نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولید مثل دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولید مثل دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 کارشناس ایستگاه تحقیقات گاودشت، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

5 دانشجوی رشته دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد پروار بین گوساله‌های نر آمیخته سیمنتال×هلشتاین با گوساله‌‌های نر خالص هلشتاین در یک دوره پرواری 6 ماهه در شرایط گرم و مرطوب کشور انجام شد. برای این منظور از 17 رأس گوساله نر آماده پروار شامل 10 رأس گوساله خالص هلشتاین و 7 رأس گوساله آمیخته سیمنتال×هلشتاین با میانگین وزن 30/42±42/181 کیلوگرم در حومه شهرستان بابل استفاده شد. گوساله‌ها در باکس‌های با ابعاد 3×3 متر به‌صورت انفرادی نگهداری شدند و خوراک مصرفی به‌صورت کاملاً مخلوط در دو وعده مساوی در ساعات 8:00 و 16:00 در اختیار گوساله‌ها قرار گرفت. وزن‌کشی از گوساله‌ها در شروع آزمایش پس از 8 ساعت گرسنگی انجام شد و سپس تا پایان آزمایش هر 30 روز یک‌بار تکرار شد. نتایج نشان داد که در دوره 6 ماهه پروار میانگین خوراک مصرفی گوساله‌های آمیخته با گوساله‌های خالص هلشتاین اختلاف نداشت، با این وجود میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌های آمیخته 508/1 کیلوگرم و بالاتر از میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌های خالص هلشتاین به ‌میزان 190/1 کیلوگرم بود. نسبت تبدیل خوراک در گوساله‌های آمیخته‌ سیمنتال×هلشتاین (25/6) و مطلوب‌تر از گوساله‌های هلشتاین (73/7) بود . نتایج کلی این تحقیق نشان داد که در یک دوره پروار 6 ماهه گوساله‌های آمیخته سیمنتال×هلشتاین در مقایسه با گوساله‌های خالص هلشتاین با مصرف خوراک مشابه، 7/26 درصد افزایش وزن روزانه بیشتر و 2/19 درصد نسبت تبدیل خوراک مطلوب‌تری داشتند. بنابراین در شرایط کمبود گوشت قرمز در کشور، آمیخته‌گری بین گاوهای سیمنتال×هلشتاین با هدف تولید گوساله‌های تجاری می‌تواند یک راهکار مناسب برای افزایش تولید گوشت گوساله باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

خاکی، ز.، اطیابی، ن.، عباسعلی‌پورکبیر، م. و خضرائی‌نیا پ. (1384). بیوشیمی بالینی حیوانات اهلی. انتشارات دانشگاه تهران.
رضاقلیوند، ع.، نیکخواه، ا.، رجایی، ع.، خبازان، م. ه.، مختارزاده، س. و دهقان، م. (1400). مقایسه عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و سلامت گاوهای آمیخته مونت‌بیلیارد×هلشتاین و سیمنتال×هلشتاین با هلشتاین خالص در شرایط پرورشی دامداری صنعتی تحت اقلیم نیمه گرمسیری مرطوب. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. (2) 9: 72-59.
کرمی، م. (1402). مقایسه عملکرد رشد و کیفیت گوشت گوساله‌های پرواری هلشتاین با آمیخته‌ سیمنتال×هلشتاین. گزارش‌نهایی پروژه تحقیقاتی. موسسه تحقیقات علوم دامی.
مجابی، ع. (1379). بیوشیمی دامپزشکی بالینی. جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران.
Akbas, Y., Alçiçek, A., Onenç, A. and Güngor, M. (2006). Growth curve analysis for body weight and dry matter intake in Friesian, Limousin×Friesian and Piemontese×Friesian cattle. Archives Animal Breeding. 49: 329-339.
Andersen, H.R., Andersen, B.B. and Bang, H.G. (2001). Beef crossbreeding: heifers versus bulls fed different concentrate: roughage ratio and slaughtered at different live weight (in Danish). DJF repport, Nr. 28. Ministry of Food. Agriculture and Fisheries. 82 pp.
AOAC. (2002). Association of official analytical chemists. Official Methods of Analysis. 17th ed., Arlington. VA.
