اثر منبع نیتروژن غیر پروتئینی و سطح خوراکدهی بر عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی، متابولیت‌های خونی و رفتارشناسی بره‌های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

4 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر نوع منبع نیتروژن غیر پروتئینی (NPN) و سطح خوراکدهی بر عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی، متابولیت‌های خونی و رفتارشناسی بره‌های پرواری بود. از 28 رأس برۀ نر پرواری نژاد لری-بختیاری با دامنۀ سنی 4 تا 5 ماهه و میانگین وزن زنده 3±1/36 کیلوگرم به مدت 60 روز در یک آزمایش فاکتوریل ۲×۲ در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار آزمایشی و 7 تکرار استفاده شد. جیره‌های آزمایشی حاوی اوره یا بیورت (اوره حرارت داده شده) بودند که هرکدام به صورت جیرۀ کامل مخلوط روزانه به میزان دو یا سه بار در اختیار بره‌ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که بره‌های مصرف کننده بیورت در مقایسه با اوره میانگین افزایش وزن روزانه بیشتر و ضریب تبدیل خوراک مطلوب‌تری داشتند (05/0>P). جیرۀ مکمل شده با بیورت سبب افزایش گوارش‌پذیری الیاف نامحلول در شوینده اسیدی شد (05/0>P). غلظت اوره، نیتروژن اوره‌ای خون (BUN) و پروتئین کل در زمان ناشتا و 6 ساعت پس از خوراکدهی وعدۀ صبح در بره‌های مصرف کننده اوره بیشتر از بیورت بود (05/0>P). صفات رفتارشناسی شامل خوردن، جویدن، صفت خوردن به ماده خشک مصرفی و خوردن به NDF مصرفی با افزایش سطح خوراکدهی از 2 به 3 بار در روز به طور معنی‌داری افزایش یافت، هرچند تحت تأثیر نوع NPN قرار نگرفتند (05/0<P). به طور کلی، می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از بیورت همراه با افزایش سطح خوراکدهی سه بار در روز سبب بهبود عملکرد رشد و متابولیسم نیتروژن در بره‌های پرواری می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اکبری پابندی، ک. و میرزایی الموتی، ح. ( 1396). اثر دفعات خوراکدهی و افزودن روغن به جیره بر عملکرد، رفتار جدا کردن اجزای خوراک و تخمیر شکمبه گاوهای هلشتاین. مجله تحقیقات تولیدات دامی. سال ششم. شماره اول. ص 109-125.
توحیدی، آ.، زالی،  ا.، خوش سخن،  ع.،  ژندی، م.،  دیرنده،  ع. و امینی، م. (1389). تأثیر دفعات خوراکدهی بر کیفیت لاشه و غلظت پلاسمایی هورمون­های لیپتین و انسولین در گوساله­های پرواری. مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 65، شماره3، 203-209.
جواندل کورعباسلو،  ا.، طهماسبی،  ر. و دیانی،  ا. (1392). تأثیر استفاده از اوره گوگرددار بر قابلیت هضم، فراسنجه­های خونی و تخمیر شکمبه­ای در بز رائینی. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران، جلد5، شمار2، ص 164-172.
حیدرزاده، م.ح.، باشتنی، م.، فروغی، ع.، فرهنگ­فر، ه. و گنجی، ف. ( 1398). اثرات تعداد وعده­های خوراکدهی بر رفتارهای تغذیه­ای، تولید و ترکیب شیر گاوهای شیری براون سوئیس. نشریه پژوهش­های علوم دامی. جلد29. شماره2. ص 117-129.
زحمتکش، د. جهانی مقدم، م. ( ۱۳۹۶). جایگزینی بخشی از کنجاله سویا با منبع نیتروژن غیرپروتئینی آهسته رهش در گاوهای شیری: عملکرد و پیامدهای اقتصادی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره ۱۱۷.
