احمدیان، ح.، نعمتی، ذ.،کریمی، ا.، صفری، ر.، شیخلو، م. و بشارتی. م. (1399). تأثیر سلنیوم به همراه ویتامینE بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی و متابولیتهای خونی بلدرچین ژاپنی تخمگذار. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. (3) 12. 349-337. doi: 10.22067/ijasr.v13i2.7468
اکبرینیا، ا.، سفیدکن، ف.، قلاوند، ا.، طهماسبیسروستانی، ز. و شریفیعاشورآبادی، ا. (1384). ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه دارویی زنیان تولید شده در قزوین. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین. (9) 3. 25-22.
امیری اندی، م.، افشار، م. و شیوازاد، م. (1388). اثر سطوح متفاوت ویتامینE در جیره مرغ مادر گوشتی بر تولید و کیفیت تخممرغ. نشریه پژوهشهای بالینی دامهای بزرگ. (9) 3. 37-43.
بهروزلک، م. ع.، حسنآبادی، ا.، نصیری مقدم، ح.، کرمانشاهی، ح. و واحد، ر. (1391). مقایسه اثرات سطوح مختلف پودر گیاه دارچین با آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد و وزن اندامهای داخلی بدن جوجههای گوشتی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. دانشگاه صنعتی اصفهان. ص. 1953.
حاجیزاده، ص.، پریزادیان کاوان، ب.، خسروینیا، ح. ا. و ماسوری، ب. (1397). تأثیر سطوح جیرهای پودر سیاهدانه بر عملکرد، غلظت کلسترول زرده و پایداری اکسیداتیو تخممرغ در مرغهای تخمگذار. مجله پژوهشهای تولیدات دامی. (9) 21. 25-18. doi: 10.29252/rap.9.21.18
حبیبی، ح.، قحطان، ن. وکهن، م. (1396). بررسی استفاده از سطوح مختلف ناخنک، موشکورک و آلوئهورا در جیره و اثر آن بر روی ویژگیهای کمی و کیفی و بیوشیمیایی تخم بلدرچین ژاپنی. مجله تحقیقات دام و طیور. (6) 2. 36-27. doi:10.22077/jlr.2018.1029.1016
زاغری، م. و محیطیاصلی، م. (1390). اثرات ویتامینهایE و C بر عملکرد مرغهای تخمگذار، فراسنجههای خونی و کلسترول تخممرغ. مجله تحقیقات دامپزشکی. (66) 2. 142-137.
سعیدی. پ.، طباطبایی وکیلی، ص.، سالاری، س.، میرزاده. خ و زارعی، م. (1393). بررسی اثر افزودن سیاهدانه (Nigella sativa L) به جیره در عملکرد و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی. مجله تولیدات دامی. (2) 16. 167-155. doi: 10.22059/jap.2014.52792
شفاهی، م. و معاضدی، ا.ع. (1387). بررسی رژیم غذایی حاوی روغن کنجد بر میزان کلسترول موشهای صحرایی نر پیر و جوان. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی. (1) 18. 16-13.
عباسنژاد، ع. (1394). اثرات فیزیولوژیک سیاهدانه بر سیستمهای مختلف بدن: مطالعه مروری. مجله طب داخلی روز. (4) 21. 8۱-71.
قربانی، م.، طاطار، ا.، سالاری، س.، سلیمانی، م.، و خلیلی سامانی، س. (1400). تأثیر سطوح مختلف کنجاله سیاه دانه بر عملکرد مرغان تخمگذار در سیکل دوم تولید
. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. (2) 13. 273-263. doi:
10.22067/IJASR.2022.37122
کریمیراد، م.، افضلی، ن.، قزاقی، م. و نعیمیپور یونس، ح. (1392). بررسی اثرات مختلف دانه زیره سبز بر صفات کیفی تخم وبرخی فراسنجههای خونی بلدرچین ژاپنی. مجله تحقیقات دام و طیور. (1) 2. 64-57.doi: 10.22077/jlr.2013.224
محیطیاصل، م.، حسینی، ع.، میمندیپور، ا. و مهدوی، ع. (1389).گیاهان دارویی در تغذیه دام وطیور (چاپ اول)، انتشارات الهادی قم. ص. 45 و67.
موسیپور، ط. و سالارمعینی، م. (1393). تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجاله سیاهدانه بر عملکرد و کیفیت گوشت بلدرچین ژاپنی. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. (1) 6. 24-17.doi: 10.22067/ijasr. v6i1.23655
Abdul-Rahman, S.Y., Abdulmajeed, A.F. and Alkatan, M.M. (2009). Effect of sesame seeds on blood physiological and biochemical parameters in broiler breeder hens. Iraqi Journal of Veterinary Sciences. 23 (1): 25-28.
