نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان
2 عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3 گروه علوم دامی، واحد گلپایگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گلپایگان، ایران
4 هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهینشهر
چکیده
با هدف بررسی تأثیر استفاده از پودر خرما در جیره مرغهای تخمگذار، از 300 قطعه مرغ تخمگذار های-لاین W-36 در سن 40 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی و چهار تکرار (15 قطعه/تکرار) استفاده شد. جیرههای آزمایشی دارای سطوح انرژی و پروتئین یکسان بوده و گروههای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد، فاقد پودر خرما؛ 2 و 3) بهترتیب حاوی 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای هستهدار و 4 و 5) بهترتیب حاوی 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای فاقد هسته بودند. وجود هسته در ترکیب پودر خرما باعث افزایش نسبی درصد پروتئین خام و الیاف خام و کاهش نسبی انرژی قابل سوختوساز شد. استفاده از پودر خرمای هستهدار در هر دو سطح باعث کاهش معنیدار غلظت کلسترول هر گرم زرده شد و در سطح 5/7 درصد کاهش معنیدار غلظت کلسترول خون را سبب شد (05/0P<). وزن زرده در پاسخ به افزودن پودر خرمای هستهدار در هر دو سطح مورد بررسی کاهش یافت. وزن تخممرغ نیز متأثر از وجود سطوح 0/5 و 5/7 درصد پودر خرمای هستهدار یا 0/5 درصد پودر خرمای فاقد هسته کاهش یافت (05/0P<). مصرف پودر خرمای هستهدار کاهش معنیدار توده تخممرغ و افزایش معنیدار ضریب تبدیل غذایی را سبب شد (05/0P<). از نظر مقدار خوراک مصرفی و هزینه خوراک بهازای هر کیلوگرم تخممرغ تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی مشاهده نشد. بهطور کلی، علیرغم کاهش کلسترول تخممرغ، استفاده از پودر خرما، بهویژه نوع دارای هسته، با کاهش عملکرد تولیدی مرغهای تخمگذار همراه بوده و در بهبود بازده اقتصادی دوره پرورش نیز مؤثر واقع نشد.
کلیدواژهها
موضوعات