کریم­زاده، م.،  امانلو، ح.،  نیکخواه،  ا.، سیرجانی، م.ع.  و نوری،  غ. ( 1391). اثرات دفعات خوراکدهی در اوایل شیردهی بر بازده تولیدی گاوهای شیرده هلشتاین. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران. جلد4، شماره2. ص 128-136.
مشایخی، م.،  ساری، م.، عرفانی مجد، ن. و رضایی، م. (۱۳۹۷). اثرات اوره آهسته رهش و ملاس بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، تخمیر شکمبه­ای و صفات لاشه گوسفندان پرواری. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. جلد۱۱.شمار۳. ص. ۲۹۱-۲۳۷.
موسوی سید علی کیا، ا.، تیموری یانسری، ا.، دیرنده،ع. و ایراجیان، غ. ( 1398). اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیرپروتئینی آهسته رهش با کنجاله سویا بر مصرف خوراک، فراسنجه­های خونی و عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل شیردهی. مجله تحقیقات دامپزشکی. دوره 74. شماره4.
AOAC. (1990). Official methods of analysis of the Association of official Analytical chemists. Edited by kennethHelrich. 15th edition. USA.
Aquino, D.L., Rosario, M.V.D. and Vergarra, K.F. (2014). Effect of augmented feeding with bypass amino acids and slow-release non-protein nitrogen supplements on milk peak, lactation persistency, milk quality and post-partum reproductive performance of Brazilian buffaloes. Buffalo Bulletin, 32: 961–965.
Benedeti, P.D.B., Paulino, P.V.R., Marcondes, M.I., Valadares, S.C., Martins, T.S., Lisboa, E.F., Silva, L.H.P., Teixeira, C.R.V. and Duarte, M.S. (2014). Soybean meal replaced by slow release urea in finishing diets for beef cattle. Livestock Science, 165: 51-60.
Calupa, W. (2007). Precision feeding of nitrogen to lactating dairy cows: a role for optigen II. In: Nutritional biotechnology in the feed industries: Proceedings of Alltech S 23rd Annual Symposium. The new energy crisis: food, feed or fuel? Alltech UK. Pp. 221-226
Cherdthong, A. and Wanapat, M. (2010). Development of Urea Products as Rumen Slow-Release Feed for Ruminant Production: A Review. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 4: 2232-2241.
Cherdthong, A., Wanapat, M. and Wachirapakorn, C. (2011a). Effects of urea–calcium mixture in concentrate containing high cassava chip on feed intake, rumen fermentation and performance of lactating dairy cows fed on rice straw. Livestock Science, 136: 76–84.
Currier, T.A., Bohnert, D.W., Falck, S. J., Schauer, C.S. and Bartle, S.J. (2004). Daily and alternate-day supplementation of urea or biuret to ruminants consuming low-quality forage: II. Effects on site of digestion and microbial efficiency in steers. Journal of Animal Science, 82(5): 1518-27.
DeVries, T.J., Von Keyserlingk, M.A.G. and Beauchemin, K.A. (2005). Frequency of feed delivery affects the behavior of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 88: 3553-3562.
Dhiman, T.R., Zaman, M.S., Macqueen, I.S. and Boman, R.L. (2002). Influence of corn processing and frequency of feeding on cow performance. Journal Dairy Science, 85(1): 217-226.
Golombeski, G.L., Kalscheur, K., Hippen, A. and Schingoethe, D. (2006). Slow-release urea and highly fermentable sugars in diets fed to lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 89(11): 4395-403.
Gustavo, D.C., Rodrigo, G., Beatriz, C.V., José Esler, D.F.J., Thiago, H.A.V., Caio, S.T., Heraldo Namorato, D.S. and Francisco, P.R. (2015). Effects of polymer-coated slow-release urea on performance, ruminal fermentation, and blood metabolites in dairy cows. Revista Brasileira de Zootecnia, 44(9): 327-334.
Jinjia, Z.A.R., Jinzhen, J., Weijun, S., Lingyuan, Y., Chuanshe, Z. and Zhiliang, T. (2022). Effects of non-protein nitrogen sources on in vitro rumen fermentation characteristics and microbial diversity. Animal science, 3: 891898.
