نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیارپژوهشکده دامهای خاص پژوهشگاه زابل، زابل، ایران.

چکیده

در این پژوهش تأثیرافزودن سطوح محتلف سین‌بیوتیک ‌به جیره برعملکرد، جمعیت میکروبی و ریخت‌سنجی روده‌کوچک جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش گرمایی مزمن بررسی و سطح بهینه سین‌بیوتیک برآورد شد. در مجموع تعداد240 قطعه جوجه گوشتی راس- 308 یک روزه، به طور تصادفی در 4 گروه آزمایشی و 5 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 0، 5/0، 1 و 5/1 )گرم در کیلوگرم جیره( سین‌بیوتیک که به جیره آزمایشی (پایه) از 3 روزگی تا 42 روزگی اضافه گردید. تنش مزمن گرمایی برای همه گروه‌ها از روز 28 تا 42 اعمال شد (روزانه 6 ساعت، دمای 32 درجه سلسیوس از ده صبح تا 4 عصر). نتایج نشان داد تغذیه با سین‌بیوتیک باعث بهبود معنی‌دار افزایش وزن بدن و مصرف خوراک تا 28 روزگی و دوره تنش مزمن گرمایی شد (05/0≥p). بطوریکه گروه‌های دریافت‌کننده 1 و 5/1 گرم در کیلوگرم سین‌بیوتیک بالاترین عملکرد را داشتند. تیمارهای حاوی سین‌بیوتیک بر جمعیت میکروبی تأثیر معنی‌داری داشت و باعث افزایش جمعیت باکتری‌های تولیدکننده اسیدلاکتیک شد (05/0≥p). استفاده از سین‌بیوتیک در جیره باعث افزایش معنی دار ارتفاع پرز روده شد (05/0≥p). شاخص تولید اروپایی در تیمارهای حاوی 1 و 5/1 (گرم در کیلوگرم) سین‌بیوتیک افزایش معنی‌داری یافت (05/0≥p). نتایج پژوهش نشان می‌دهد که استفاده از سین‌بیوتیک در دوره تنش مزمن‌گرمایی با تغییر مثبت جمعیت میکروبی و ریخت سنجی روده، عملکرد را بهبود می‌دهد و بر اساس مدل‌سازی خطی و درجه دو، نقطه بهینه سطح سین‌بیوتیک برای افزایش وزن به ترتیب 3/1 و 42/1گرم در کیلوگرم جیره می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Abd Al-Fatah, M. (2020). Probiotic modes of action and its effect on biochemical parameters and growth performance in poultry. Iranian Journal of Applied Animal Science. 10 (1): 9-15.
Adil, S., and Magray, S. N. (2012). Impact and manipulation of gut microflora in poultry: a review. Journal of Animal and Veterinary Advances.1 (6):73-877. DOI: 10.3923/javaa.2012.873.877
 
Akbarian, A., Golian, A.H., Kermanshahi, R, Farhoosh, A.R., Raji, S. (2013). Growth performance and gut health parameters of finishing broilers supplemented with plant extracts and exposed to daily increased temperature. Spanish Journal Agricalture Research. 11:109-119. DOI: 10.5424/sjar/2013111-3392.
Ashraf, H., Zaneb, M.S., Yousaf, A., Ijaz, M.U., Sohail, S., Muti, S., Usman, M.M., Ijaz, S. and Rehman, H. (2013). Effect of dietary supplementation of prebiotics and probiotics on intestinal microarchitecture in broilers reared under cyclic heat stress. Journal Animal of Physiology and Nutrition. 97: 68-73. DOI:10.1111/jpn.12041.
Chen, C., Zhang, H., Xie, Y., Xiong, L., Liu, H. and Wang, F. (2020). Effects of a probiotic on the growth performance, intestinal flora, and immune function of chicks infected with Salmonella pullorum. Poultry Science. 99(11): 5316-5323.  DOI: 10.1016/j.psj.2020.07.017.