Aboonajmi, M., Akram, A., Nishizu, T., Kondo, N., Setarehdan, S.K. and Rajabipour, A. )2010(. An ultrasound based technique for the determination of poultry egg quality. Research in Agricultural Engineering. 56 (1): 26-32.
Ait, M.L., Ait Mouse, H., Elabbadi, N., Bensalah, M., Gamouh, A., Aboufatima, R, et. al. (2007). Anti-tumorproperties of blackseed (Nigella sativa L) extracts. Brazilian Journal of Medical Biolology Research. 40 (6): 839-847. doi:10.1590/S0100-879X2006005000108.
Akhtar, M.S., Nasir, Z. and Abid, A.R. (2003). Effect of feeding powdered (Nigella Sativa L) seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. Veterinary Archives. 73 (3): 181-190.
Al-Daraji, H.J., Al-Mashadani, H.A., Al-Hayani, W.K. and Al-Hassani, A.S. (2013). Effect of the supplementation of the laying quails ration with sesame (Sesamum inducum L) seeds and oil on egg quality traits. International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology. 3 (4): 54-63.
Al-Naqeep, G., Ismail, M. and Allaudin, Z. (2009). Regulation of low-density lipoprotein receptor and 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme a reductase gene expression by thymoquinone-rich fraction and thymoquinone in HepG2 cells.
Journal of Nutrigenet Nutrigenomics. 2 (4-5): 163-72.
doi.org/10.1159/000227264.
Ashayerizadeh, O., Dastar, B., Shams Shargh, M., Ashayerizadeh, A., Rahmatnejad, E. and Hossaini, S.M.R. (2009). Use of garlic (Allium sativum L), black cumin seeds (Nigella sativa L) and wild mint (Mentha longifolia) in broiler chickens’diets .Journal of Animial Veterinary Advanced. 8 (9): 1860-1863.
Boka, J.A.H., Mahdavi, A.H.S. and Jahanian, R. (2014). Effect of different levels of black cumin (
Nigella sativa L) on performance, intestinal Escherichia coli colonization and jejunalmorphology in laying hens.
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 98 (2): 373-383. doi.org/
10.1111/jpn.12109.
Burtis, M. and Bucar, F. (2000). Antioxidant activity of (
Nigella sativa L) essential oil
. Phytotherapy Research. 14 (5): 323-228. doi.org/
10.1002/1099-1573.
Butt, M.S. and Sultan, M.T. (2010). Nigella sativa L, Reduces the risk of various maladies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 50 (7): 654-65. doi.org/ 10.1080/10408390902768797.
Campbell, T.W. (1995). Avian Hematology and Cytology.2nd Edition. Ames, Iowa State University Press. pp: 3-19.
Cooney, R.V., Custer, L.J., Okinaka, J. and Franke, A.A. (2001). Effects of dietary sesame seeds on plasma tocopherol levels.
Nutrition and Cancer. 39 (1): 66-71. doi.org/
10.1207/S15327914nc391_9.
Denli, M., Okan, F. and Ulucake, A.N. (2004). Effect of dietary black seed (
Nigella sativa L) extractsupplementation on laying performance and egg quality of (
Coturnix Japonica).
Journal of Applied Animal Research. 26 (2): 73-76.
doi.org/10.1080/09712119.2004.9706511.
Duncan, D.B. (1955). Multiple ranges and multiple F test. Biometrics. 11 (1): 1-42. doi.org/10.2307/3001478.
Farrag A, Mahdy., K.A, Abdel., R.G. and Osfor, M.M. (2007). Protective effect of (Nigella sativa L) seeds against lead-induced hepatorenal damage in male rats. Pakistan Journal of Biological Sciences. 10 (17): 2809-2816. 10.3923/pjbs.2007.2809.2816.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extracts on broiler performance digestibility and digestive organ size.
Journal of Poultry Science. 83 (2): 169-174.
https://doi.org/10.1093/ps/83.2.169
Hoan, N. and Khoa, M. (2016). The effect of different levels of sesame oil on productive performance, egg yolk and blood serum lipid profile in laying hens. Open
Journal of Animal Sciences. 6 (1): 85-93. doi.org/
10.4236/ojas.2016.61011.
Ishibashi, S., Brown, M.S., Goldstein, J.L., Gerard, R.D., Hammer, R.E. and Herz, J. (1993). Hypercholesterolemia in low density lipoprotein receptor knockout mice and its reversal by adenovirus
-mediated gene delivery.
Journal of Clinical Investigation. 92 (2): 883-893.
doi.org/10.1172/JCI116663.
Khan, S.H., Anjum, M.A., Parveen, A., Khawaja, T. and Ashraf, N. M. (2013). Effects of black cumin seed (Nigella sativa L) on performance and immune system in newly evolved crossbred laying hens.
Veterinary Quartery. 33 (1): 15–21. doi.org/
10.1080/01652176.2013.782119.
Kondaiah, N., Panda, B. and Singh, R.A. (1983). Internal egg quality measure for quail eggs. Indian Journal of Animal Sciences. 53:1261–1264.