Jolazadeh, A.R., Dehghan-banadaky, M. and Rezayazdi, K. (2015). Effects of soybean meal treated with tannins extracted from pistachio hulls on performance, ruminal fermentation, blood metabolites and nutrient digestion of Holstein bulls. Animal Feed Science and Technology, 34: 23-29.
Kaneko, J.J., Harvey, J.W. and Bruss, M.L. (2008). Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 6th ed. San Diego: Academic Press.
Kertz, A.F. (2010). Review: urea feeding to dairy cattle: a historical perspective and review. The Professional Animal Scientist, 26(3): 257-272.
Keskin, M., Gül, S., Sahin, A., Kaya, S., Duru, M., Görgülü, Ö., and Biçer, S. (2007). Effects of feed refreshing frequency on growth and carcass characteristics of Awassi lambs. South African Journal of Animal Science, 37: 248-255.
Keskin, M., Şahin, A., Biçer, O. and Gül, S. (2004). Comparison of the behaviour of Awassi lambs in cafeteria feeding system with single diet feeding system. Applied Animal Behaviour Science, 85: 57-64.
Khan, M.I., Ahmed, S., Rahman, A., Ahmad, F., Khalique, A., Nisar, A., Qadir, Z., Umar, S., Ullah, S. and Azam, B.E. (2015). Comparative efficacy of urea and slow-release non-protein nitrogen on performance of Nili-Ravi buffalo calves. Pakistan Journal of Zoology, 47(4): 1097-1102.
Kononoff, P.J., Lehman, H.A. and Heinrichs, A.J. (2002). Technical note- a comparison of methods used to measure eating and ruminating activity in confined dairy cattle. Journal of Dairy Science, 85: 1801-1803.
Mohammed, M.M., Saleh, H.H. and Mahmood, A.B. (2018). Effect of feeding frequency on some growth performance, some carcass characteristics and chemical meat composition. JZS Special Issue, 2nd Int. Conference of Agricultural Sciences.
Nadeem, M.S., Pasha, T.N., Jabbar, M.A., Javed, K. and Ditta, Y.A. (2014). Effect of Different non-protein nitrogen (NPN) sources on performance of lactating Nili-Ravi buffaloes. International Livestock Nutrition Conference, 24: 1–4.
Neal, K., Eun, J.S., Young, A., Mjoun, K. and Hall, J. (2014). Feeding protein supplements in alfalfa hay-based lactation diets improves nutrient utilization, lactational performance, and feed efficiency of dairy cows. Journal Dairy Science, 97(12): 7716-7728.
NRC. (2007). National Research Council, Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washington (DC, USA): National Academy of Sciences.
Ntiranyibagira, E., Niteen, V.P., Shekbar, R.B., Lateef, A., Xu, K. and Liu, H. (2015). Effect of different levels of urea supplementation on nutrient intake and growth performance in growing camels fed roughage based complete pellet diets. Animal Nutrition, 1: 356-361.
Olafadehan, O.A., Adewumi, M.K. and Fakolade, P.O. (2014). Effect of replacement of soybean meal whth urea or urea supplemented with sulphur on the performance of lambs. Journal Agriculture of Veterinary Science, 1(4): 180-185.
Pinos-Rodríguez, J.M., Peña, L.Y., González-Muñoz, S.S., Bárcena, R. and Salem, A. (2010). Effects of a slow release coated urea product on growth performance and ruminal fermentation in beef steers. Italian Journal of Animal Science,10: 4081-4086.
Radostitis, O.M., Gay, C.C., Blood, D.C. and Hinchliff, K.W. (2007). Veterinary Medicine. A Text Book of the Diseases of Cattle, Sheep, Goats and Horses. 10th edn. W.B. Saunders Ltd, London, UK.
Rodrigo, B.S., Dos Stantos, A.C.P., Alba, H.D.R., Rodrigues, C.S., Pina, D.D.S., Cirne, L.G.A., Santos, S.A., Pires, A.J.V., Silva, R.R., Tosto, M.S.L., Bento, S.C., Grimaldi, A.B., Backer, C.A. and Carvalho, G.P. (2021). Effect of feeding frequency on intake, digestibility, ingestive, behavior, performance, carcass characteristics and meat quality of male feedlot lambs. Agriculture, 11: 776-782.