Gasparino, E., Del Vesco, A. P., Voltolini, D. M., Do Nascimento, C. S., Batista, E., Gasparino, E. et al. (2014). The effect of heat stress on GHR, IGF-I, ANT, UCP and COXIII mRNA expression in the liver and muscle of high and low feed efficiency female quail. British Poultry Science. 55 (4): 466-473. DOI: 10.1080/00071668.2014.925090.
Humam, A. M., Loh, T. C., Foo, H. L., Samsudin, A. A., Mustapha, N. M., Zulkifli, I., et al. (2019). Effects of feeding different postbiotics produced by Lactobacillus plantarum on growth performance, carcass yield, intestinal morphology, gut microbiota composition, immune status, and growth gene expression in broilers under heat stress. Animals. 9 (9): 644-660. DOI:10.3390/ani9090644
Jayaraman, S., Das, P. P., Saini, P. C., Roy, B., and Chatterjee, P. N. (2017). Use of Bacillus Subtilis PB6 as a potential antibiotic growth promoter replacement in improving performance of broiler birds. Poultry Science. 96(8): 2614-2622. DOI: 10.3382/ps/pex079.
Jin, L. Z., Y. W. Ho, N. Abdullah, and Jalaludin, S. 1997. Probiotics in poultry: Modes of action. Worlds Poultry Science Journal. 53: 351-368. DOI:10.1079/WPS19970028
Khomayezi, R and Adewole, D. (2022) Probiotics, prebiotics, and synbiotics: an overview of their delivery routes and effects on growth and health of broiler chickens, World's Poultry Science Journal, 78:1, 57-81, DOI: 10.1080/00439339.2022.1988804.
Landy, N., and Kavyani, A. (2013). Effects of using a multi‐strain probiotic on performance, immune responses and cecal microflora composition in broiler chickens reared under cyclic heat stress condition. Iranian Journal of Applied Animal Science. 3(4): 703-708.
Liu, L., Fu, C., Yan, M., Xie, H., Li, S., Yu, Q., et al. (2016). Resveratrol modulates intestinal morphology and HSP70/90, NF-κB and EGF expression in the jejunal mucosa of black-boned chickens on exposure to circular heat stress. Food and Function. 7(3): 1329-1338. DOI:10.1039/C5FO01338K.
Markazi, A., Luoma, A., Shanmugasundaram, R., Mohnl, M., Murugesan, G. R., and Selvaraj, R. (2018). Effects of drinking water synbiotic supplementation in laying hens challenged with Salmonella. Poultry Science. 97(10): 3510-3518. DOI:10.3382/ps/pey234.
Mohammed, A. A., Jiang, S., Jacobs, J. A., and Cheng, H. W. (2019). Effect of a synbiotic supplement on cecal microbial ecology, antioxidant status, and immune response of broiler. chickens reared under heat stress. Poultry Science, 98(10): 4408-4415. DOI:10.3382/PS/PEZ246.
Mohammed, Hu, J. Y., Murugesan, A. A., and Cheng, H. W. (2022). Effect of a synbiotic supplement as an antibiotic alternative on broiler skeletal, physiological, and oxidative parameters under heat stress. Poultry Science.101(4):101-112. DOI: 10.1016/j.psj.2022.101769.
Mora, Z., Nuño, K., Vázquez-Paulino, O., Avalos, H., Castro-Rosas, J., Gómez-Aldapa, et al. (2019). Effect of a synbiotic mix on intestinal structural changes, and Salmonella Typhimurium and Clostridium perfringens colonization in broiler chickens. Animals. 9(10): 777. Doi: 10.3390/Ani9100777.
Murugesan, G. R., and M. E. Persia. (2015). Influence of a direct- fed microbial and xylanase enzyme on the dietary energy uptake efficiency and performance of broiler chickens. Journal of Science Food and Agriculture. 95:2521-2527. DOI:10.1002/JSFA.6984.
Naghi Shokri, A., Ghasemi, H. A., and Taherpour, K. (2017). Evaluation of Aloe vera and synbiotic as antibiotic growth promoter substitutions on performance, gut morphology, immune responses and blood constitutes of broiler chickens. Animal Science Journal. 88(2): 306-313. DOI: 10.1111/ASJ.12629.
