نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

این آزمایش به منظور ارزیابی بقایای بوجاری گندم فرآوری شده در تغذیه جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد432 قطعه جوجه گوشتی (راس 308 ) در قالب نه تیمار غذایی با چهار تکرار با 12 قطعه جوجه در هر تکرار به صورت طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز مورد استفاده قرار گرفت. تیمارها شامل 1- جیره پایه حاوی ذرت و کنجاله سویا 2- جیره پایه با جایگزینی 15 درصد ذرت با بقایای بوجاری گندم 3- جیره پایه با جایگزینی 30 درصد ذرت با بقایای بوجاری گندم 4- جیره 2 + 500 گرم ‌در تن آنزیم ناتوزیم پلاس 5- جیره 3 +500 گرم ‌در تن آنزیم ناتوزیم پلاس 6- جیره 2 + 150 گرم در تن پروتکسین 7- جیره 3 + 150 گرم در تن پروتکسین 8- جیره 2 + 75 گرم در تن آنزیم ناتوزیم پلاس و 250 گرم در تن پروتکسین 9- جیره 3 + 75 گرم در تن ناتوزیم پلاس و 250 گرم در تن پروتکسین بود. بالاترین شاخص کارآیی تولید در تیمارهای شاهد، جیره حاوی 15 درصد بوجاری گندم با و بدون ‌آنزیم، پروبیوتیک و ‌آنزیم+ پروبیوتیک مشاهده شد(05/0>P). بیش‌ترین طول ویلی در تیمارهای دریافت‌کننده 15 درصد بوجاری گندم + ‌آنزیم+ پروبیوتیک مشاهده شد(05/0 P<)، به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که می‌توان از بقایای بوجاری گندم در جیره-های غذایی جوجه‌های گوشتی به میزان 15 درصد به همراه افزودن 250 گرم ‌آنزیم + 75 گرم پروبیوتیک در تن جیره غذای، بدون اثرات منفی بر عملکرد، شاخص تولید و قابلیت هضم مواد مغذی استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

صحرائی، م.، قنبری، ا.، کرمی، ر.، لطف الهیان، ه.، یعقوب­فر، ا.، شکوری، م و ابرغانی، ا.( 1396). ارزیابی اثرات استفاده از مولتی­آنزیم در جیره­های حاوی سطوح مختلف کنجاله کلزا و ضایعات بوجاری گندم بر عملکرد، کیفیت لاشه و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در جوجه­های گوشتی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، دوره 30، شماره 115 ، ص ص. 54-32.   doi: 10.22092/ASJ.2017.113263
  صلواتی، س.م.، گلیان، ا. و حسن­آبادی، ا.(1400). تعیین انرژی قابل متابولیسم گندم فرآوری شده در دماهای مختلف و اثر آن در جیره با و بدون مکمل آنزیمی بر مورفولوژی روده کوچک و عملکرد رشد جوجه های گوشتی در دوره 24-11 روزگی. پژوهش­های علوم دامی ایران، 13(2 )، 275-290.
قیصری، ع.ع.، بهادران، ر و تدین­فر، س.س.(1382). تعیین ترکیب شیمیایی و سطوح مناسب استفاده از ضایعات بوجاری و ماکارونی در جیره غذایی جوجه­ های گوشتی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. سال هفتم. شماره 2.
 یزدی، م و میرزا آقازاده، ع.(1389). مطالعه اثر تغذیه دانه کامل گندم و جو محلی با آنزیم به جوجه­های گوشتی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران.
 یعقوب فر، ا.، ر. پوراسلامی، ا. خرمی و فرودی، ف. (1388). تأثیر پروبیوتیک بر عملکرد و ترکیبات لاشه جوجه­های گوشتی تحت شرایط نرمال و تنش گرمایی. مجله پژوهش­های علوم دامی. جلد 1. 19 شماره 2. صفحه­های 49 تا 58.
حسینی، س. ع.، علیزاده، قمصری، ا.ح.، لطف اللهیان، ه.، جواهری بارفروشی، ه.، امیر صادقی، م. و یوسفی، ک.(1401).  تعیین سطح بهینه ضایعات بوجاری گندم در جیره جوجه­های گوشتی آرین با روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی. نشریه علوم دامی، شماره 35، صفحه­های 59 تا 70.
 doi: 10.22092/asj.2022.355979.2179
Agboola, A.F., Omidiwura, B.R., and Iyayi, E.A.(2015). Effect of  probiotic,Carbohydrase Enzyme and Their Combination on the Performance, Histomorphology and Gut Microbiota in Broilers Fed Wheat-based Diets. American J. of Exper.Agri, 8(5): 307-319. DOI:10.9734/AJEA/2015/16997.
 Anjum, M.I., Kgan, A.G., Azim, A. and Afzal, M. (2005). Effect
of dietary supplementation of multi-strain probiotic in broiler growth performance. Pak. Vet. J., 25: 1, 25-29.
Association of Official Analytical Chemists (2005). Official Methods of Analysis. 17th ed. Assoc. Off. Anal. Chem., Arlington, VA.