Rozanski, S., Vivian, D.R., Kowalski, L.H., Prado, O.R., Fernandes, S.R., de Souza, J.C. and de Freitas, J.A. (2017). Carcass and meat traits, and non-carcass components of lambs fed ration containing increasing levels of urea. Ciências Agrárias, 38(3): 1587-1604.
 Ryul Park, D., Kim, H., Chul Jung, J., Seung Shin, M., Jin Han, S. and  Kyu Song, I. (2009). Catalytic conversion of urea to biuret: A catalyst screening study. Korean Journal of Chemical Engineering, 26: 990–993.
Saldanha, R.B., dos Santos, A.C.P., Alba, H.D.R., Rodrigues, C.S., Pina, D.S., Cirne, L.G.A., Santos, S.A., Pires, A.J.V., Silva, R.R., Tosto, M.S.L., Bento, S.C., Grimaldi, A.B., Becker, C.A. and de Carvalho, G.G.P. (2021). Effect of feeding frequency on intake, digestibility, ingestive behavior, performance, carcass characteristics, and meat quality of male feedlot lambs. Agriculture, 11(8), 776-782.
Saro, C., Mateo, J., Andres, S., Mateos, I., Ranilla, M. J., Lopez, S., Martin, A. and Giranldez, J. (2019). Replacing soybean meal with urea in diets for heavy fattening lambs: Effects on growth, metabolic profile and meat quality. Animals, 9(11): 974-988.
Shabi, Z., Bruckental, I., Zamwell, S., Tagari, H. and Arieli, A. (1999). Effects of the synchronization of the degredation of dietary crude protein and organic matter and feeding frequency on ruminal fermentation, nutrient digestibility and milk yield and composition in dairy cows. Journal of Dairy Science. 82: 1252-1260.
Sutton, J.D., Broster, W.H., Napper, D.J. and Siviter, J.W. (1985). Feeding frequency for lactating cows: effects on digestion, milk production and energy utilization. British Journal of Nutrition, 53: 117-130.
Taylor-Edwards, C.C, Hibbard, G., Kitts, S.E., McLeod, K.R., Axe, D.E., Vanzant, E.S., Kristensen, N.B. and Harmon, D.L. )2009a(. Effects of slow-release urea on ruminal digesta characteristics and growth performance in beef steers. Journal of Animal Science, 87: 200–208.
Taylor-Edwards, C.C., Elam, N.A., Kitts, S.E., McLeod, K.R., Axe, D.E., Vanzant, E.S., Kristensen, N.B. and Harmon, D.L. (2009b). Influence of slow-release urea on nitrogen balance and portal-drained visceral nutrient flux in beef steers. Journa of Animal Science, 87: 209-221.
Van-Keulen, J. and Young, B.A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282–289.
Wang, B., Cheng-gang, J., Shou-kun, J., Li-wen, W., Jian, D., Bing-wen, S., Yan, T., Nai-feng, Z. and Qiyu, D. (2014). Effects of different levels of urea in diets on haematological indices, serological parameters parameters and tissue lesions in mutton sheep. Acta Veterinariaet Zootechnica Sinica, 45(9):1449-1456
Xin, H.S., Schaefer, D.M., Liu, Q.P., Axe, D.E. and Meng, Q.X. (2010). Effects of polyurethane coated urea supplement on in vitro ruminal fermentation, ammonia release dynamics and lactating performance of Holstein dairy cows fed a steam-flaked corn-based diet. Asian-Australian Journal of Animal Science, 23: 491-500.
Xu, Y., Li, Z., Moraes, L.E., Shen, J., Yu, Z. and Zhu, W. (2019). Effects of incremental urea supplementation on rumen fermentation, nutrient digestion, plasma metabolites, and growth performance in fattening lambs. Animals, 9: 652-664.