Lare, R. (1997). The power of medicinal plants. Canadian Journal of Health and Nutrition. 175:13-18.
Lee, K. W., Everts, H. and Beynen, A. C. (2004). Essential oils in broiler nutrition.
International journal of poultry science. 3 (12): 738–752. doi.org/
10.3923/ijps.2004.738.752.
Majdalawieh, A.F., Dalibalta, S. and Yousef, S.M. (2020). Effects of sesamin on fatty acid and cholesterol metabolism, macrophage cholesterol homeostasis and serum lipid profile: A comprehensive review.
Europian Journal of Pharmacy. 15: 885-920. doi:
10.1016/j.ejphar.2020.173417.
Mansour, M. and Tornhamre, S. (2004). Inhibition of 5- lipoxygenase and leukotriene C4 synthase in human blood cells by thymoquinone. Journal of
Enzyme Inhibition Medicine Chemsetry. 19 (5): 431-436. doi.org/
10.1080/14756360400002072.
Mazalli, M.R., Faria, D.E., Salvador, D. and Ito, D.T. (2004). A Comparison of the feeding value of different sources of fats for laying hens: 1. Performance characteristics. The Journal of Applied Poultry Research. 13 (2): 274-279.
Morrison, W.R. and Smith, L.M. )1964(. Preparation of fatty acid methyl esters and dimethylacetals from lipids with boron fluoride methanol. Journal of Lipid Research. 5 (4): 600-8.
NRC, National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th Edition. National Academy Press, Washington DC,
Obiajunwana, E.I., Adebiyi F.M. and Omode, P.E. (2005). Determination of essential minerals and trace elements inNigerian sesame seeds, using TXRF technique.
Pakistan Journal of Nutrtion. 4 (6): 393-395. doi.org/
10.3923/pjn.2005.393.395.
Penalvo, J. L., Heinonen, S. M., Aura- M, A. and Adlercreutz, H. (2005). Dietary sesamin is converted to enterolactone in humans.
Journal of Nutrition. 153 (5): 1056–1062.
doi.org/10.1093/jn/135.5.1056
Pendl, H. 2001. Avian hematology for practitioners. Proceedings of the Association of Avian Veterinarians: pp:387-400.
Rama Rao, S. V., Raju, A. K., Panda, N. S., Poonam, G. S. and Sharma, R.P. (2008). Utilization of sesame (Sesamum indicum) seed meal in broiler chicken diets.
British Poultry Sciences. 49 (1): 81 -85. doi.org/
10.1080/00071660701827888.
Richmond, W. (1973). Preparation and properties of a cholesterol oxidase from (Nocardia sp) and its application to the enzy-matic assay of total cholesterol in serum.
Clinical Chemistry. 19 (12): 1350-1356.
doi.org/10.1093/clinchem/19.12.1350.
Rowghani, E., Arab, M., Nazifi, S. and Baktiari, Z. (2007). Effect of canola oil on cholesterol fatty acid composition on egg yolk of laying hens.
International Journal of Poultry Science. 6 (2): 111-114. doi.org/
10.3923/ijps.2007.111.114.
SAS. (2009). SAS/SATA Users Guide for Personal Computer Release 6.18. Edition. SAS Institute, Inc. Carry, NC., USA.
Sturkie, P.D. (1995). Avian physiology. 4th Edition. Springer Verlag, New York, pp: 115-270.
Szczerbinska, D., Sulik, M., Majewska, D., Ligocki, M. and Adaszynska-Skwirzynska, M. (2020). Effect of diet supplemented with black cumin (
Nigella sativa L) seeds on egg yolk fatty acid profile and egg yolk cholesterol level of Japanese quail (
Coturnix japonica).
Acta Sciences Poland Zootechnica. 19 (3): 31–38. doi.org/
10.21005/asp.2020.19.3.04.
Szczerbinska, D., Tarasewicz, Z., Sulik, M., Kopczynska, E. and Pyka, B. (2012). Effect of the diet with common flax (Linum usitatissimum) and black cumin seeds (Nigella sativa L) on quail performance and reproduction. Animal Science Paper Reproduction. 30 (3): 261–269.
Yalcin, S., Yalcin, S., Erol, H., Bugdayc, K., Ozsoy, B. and Cakir, S. (2009). Effects ofdietary black cumin seed (
Nigella sativa.L) on performance, egg traits, eggcholesterol content and egg yolk fattyacid composition in laying hens.
Journal of Science and Food Agriculture. 89 (10): 1737–1742. doi.org/
10.1002/jsfa.3649.
Yamashita, K.Y., Nohara, K., Katayama, K. and Namiki, M. (1992). Sesame seed lignans and gamma tocopherolact synergistically to produce vitamin E activity in rats.
Journal of Nutrition. 122 (12): 2440-2446.
doi.org/10.1093/jn/122.12.2440.