Aviagen Inc. (2014). Ross x Ross 308, North American broiler performance objectives. Aviagen Inc., Huntsville, AL.
Balachandar, J., Reddy, P.S. and Reddy, P.V.V.S.N.(2005)
Effect of probiotics supplementation with or without enzymes on the
performance of male broiler chicks. Department of Poult. Sci., College of Vet. Sci. Tirupati. 3: 211-215.
Bento, M.H.L., Acamovic, T. and Makkar, H.P.S.(2005). The influence of tannin, pectin and polyethylene glycol on attachment of 15 N-labelled rumen microorganisms to cellulose. Anim. Feed Sci. Tech. 122: 41-57. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.04.010
Bi, Y.U. and Chung, T.K. (2004). Effects of multiple-enzyme mixtures on growth performamce of broilers fed corn-soybean meal diets. J. Appl. Poult. Res., 13: 178-182
Biely, J. and Pomeranz, Y.(1975).The amino acid composition of wild buckwheat and no wheat feed screenings. Poult. Sci. (54): 761-7665
Chichlowski, M., Croom, J., Mc Bride, B. D. , Havenstein, G. B.  and Koci, M.D. (2007). Metabolic and physiological Impact of probiotics or direct-fed-microbials on poultry (review). Inter. J. of Poult. Sci.6(10): 694-704. DOI: 10.3923/ijps.2007.694.704.
 Fouad, A. M. and  El-Senousey, H. K.(2014). Nutritional Factors Affecting Abdominal Fat Deposition in Poultry: A Review.  Asian Australas J Anim Sci.  27(7): 1057–1068. doi: 10.5713/ajas.2013.13702.
Furuichi, Y. and Takahashi, T.(1981). Evaluation of acid insoluble ash as a marker in digestion studies. J. of Agri. Bio. and Chemis. 45: 2219-2224.
Gunal, M., Yayli, G., Kara, O., Karahan, N. and Sulak, O. (2006). The effect of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. Inter. J. of Poult. Sci, 5(2): 149-155. DOI: 10.3923/ijps.2006.149.155.
Hancock R. D.  and Viola, R. (2001).The use of micro-organisms for L-ascorbic acid production: current status and future perspectives. Appl. Microb. and Biotech, vol. 56, no. 5-6, pp. 567–576. DOI: 10.1007/s002530100723.
Huang, R. L., Yin, Y. L. , Wu, G. Y. , Zhang, Y. G. , Li, T. J. , Li, L. L. , Li, M. X.,  Thang, Z. R., Zhang, J., Wang, B., He, J. H.  and Nie, X. Z. (2005). Effects of dietary oligochitosan supplementation on ileal digestibility of nutrients and performance in broilers. Poult. Sci, 84: 1383-1388. DOI: 10.1093/ps/84.9.1383
Javed, K., Salman, M., , Sharif, M.,   Muneer, H., Najam, T. and Iqbal, I.(2020).Effect of enzymes by substitution of corn with wheat on growth performance and digestibility of broilers. Braz. J. of Sci. 1(5), 76-86. DOI: https://doi.org/10.14295/bjs.v1i5.83.
Kalavathy, R., Abdullah, N., Jalaludin, S., Wong, M,C. and Ho, Y.W.(2006). Effects of Lactobacillus feed supplementation on cholesterol, fat content and fatty acid composition of the liver, muscle, and carcass of broiler chickens. Anim. Res. 55:77–82. DOI:10.1051/ANIMRES:2005043.
Kim, J.S., Ingale, S.L., Kim, Y.W., Kim, K.H., Sen, S., Ryu, M.H., Lohakare, J.D., Kwon, I.K., Chae, B.J.(2011). Effect of supplementation of multi-microbe probiotic product on growth performance, apparent digestibility, cecal microbiota and small intestinal morphology of broilers. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). DOI: 10.1111/j.1439-0396.2011.01187.x
Loddi, M.M., Hannas, F.M., Tucci, L.S.O., Nakaghi, V.M.B., Moraes, M.M., Ariki, M .(2004). Mannan oligosaccharide and organic acid on performance and  intestinal morphimetric characteristicsn of broiler chickens.  In: P. Annua. Sym. Suppl. P.45.
Mazhari, M., Golian, A. and Kermanshahi, H.(2011). Effect of Chemical Composition and Dietary Enzyme Supplementation on Metabolisable Energy of Wheat Screenings. Asian-Aust. J. Anim. Sci.Vol. 24, No.3 : 386 – 393. DOI:10.5713/ajas.2011.10143.
  Midilli, M. (2001). The effects of enzyme and probiotic supplementation to diets on broiler performance, Turk. J. Vet. Anim. Sci., 25: 895-903.
Miles, R. D., G. D. Butcher, P. R. Henry, and Littell, R. C.)2006). Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters, and quantitative morphology. Poult. Sci, 85: 476–485. DOI: 10.1093/ps/85.3.476
Momtazan, R., Moravej, H., Zaghari. M. and Taheri, H. R.(2011). A note on the effects of a combination of an enzyme complex and probiotic in the diet on performance of broiler chickens. Irish J. Agr. Food Res. 50:249–254. DOI:10.2307/41549255.
