نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

3 دانشیار، گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

4 استادیار، گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به‌منظور بررسی افزودن آنزیم و پروبیوتیک در جیره حاوی سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، ریخت شناسی روده و جمعیت میکروبی در جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه گندم-کنجاله سویا انجام شد. این آزمایش با 8 تیمار و 5 تکرار و با استفاده از 400 قطعه جوجه گوشتی نر سویه تجاری راس- ۳۰۸ در ۲۴ روز انجام شد. تیمارها شامل جیره با و بدون افزودن مولتی آنزیم ناتوزیم p (صفر و۵۰۰ گرم در تن) با و بدون افزودن پروبیوتیک لاکتوفید (صفر و 200 گرم در تن) و دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2850 و 3100 کیلوکالری در کیلوگرم) در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با آزمایش فاکتوریل2×2×2 انجام شد. افزایش سطح انرژی جیره به ۳۱۰۰ کیلوکالری بر کیلوگرم سبب بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن در کل دوره آزمایش شد (05/0>P). افزودن پروبیوتیک و مولتی‌آنزیم سبب افزایش ارتفاع و عرض پرز، کاهش عمق کریپت و افزایش نسبت ارتفاع به عمق کریپت در دئودنوم روده جوجه ها در ۲۴سن روزگی شد (05/0>P). افزودن پروبیوتیک سبب افزایش جمعیت لاکتوباسیل و کاهش کلی فرم شد (05/0>P).افزایش سطح انرژی جیره به ۳۱۰۰ کیلوکاری بر کیلوگرم سبب افزایش جمعیت باکتری ها (لاکتوباسل، کلی فرم و کل باکتری‌ها) شد (05/0>P). اثر متقابل مولتی‌آنزیم، پروبیوتیک و انرژی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش اثر معنی دار نداشت (05/0P>). بطور کلی افزودن آنزیم و پروبیوتیک به جیره با 3100 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم سبب افزایش مصرف خوراک و بهبود جمعیت میکروبی مفید شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Alkhalf, A., Alhaj, M. and Al-homidan, I. (2010). Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi Journal of Biology Science.17: 219-225.
Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S. and Bohm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights and intestinal histomorphology
of broiler chickens. Poultry Science. 88: 49-56.
Beski,S.S.M. and Al-Sardary, S.Y.T. (2015). Effects of dietary supplementation of probiotic and synbiotic on Broiler Chickens Hematology and Intestinal Integrity. International Journal of Poultry Science. 14(1): 31-36.
Cho, J.H., Zhao, P. and Kim, I.H. (2012). Effects of emulsifier and multi-enzyme in different energy densitydiet on growth performance, blood profiles, and relative organ weight in broiler chickens. Journal of Agricultural Science. 4: 161-170.
Daskiran, M., Teeter, R., Fodge, D., and Hsiao, H.J.P.S. (2004). An evaluation of endo-β-D-mannanase (Hemicell) effects on broiler performance and energy use in diets varying in β-mannan content. British Poultry Science. 83: 662-668.
Deschepper, K., Lippens, M., Huyghebaert, G. and Molly, K. (2003). The effect of aromabiotic and
Gali d’or on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proceedings of 14th European Symposium on poultry nutrition. August. Lillehammer, Norway.189pp.
Esmaeilipour, O., Moravej, H., Shivazad, M., Rezaian, M., Aminzadeh, S. and Van Krimpen, M. (2012). Effects of diet acidification and xylanase supplementation on performance, nutrient digestibility, duodenal histology and gut microflora of broilers fed wheat based diet. British Poultry Science. 53: 235-244.
Gao, J., Zhang, H.J., Yu, S.H., Wu, S.G., Yoon, I., Quigley, J. and Gao, Y.P. (2008). Effects of yeast metabolites in broiler diets on performance and immunomodulatory functions. Poultry Science. 87: 1377-1384.
Gracia, M., Latorre, M., Garcia, M., Lazaro, R. and Mateos, G. (2003). Heat processing of barley and enzyme supplementation of diets for broilers. Poultry Science. 82: 1281-1291.
Hajati, H. (2010). Effects of enzyme supplementation on performance, carcass characteristics, carcass composition and some blood parameters of broiler chicken. American Journal of Animal and Veterinary Sciences. 5(3): 221-227.
