4) کومبوچا 15 در هزار در دوره آغازین و 3 در هزار سه روز در هفته در دوره رشد و پایانی و 5) کومبوچا 15 در هزار در دوره آغازین و رشد و 3 در هزار سه روز در هفته در دوره پایانی، بود. تیمارهای‌آزمایشی متوسط افزایش وزن روزانه بیشتری از گروه شاهد داشتند (05/0>P). در دوره‌های پایانی و کل دوره، غیر از تیمار 2 آزمایش، کومبوچای ملاس موجب کاهش و بهبود معنی‌دار ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). در میزان ارتفاع و عرض‌پرز در ژژنوم و ایلئوم، تیمار 5 افزایش معنی‌دار نسبت به سایرگروه‌ها داشت (05/0>P). مصرف کومبوچای ملاس باعث افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس و کاهش شمارش کلی میکروبی در روده کور شد (05/0>P). در نتیجه، کومبوچا 15 در هزار در دوره‌های آغازین و رشد و 3 در هزار سه روز در هفته در دوره پایانی، می‌تواند باعث بهبود عملکرد جوجه‌های گوشتی شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

صالحی، صالح. (1400). استفاده از کومبوچای تولیدی بر پایه شکر و ملاس در جوجه­های گوشتی. پایان نامه دکتری. دانشکده کشاورزی. دانشگاه کردستان.
Adil, S., Banday, T., Ahmad Bhat, G., Salahuddin, M., Raquib, M. and Shanaz, S. (2011). Response of broiler chicken to dietary supplementation of organic acids. Journal of Central European Agriculture. 12(3): 498-508.
Afsharmanesh, M. and Sadaghi, B. (2014). Effects of dietary alternatives (probiotic, green tea powder, and Kombucha tea) as antimicrobial growth promoters on growth, ileal nutrient digestibility, blood parameters, and immune response of broiler chickens. Comparative Clinical Pathology. 23(3): 717-724.
Akbarirad, H., Mazaheri Assadi, M., Pourahmad, R. and Mousavi Khaneghah, A. (2017). Employing of the different fruit juices substrates in vinegar kombucha preparation. Current Nutrition & Food Science. 13(4): 303-308.
Amarasinghe, H., Weerakkody, N. S. and Waisundara, V. Y. (2018). Evaluation of pHysicochemical properties and antioxidant activities of kombucha “Tea Fungus” during extended periods of fermentation. Food Science and Nutrition. 6(3): 659-665.
Arani, M., Hemati, B. and Zarei, A. (2014). The effect of using kombucha on blood antibody level and proventriculus and gizzard tissue cells in broiler chicks. Data Management Association. 3(4): 1-1.
Bogdan, M., Justine, S., Filofteia, D. C., Petruta, C., Gabriela, L., Roxana, U. and Florentina, M. (2018). Lactic acid bacteria strains isolated from Kombucha with potential probiotic effect. Romanian Biotechnological Letters. 23(3): 13592-13598.
Chawla, S., Katoch, S., Sharma, K. and Sharma, V. (2013). Biological response of broiler supplemented with varying dose of direct fed microbial. Veterinary World. 6(8): 521-524.
Cowieson, A. and Kluenter, A. (2019). Contribution of exogenous enzymes to potentiate the removal of antibiotic growth promoters in poultry production. Animal Feed Science and Technology. 250: 81-92.
Dittoe, D. K., Ricke, S. C. and Kiess, A. S. (2018). Organic acids and potential for modifying the avian gastrointestinal tract and reducing pathogens and disease. Frontiers in Veterinary Science. 5: 216.
Hashemi, S. R., Zulkifli, I., Davoodi, H., Hair Bejo, M., & Loh, T. C. (2014). Intestinal histomorphology changes and serum biochemistry responses of broiler chickens fed herbal plant (Euphorbia hirta) and mix of acidifier. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(1), 95-103.
Hedayati, M., Manafi, M., Yari, M. and Vafaei, P. (2013). Effects of supplementing diets with an acidifier on performance parameters and visceral organ weights of broilers. European Journal of Zoological Research. 2(6): 49-55.
Jayabalan, R., Malbaša, R. V., Lončar, E. S., Vitas, J. S. and Sathishkumar, M. (2014). A review on kombucha tea—microbiology, composition, fermentation, beneficial effects, toxicity, and tea fungus. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 13(4): 538-550.
Kaewkod, T., Bovonsombut, S. and Tragoolpua, Y. (2019). Efficacy of kombucha obtained from green, oolong, and black teas on inhibition of pathogenic bacteria, antioxidation, and toxicity on colorectal cancer cell line. Microorganisms. 7(12): 700.
Kapp, J. M. and Sumner, W. (2019). Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology. 30: 66-70.
Moroeanu, V. I., Vamanu, E., Paun, G., Neagu, E., Ungureanu, O. R., Eremia, S. A., Radu, G.-L., Ionescu, R. and Pelinescu, D. R. (2015). Probiotic strains influence on infant microbiota in the in vitro colonic fermentation model GIS1. Indian Journal of Microbiology. 55(4): 423-429.
Murugesan, G. R., Syed, B., Haldar, S. and Pender, C. (2015). PHytogenic feed additives as an alternative to antibiotic growth promoters in broiler chickens. Frontiers in Veterinary Science. 2: 21.
Nain, S., Renema, R. A., Zuidhof, M. J., & Korver, D. R. (2012). Effect of metabolic efficiency and intestinal morphology on variability in n-3 polyunsaturated fatty acid enrichment of eggs. Poultry science91(4), 888-898.
Sabour, S., Tabeidian, S. A. and Sadeghi, G. (2019). Dietary organic acid and fiber sources affect performance, intestinal morpHology, immune responses and gut microflora in broilers. Animal Nutrition. 5(2): 156-162.
Saleem, K., Rahman, A., Pasha, T. N., Mahmud, A. and Hayat, Z. (2020). Effects of dietary organic acids on performance, cecal microbiota, and gut morpHology in broilers. Tropical Animal Health and Production. 52(6): 3589-3596.
Setorkil, M. and Ahangar Darabi, M. 2013. Protective effects of kombucha tea and silimarin against thioacetamide induced hepatic injuries in wistar rats. World Applied Sciences Journal, 27(4): 524-532.
Sohail, R., Saeed, M., Chao, S., Soomro, R., Arain, M., Abbasi, I., Raza, S., Lu, G. and Yousaf, M. (2015). Comparative effect of different organic acids (benzoic, acetic and formic) on growth performance, immune response and carcass traits of broilers. Journal of Animal Production Advances. 5: 757-764.
 Tasharofi, S., Goharrizi, L. Y. and Mohammadi, F. (2017). Effects of dietary supplementation of waste date’s vinegar on performance and improvement of digestive tract in broiler chicks. Paper presented at the Veterinary Research Forum. 8(2): 127-132.
Villarreal-Soto, S. A., Beaufort, S., Bouajila, J., Souchard, J. P., and Taillandier, P. (2018). Understanding kombucha tea fermentation: a review. Journal of Food Science. 83(3): 580-588.