Mountzouris, K.S., Tsitrsikos, P., Palamidi, I., Arvaniti, I., Mohnl, M., Schatzmayr, G., Fegeros, K. (2010).  Effect of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins and cecal microfelora composition. Poult. Sci. 88: 49-56. DOI: 10.3382/ps.2009-00308.
Murugesan, G.R.(2013). Characterization of the effects of intestinal physiology modified by exogenous enzymes and direct-fed microbial on intestinal integrity, energy metabolism, body composition and performance of laying hens and broiler chickens. Iowa State University Capstones, Theses and Dissertations.
Ningsih, N., Respati, A.N., Astuti, D., Triswanto, T., Purnamayanti, L., Yano, A.A., Putra, R.P., Jayanegara, A., Ratriyanto, A. and Irawan, A.(2023). Efficacy of Bacillus subtilis to replace in-feed antibiotics of broiler chickens under necrotic enteritis-challenged experiments: a systematic review and meta-analysis. Poult. Sci. 102(10):102923. doi: 10.1016/j.psj.2023.102923.
Pelicano, E.R.L., Souza; A.P., Souza; L.R.E., F.D, Figueiredo and Amaral, C.M.C .A.(2007). Morphometry and ultra- structure of the intestinal mocusa of broilers fed different additives. Rev. Bras. Cienec. Avic.9(3):516-635.  https://doi.org/10.1590/S1516-635X2007000300006.
Romero, L.F., Parsons, C. M., Utterback, P. L., Plumstead, P. W. and Ravindran, V.(2013). Comparative effects of dietary NSP hydrolysing enzymes without or with protease on the ileal digestibility of energy and amino acids and AMEn in young broilers. Anim. Feed Sci. Tech. 181:35–44. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.02.001.
Saleh, A.A., Elnagar, A.M., Eid, Y.Z., Ebeid, T.A. and Amber, K.A. (2021). Effect of feeding wheat middlings and calcium lignosulfonate as pellet binders on pellet quality, growth performance, and lipid peroxidation in broiler chickens. Vet. Med. Sci. 7: 194-203 doi: 10.1002/vms3.344.
SAS Institute.(2002). SAS/STAT User’s guide: Statistics. Version 9.1. 4th ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Selle, P., Huang, H., K. H. and Muir, W.I.(2003). Effects of nutrient specifications and xylanase plus phytase supplementation of wheat based diets on growth performance and carcass traits of broiler chicks. Asian-Aust. J. of Anim.Sci., 16:1501-1509. DOI:10.5713/ajas.2003.1501.
  Sibbald, I.R. (1986). Measurement of bioavailable energy in poultry feeding stuffs. Candain, J. of Anim. Sci. 67: 993-1048.
Stapleton, P.D., Bragg, B. and  Biely, J.(1980). The botanical and chemical composition and nutritive value of feed screening. Poult. Sci. (50): 333- 340.
Taheri, H. R., Moravej, H., Malakzadegan, A., Tabandeh, F., Zaghari, M., Shivazad, M. and Adibmorad, M.(2010). Efficacy of Pedicoccus acidlactici-based probiotic on intestinal Coliforms and villus height, serum cholesterol level and performance of broiler chickens. African J. of Biotech., 9(44): 7564-7567. DOI: 10.5897/AJB10.535.
Van Keulen, J. V. and Young, B.A. (1977). Evaluation of acid insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. J. of Anim. Sci. 44: 282.
Walsh, M. C., Romero, L. F., Indrakumar, S. E. and Ravindran, V.(2013). Influence of combinations of a directfed microbial and exogenous enzymes on the growth performance and feed efficiency of broilers. Poult. Sci. 92(E-Suppl.1):87. https://doi.org/10.3382/japr/pfv003.
Yang, Y., Iji, P.A.  and Choct, M.(2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World’s Poult. Sci, 65: 97-114. 36. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933909000087.
Yaqoob, M.U., Wang G., Wang M. (2022).An updated review on probiotics as an alternative of antibiotics in poultry - a review. Anim. Bio.  35:1109–1120. DOI: 10.5713/ab.21.0485.
Yousif, S. I., Al-Hamdani, W. A., Mousa, B. H. and Al-Hamdani, A. A. Y. (2021). Effect Using Wheat Triticum aestivum and Corn Zea mays in Broiler Diets and Sex on Specific Characteristics. In IOP Conference Series: Environ. Earth Sci.  (Vol. 761, No. 1, p. 012126). IOP Publishing.
Yuben, B., Velnmrug, U. and Ravindran, W. (2004). Influence of whole wheat inclusion and xylanase supplementation on performance, digestive tract measurements chickens and carcass charactristice of broiler chickens. Anim. Feed. Sci. and  Technol. 116:129-139. DOI: 10.1080/00071660410001730888.