نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 عضو هیئت علمی

3 عضو هیأت علمی بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولید مثل دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

4 دانشگاه زابل

5 دانشجوی رشته دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد پروار بین گوساله‌های نر آمیخته سیمنتال×هلشتاین با گوساله‌‌های نر خالص هلشتاین در یک دوره پرواری 6 ماهه در شرایط گرم و مرطوب کشور انجام شد. برای این منظور از 17 رأس گوساله نر آماده پروار شامل 10 رأس گوساله خالص هلشتاین و 7 رأس گوساله آمیخته سیمنتال×هلشتاین با میانگین وزن 30/42±42/181 کیلوگرم در حومه شهرستان بابل استفاده شد. گوساله‌ها در باکس‌های با ابعاد 3×3 متر به‌صورت انفرادی نگهداری شدند و خوراک مصرفی به‌صورت کاملاً مخلوط در دو وعده مساوی در ساعات 8:00 و 16:00 در اختیار گوساله‌ها قرار گرفت. وزن‌کشی از گوساله‌ها در شروع آزمایش پس از 8 ساعت گرسنگی انجام شد و سپس تا پایان آزمایش هر 30 روز یک‌بار تکرار شد. نتایج نشان داد که در دوره 6 ماهه پروار میانگین خوراک مصرفی گوساله‌های آمیخته با گوساله‌های خالص هلشتاین اختلاف نداشت، با این وجود میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌های آمیخته 508/1 کیلوگرم و بالاتر از میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌های خالص هلشتاین به ‌میزان 190/1 کیلوگرم بود. نسبت تبدیل خوراک در گوساله‌های آمیخته‌ سیمنتال×هلشتاین (25/6) و مطلوب‌تر از گوساله‌های هلشتاین (73/7) بود . نتایج کلی این تحقیق نشان داد که در یک دوره پروار 6 ماهه گوساله‌های آمیخته سیمنتال×هلشتاین در مقایسه با گوساله‌های خالص هلشتاین با مصرف خوراک مشابه، 7/26 درصد افزایش وزن روزانه بیشتر و 2/19 درصد نسبت تبدیل خوراک مطلوب‌تری داشتند. بنابراین در شرایط کمبود گوشت قرمز در کشور، آمیخته‌گری بین گاوهای سیمنتال×هلشتاین با هدف تولید گوساله‌های تجاری می‌تواند یک راهکار مناسب برای افزایش تولید گوشت گوساله باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات