نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

4 استاد گروه ترویج کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

در ابتدا پرسشنامه‌ای در سه بخش 1) ویژگی‌های فردی 2) امکانات و ظرفیت واحد دامپروری و 3) مدیریت تغذیه طراحی شد. اطلاعات 41 واحد گاوداری در شهرستان‌های استان همدان در سال 1399 جمع آوری شد. در بازدیدهای انجام شده از خوراک کامل، شیر موجود در مخزن، از مدفوع گاوهای دوشا و همچنین از ذرت آسیاب شده نمونه برداری شد. تعداد دفعات خوراک‌دهی برای گاوهای دوشا در 2/51 درصد از گاوداری ها به صورت 3 وعده در روز بود. نتایج پژوهش نشان داد نشاسته خوراک کامل مخلوط در 59 درصد واحدها در محدوده شاخص‌های کلیدی عملکرد قرار داشت، نزدیک به 26 درصد بالاتر از محدوده و نزدیک به 15 درصد کمتر از KPI قرار داشتند. نتایج حاصل از آنالیز نمونه‌های مدفوع نشان داد نشاسته مدفوع 3/46 درصد از واحدها در محدوده شاخص‌های کلیدی عملکرد (5 - 3 درصد) قرار داشت. در این میان شاخص نسبی آرد ذرت به طور میانگین 35/412 (بیشتر از KPI) گزارش شد. نتایج به دست آمده از آنالیز شیر نشان داد که نسبت چربی به پروتئین شیر به طور میانگین 99/0 درصد (کمتر از KPI)است. همچنین درصد peNDF به طور میانگین 50/23 درصد (بیشتر از KPI) مشاهده شد. به طور کلی، مدیریت واحدهای گاوشیری استان همدان به خصوص در زمینه مدیریت تغذیه در مواردی مانند آنالیز خوراک های موجود و شیر تولیدی، روش خوراک دادن، مدیریت آخور نیازمند اصلاح اساسی است. پایش مداوم این واحدها به وسیله کارشناسان تغذیه و برگزاری دوره های آموزشی به اصلاح مدیریت کمک خواهد نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

آقاشاهی، ع.، فضلی، ح.، مهدوی، ع.، تیموری، ر.، و موافق قدیرلی،م. (1393). بررسی وضعی توازن مواد مغذی در گاوداریهای نیمه  صنعتی شیری غرب استان تهران. پژوهش سازندگی. شماره 103. ص 3- 14.
حیدرزاده،م.ح.، باشتنی، م.، فروغی، ع.ر.، فرهنگ فر، س.ه و گنجی، ف. (1398). اثرات تعداد وعده های خوراک دهی بر رفتارهای  تغذیه­ای, تولید و ترکیب شیر گاوهای شیری براون سوئیس. پژوهشهای علوم دامی (دانش کشاورزی)، 29(2 )، 117-129.
 دهقان بنادکی، م. (1396). تغذیه گاو شیری (چاپ اول)، انتشارات مدیر فلاح (ترجمه).
سیدان، س. م و شفیعی ورزنه، ح.(1398). تعیین اندازه بهینه در واحدهای گاو شیری استان همدانعلوم و فنون دامپروری . 8(30)   43-52. doi: 10.22092/aasrj.2018.122044.1149.
مشرف، ش . ا . ، اسدیان، ا . ، رنجبری، ا . ر. ( 1389 ). بررسی وضیع مدیریت تغذیه در واحدهای صنعتی پرورش گاو شیرده اصفهان . نشریه پژوهش و سازندگی . شماره 87.
مرکز آمار ایران. 1398، نتایج آمارگیری از گاو داری های صنعتی کشور.قابل دسترس در https://www.amar.org.ir/Portals/0/News/1397/gavdari-s-98.pdf?ver=i0dkSwUNVY_GdMZAVJnMoA%3D%3D
نعمتی،م.ح. (1394). بررسی وضعیت تغذیه‌ای تلیسه‌های جایگزین در گاوداری‌های صنعتی شیری استان زنجانعلوم و فنون دامپروری 4 (16) 47-58. . doi: 10.22092/aasrj.2015.106550
ASAE.( 2001). S424. Method of determining and expressing particle size of chopped forage       materials by sieving. In Standards Am.Soc. 2001. Agric. Eng., St. Joseph, MI.
ATALAY, H. (2019). Milk Fat/Protein Ratio in Ketosis and Acidosis. Balıkesir Sağlık Bilimleri             Dergisi.. 8(3): p. 143-146.
AOAC. (1990). Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 12.
Allen, M. S. ( 2000). Effect of diet on short-term regulation of feed intake by lactation dairy                   cows.  July 2000, Pages 1598-1624. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75030-2
Čejna, V., Chládek, G.)2005). The importance of monitoring changes in milk fat to milk           protein ratio in Holstein cows during lactation. Journal of Central European Agriculture.          6(4): p. 539-546.
DeVries, T.J., Von Keyserlingk, M.A.G., and Beauchemin, K.A. (2005). Frequency of feed       delivery affects the behavior of lactating dairy cows. J Dairy Sci 88:3553-3562.       https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)73040-X
Fredin,S.M., Ferraretto, L.F., Akins, M.S., Hoffman, P.C and Shaver, R.D. (2014). Fecal starch          as an indicator of total-tract starch digestibility by lactating dairy cows. J Dairy Sci,. 97(3):   p. 1862-1871. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7395
Griinari, .J.M., Dwyer , D.A., McGuire, M.A., Bauman, D.E., Palmquist, D.L., and Nurmela,              K.V.V..) 1998). Trans-octadecenoic acids and milk fat depression in lactating dairy cows. J        Dairy Sci,. 81(5): p. 1251-1261. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75686-3
Hristov, A.N. and Giallougo, F. (2014) .Feeding protein to Dairy Cow- what should be our target?     Department of Animal Science. April 2014 2014 pp.75-84 ref.34
Hollmann, M., Allen, M., and Beede, D. (2011). Dietary protein quality and quantity affect       lactational responses to corn distillers grains: A meta-analysis. J Dairy Sci,. 94(4): p. 2022-           2030. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3712
IBM Corp. IBM SPSS Statistics for Windows (Version 25.0). 2017. [Computer software].
Kononoff, P., Heinrichs, A., Buckmaster, D.)2003). Modification of the Penn State forage and              total mixed ration particle separator and the effects of moisture content on its measurements.          J Dairy Sci ,. 86(5): p. 1858-1863. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(03)73773-4
Law, R. A., Young, F. J., Patterson, D.C., Kilpatrick, D .J., Wylie, A.R,  and Mayne, C .S .)2009).       Effect of dietary protein content on animal production and blood metabolites of dairy cows         during lactation. . J Dairy Sci. 92(3), 1001–1012. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1155
Mertens, D. (1997). Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. J Dairy          Sci. 80(7): p. 1463-1481. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)76075-2
Nagaraja, T., Titgemeyer, E. (2007). Ruminal acidosis in beef cattle: the current microbiological         and nutritional outlook. J Dairy Sci,90: p. E17-E38. https://doi.org/10.3168/jds.2006-478
NASEM; National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.(2021). Nutrient Requirements of        Dairy Cattle: Eighth Revised Edition. Washington, DC: The National Academies Press.       https://doi.org/10.17226/25806
National Research Council. Nutrient Requirements of Dairy Cattle.(2001). 7th Rev. Edition.     Natl. Acad. Sci. Washington, DC.
Oetzel, G.R.( 2014). Undertaking nutritional diagnostic investigations.Veterinary Clinics of      North America: Food Animal PracticeA,. 30(3): p. 765-788.        https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2014.08.002
Plaizier, J, et al.) 2004). Nutritional practices on Manitoba dairy farms. Canadian J. Anim. Sci,. 84(3): p. 501-509. doi:10.4141/A03-115 
Sinclair, K., Garnsworthy, P., Mann, G., Sinclair, L. (2014). Reducing dietary protein in dairy             cow diets: Implications for nitrogen utilization, milk production, welfare and           fertility. Animal. 8(2), 262-274. https://doi.org/10.1017/S1751731113002139
Schingoethe, D.J. 100-Year Review.( 2017). Total mixed ration feeding of dairy cows. J Dairy        Sci,. 100(12), 10143–10150 https://doi.org/10.3168/jds.2017-12967
Sniffen,   C. J., Robinson, P. H. (1984). Nutritional Strategy .Canadian J. Anim. Sci,. 64:529-542.
 The U.S. Department of Agriculture (USDA). (2022). Milk Production, Disposition, and Income 2022 Summary (April 2023): available at https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Regional_Office/Southern/includes/Publications/Livestock_Releases/Meat_Animal_PDI/LIVEMLKPDI2023.pdf
Urenss, J. (2011). Corn silage processing and fecal starch:https://www.agproud.com/articles. 
Van Soest, P. V., Robertson, J., Lewis B. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent    fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 74(10): p.           3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Zebeli, Q, et al.) 2008).Modeling the adequacy of dietary fiber in dairy cows based on the   responses of ruminal pH and milk fat production to composition of the diet. J Dairy Sci.          91(5): p. 2046-2066. https://doi.org/10.3168/jds.2007-0572