Pesti, G. M., J. A. Vedenov, J. A. Cason, and Billard, L. (2009). A comparison of methods to estimate nutritional requirements from experimental data. Poultry Science. 50: 16-320. DOI: 10.1080/00071660802530639.
Renaudeau, D., Collin, A., Yahav, S., de Basilio, V., Gourdine, J. L., and Collier, R. J. (2012). Adaptation to hot climate and strategies to alleviate heat stress in livestock production. Animal. 6(05): 707-728. DOI: 10.1017/S1751731111002448 .
Sejian, V., Bhatta, R., Gaughan, J. B., Dunshea, F. R., and Lacetera, N. (2018). Adaptation of animals to heat stress. Animal. 12(s2): s431-s444. DOI:10.1017/S1751731118001945 .
Sohail, M. U., Rahman, Z. U., Ijaz, A., Yousaf, M. S., Ashraf, K., Yaqub, T., et al. (2011). Single or combined effects of mannan-oligosaccharides and probiotic supplements on the total oxidants, total antioxidants, enzymatic antioxidants, liver enzymes, and serum trace minerals in cyclic heat-stressed broilers. Poultry Science. 90(11): 2573-2577. doi:10.3382/ps.2011-01502
Sohail, M. U., Ijaz, A., Younus, M., Shabbir, M. Z., Kamran, Z., Ahmad, S. and Rehman, H. (2013). Effect of supplementation of mannan oligosaccharide and probiotic on growth performance, relative weights of viscera, and population of selected intestinal bacteria in cyclic heat-stressed broilers. Journal of Applied Poultry Research. 22(3): 485-491. DOI: 10.3382/JAPR.2012-00682.
Hassan, A. M., M. H. Abd ELAz, M. M. Hussein, M. M. Osman, and Z. H. Abd El-Wahed. (2007). Effect of chronic heat stress on broiler chicks’ performance and immune system. SCVMJ. 12:55-68.
Thompson, K. L., and Applegate, T. J. (2006). Feed withdrawal alters small-intestinal morphology and mucus of broilers. Poultry Science. 85:1535-1540. DOI: 10.1093/PS/85.9.1535.
Wu, Q. J., Liu, N., Wu, X. H., Wang, G. Y., and Lin, L. (2018). Glutamine alleviates heat stress-induced impairment of intestinal morphology, intestinal inflammatory response, and barrier integrity in broilers. Poultry Science. 97(8): 2675-2683. DOI: 10.3382/PS/PEY123.
Yahav, S. (2009). Alleviating heat stress in domestic fowl: different strategies. World’s Poultry Science Journal. 44(32): 719–732. DOI:10.1017/S1751731111002448.
Yan, F., Wang, W., Wolfenden, R., and Cheng, H. (2016). The effect of bacillus subtilis based probiotic on bone health in broiler chickens. Poultry Science. 223: 95-40. DOI: 10.1016/J.PSJ.2020.11.073.
Zaboli, G. R., Rahimi, S., Shariatmadari, F., Torshizi, M. A. K., Baghbanzadeh, A., and Mehri, M. (2017). Thermal manipulation during Pre and Post-Hatch on thermotolerance of male broiler chickens exposed to chronic heat stress. Poultry Science. 96(2): 478-485. DOI:10.3382/PS/PEW344.
Zaboli, G., Huang, X., Feng, X., and Ahn, D. U. (2019). How can heat stress affect chicken meat quality? a review. Poultry Science. 98(3): 1551-1556. DOI: 10.3382/PS/PEY399.
Zhang, C., Zhao, X. H., Yang, L., Chen, X. Y., Jiang, R. S., Jin, S. H., and Geng, Z. Y. (2017). Resveratrol alleviates heat stress-induced impairment of intestinal morphology, microflora, and barrier integrity in broilers. Poultry Science. 96(12): 4325-4332. DOI:10.3382/PS/PEX266.
Zhang, P., T. Yan, X. Wang, S. Kuang, Y. Xiao, W. Lu, and D. Bi. (2017). Probiotic mixture ameliorates heat stress of laying hens by enhancing intestinal barrier function and improving gut microbiota. Italian Journal Animal Science. 16:292–300. DOI:10.1080/1828051X.2016.1264261.