Azis, I.U., Astuti, A., Agus, A., Bintara, S. and Zainuddin, A. (2023). Effect of Nutrient Improvement and Mineral Premix Supplementation on Weight, Average Daily Gain, and Metabolite Profile of Repeat Breeder Cows. The 4th International Conference on Agriculture and Bio-industry. Conf. Ser.: Earth Environ. Sci.
Gao, L., Yan, X., Liu, Y. and Xia, C. (2022). Effect of enzyme and probiotic supplementation on growth performance, nutrient digestibility, carcass traits, and meat quality of Simmental steers. Brazilian Journal of Animal Science. R. Bras. Zootec. https://doi.org/10.37496/rbz5120220034.
Grundy, H.F., Hardy, R., Chapple, D.G. and Davies, M.H. (2000). Performance of late maturing beef×dairy cattle finished on grass silage plus concentrate or all-concentrate diets. Irish Journal of Agricultural and Food Research. 39(3): 409-417. http://www.jstor.org/stable/25562408.
Huuskonen, A., Pesonen, M., Kämäräinen, H. and Kauppinen, R. (2014). Production and carcass traits of purebred Nordic Red and Nordic Red×beef breed crossbred bulls. The Journal of Agricultural Science. 152: 504-517.
Kaps, M. and Lamberson, W.R. (2004). Biostatistics for Animal Science. Wallingford. CABI Publishing. 445p.
Kobayashi, N., Hou, F., Tsunekawa, A., Chen, X. Yan, T. and Ichinohe, T. (2018). Appropriate level of alfalfa hay in diets for rearing Simmental crossbred calves in dryland China. Asian-Australas Journal of Animal Science. 31(12): 1881-1889. https://doi.org/10.5713/ajas.18.0089.
Lukic, M., Ivanovic, J., Janjic, J., Starcevic, M., Djordjevic, J., Markovic, R. and Baltic, M.Z. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat Technology 57(2): 95-101.
Malchiodi, F., Cecchinato, A. and Bittante, G. (2014). Fertility traits of purebred Holsteins and 2- and 3-breed crossbred heifers and cowsobtained from Swedish Red, Montbéliarde, and Brown Swiss sires. Journal of Dairy Science. 97: 7916-7926. DOI: https://www.doi.org/10.3168/jds.2014-8156.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D. and Morgan. C.A. (2001). Animal Nutrition. (6th Ed.). Longman Scientific a Technical. Harlow, England.
Moloney, A. and McGee, M. (2017). Factors influencing the growth of meat animals. Lawries Meat Science. 19-47.
Norman, H.D., Wright, J.R., Hubbard, S.M., Miller, R.H. and Hutchison, J.L. (2009). Reproductive status of Holstein and Jersey cows in the United States. Journal of Dairy Science. 92: 3517-3528.
Rezagholivand, A., Nikkhah, A., Khabbazan, M.H., Mokhtarzadeh, S., Dehghan, M., Mokhtabad, Y., Sadighi, F., Safari, F. and Rajaee. A. (2021). Feedlot performance, carcass characteristics and economic profits in four Holstein-beef crosses compared with pure-bred Holstein cattle. Livestock Science. 244:104358.
SAS, 2003. SAS User’s Guide Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
Shakeri, P., Riasi, A. and Alikhani, M. (2014). Effects of long period feeding pistachio by-product silage on chewing activity, nutrient digestibility and ruminal fermentation parameters of Holstein male calves. Animal. 8 (11): 1826-1831.
Van Keulen, V. and Young, B.H. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science. 26: 119-135.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.
VanRaden, P.M. and Sanders, A. (2003). Economic Merit of Crossbred and Purebred US Dairy Cattle. Journal of Dairy Science. 86(3):1036-1044. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73687-X.
Vestergaard, M., Jørgensen, K.F., Çakmakçı, C., Kargo, M., Therkildsen, M., Munk, A. and Kristensen, T. (2019). Performance and carcass quality of crossbred beef × Holstein bull and heifer calves in comparison with purebred Holstein bull calves slaughtered at 17 months of age in an organic production system. Livestock Science. 223:184-192.
Warly, L., Evitayani, S.S. and Fariani, A. (2017). Nutrient digestibility and apparent bioavailability of minerals in beef cattle fed with different levels of concentrate and oil-palm fronds. Pakistan Journal of Nutrition. 16 (3):131-135.
Weigel, K.A. and Barlass, K.A. (2003). Results of a producer survey regarding crossbreeding on US dairy farms. Journal of Dairy Science. 86:4148-4154. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(03)74029-6.