Karimzadeh, S., Rezaei, M. and Teimouri-Yansari, A. (2017). Effect of canola peptides, antibiotic, probiotic and prebiotic on performance, digestive enzymes activity and some ileal aerobic bacteria in broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science. 48:129-139.
Kim, G.B., Seo, Y.M., Kim, C.H. and Paik, I.K. (2011). Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora and immune response of broilers. Poultry Science. 90:75-82
Larbier, M. and Leclercq, B. (1994). Nutrition and Feeding of Poultry. Translated by J. Wiseman. Nottingham University Press, Loughborough Leicestershire, UK.
Leeson, S., Caston, L., Kiaei, M. and Jones, R. (2000). Commercial enzymes and their influence on broilers fed wheat or barley. Journal of Applied Poultry Research. 9: 242-251.
Makelainen, H., Saarinen, M., Stowell, J., Rautonen, N. and Ouwehand, A.C. (2010). Xylo oligosaccharides and lactitol promote the growth of Bifido bacterium lactis and Lactobacillus species in pure cultures. Beneficial Microbes. 1: 139-148.
McDonald, P., Edwards, R.A. and Greenhalgh, J.F.D. (1995). Animal Nutrition. (5th Ed). Longman Scientific and Technical, U.S.A.
Mirza, R.A. (2009) Using prepared synbiotic in early feeding of broiler chicken and its effect on some productive, physiological and histological performance and carcass characteri- stics. Master Science thesis.University of Salahddin-Erbil-Agriculture College. 130pp.
Mozafar, S., Mehdizadeh, S., Lotfollahian, H., Shahne, A.Z., Mirzaei, F. and Alinejad, A. (2012). Study on efficacy of probiotic in broiler chickens diet. Agricultural Sciences. 3(1): 5-8.
Narasimha, J., Nagalakshmi, D., Viroji Rao, S.T., Venkateswerlu, M. and Ramana Reddy, Y. (2013). Associative effect of non-starch polysaccharide enzymes and probiotics on performance, nutrient utilization and gut health of broilersذfed sub-optimal energy diets. International Journal of Poultry Science. 2(10): 28-31.
Natalie, K., Keerqin, C., Walllac, A., Wu, S. and Choct, M. (2018). Effect of arabinoxylo-oligosaccha rides and arabinoxylans on net energy and nutrient utilizat ion in broilers. Animal Nutrition. 5: 56-62.
Olnood, C.G., Beski, S.S.M., Choct, M. and Iji, P.A. (2015). Novel probiotics: Their effects on growth performance, gut development, microbial community and activity of broiler chickens. Animal Nutrition. 1:184-191.
Oluyinka, A., Aaron, O., Cowieson, J. and Adeola. O. (2008). Energy utilization and growth performance of broilers receiving diets supplemented with enzymes containing carbohydrase or phytase activity individually or in combination. British Journal of Nutrition. 99: 682-690.
Pourreza, J. A., Samie, H. and Rowghani, E. (2007). Effect of supplemental enzyme on nutrient digstability and performance of broiler chicks fed on diet containing triticale. Poultry Science. 6: 115-117.
Sanchez, J.I., Marzorati, M., Grootaert, C., Baran, M., Craeyveld, V.V. and Courtin, C.M. (2008). Arabinoxylan-oligosaccharides (AXOS) affect the protein/carbohydrate fermentation balance and microbial population dynamics of the simulator of human intestinal microbial ecosystem. Microbial Biotechnology. 2: 101-112.
Senkoylu, N., Akyurek, H. and Samli, H. (2004). Implications of beta-glucanase and pentosanase enzymes in low-energy low-protein barley and wheat based broiler diets. Czech Journal of Animal Science-UZPI (Czech Republic).3: 108-114.
Songsak,C., Chinrasri, O., Somchan, T., Ngamluan, S. and Soychuta, S. (2008). Effect of dietary inclusion of cassava yeast as probiotic source on growth performance, small intestine (ileum) morphology and carcass characteristic in broilers. International Journal of Poultry Science. 7: 246-250.
Zakaria, H.A.H., Mohammad, A.R. and Ishmais, M.A.A. (2010). The influence of supplemental multi- enzyme feed additive on the performance, carcass characteristics and meat quality traits of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 9: 126-133.