تغذیه دام و طیور
حسین مرادقلی؛ کمال شجاعیان؛ قاسم جلیلوند؛ فرزاد باقرزاده کاسمانی؛ محمود قزاقی
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف خارشتر (Alhaghi maurorum L) بر عملکرد و فراسنجههای ایمنی و سلامت شترمرغهای 9 تا 15 هفته بود، لذا پودر خارشتر در سطوح صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد با پودر یونجه جیره پایه جایگزین شد. بهمنظور انجام آزمایش، تعداد 36 قطعه شترمرغ با سن 9-هفتگی، از بین شترمرغهای پژوهشکده دامهای خاص دانشگاه زابل در ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف خارشتر (Alhaghi maurorum L) بر عملکرد و فراسنجههای ایمنی و سلامت شترمرغهای 9 تا 15 هفته بود، لذا پودر خارشتر در سطوح صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد با پودر یونجه جیره پایه جایگزین شد. بهمنظور انجام آزمایش، تعداد 36 قطعه شترمرغ با سن 9-هفتگی، از بین شترمرغهای پژوهشکده دامهای خاص دانشگاه زابل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 گروه آزمایشی و 6 قطعه شترمرغ در هر تیمار به مدت 6 هفته مورداستفاده قرار گرفت، سپس پارامترهای خون بهصورت خودکار اندازهگیری و دادهها با استفاده از آزمون Duncan و نرمافزار SAS تحلیل شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف درصد جایگزینی یونجه با گیاه خارشتر تأثیر معنیداری بر خوراک مصرفی هفته دوم و سوم ندارد (05/0≤P). درصورتیکه اثر گروههای آزمایشی بر میانگین افزایش وزن معنیدار بود (05/0≥P). بر اساس نتایج بهدستآمده، ضریب تبدیل غذایی در بین تمام تیمارها آزمایشی معنیدار بود (05/0P≤). اعمال تیمارهای آزمایشی بر روی آلبومین سرم خون 32 درصد و بر روی پروتئین تام سرم خون 16 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد (05/0≥P). با توجه به نتایج این پژوهش، مصرف گیاه خارشتر بهصورت جایگزین بهمنظور تأمین بخش فیبر جیره غذایی و بهبود ارتقاء سلامت شترمرغ قابل توصیه است.
مهری محمدی زاده؛ قاسم جلیلوند؛ کمال شجاعیان
چکیده
< p dir="RTL">این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدینمنظورابتدابااستفادهازروشکیسههاینایلونی،مقدار 5 گرمنمونهآسیابشدهبهمدت2،4،8 ...
بیشتر
< p dir="RTL">این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدینمنظورابتدابااستفادهازروشکیسههاینایلونی،مقدار 5 گرمنمونهآسیابشدهبهمدت2،4،8 ، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعتدرشکمبهدورأسگاوسیستانیدارایفیستولایشکمبهای شکمبهگذاریوفراسنجههایتجزیهپذیریبرآوردشدند. دادههایبدستآمدهازترکیبشیمیاییوتجزیهپذیریمادهخشکبانرمافزار SAS وفراسنجههایتجزیهپذیریبانرمافزار Neway تجزیهوتحلیلشدند.براساسنتایج،پرتوتابیوآنزیمرویمادهخشکوعصارهاتریو پروتئین خاماثرمعنیدارینداشتند. اما،بهصورتجداگانهوتوأمسببکاهشمعنیدار(01/0(p
رامین حبیبی؛ قاسم جلیلوند؛ حسین جان محمدی؛ کمال شجاعیان
چکیده
این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف پروتئین خام و ترئونین جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی در بوقلمونهای تجاری انجام گردید. تعداد 160 قطعه بوقلمون نر 4 هفته سویه نیکولاس 300 بطور تصادفی به 10 گروه با 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (5×2) توزیع گردیدند. گروههای آزمایشی شامل دو سطح پروتئین خام (26 و 4/23 ...
بیشتر
این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف پروتئین خام و ترئونین جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی در بوقلمونهای تجاری انجام گردید. تعداد 160 قطعه بوقلمون نر 4 هفته سویه نیکولاس 300 بطور تصادفی به 10 گروه با 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (5×2) توزیع گردیدند. گروههای آزمایشی شامل دو سطح پروتئین خام (26 و 4/23 درصد) و 5 سطح ترئونین کل(75/0 85/0، 95/0، 05/1و 15/1 درصد جیره) بودند. نتایج نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام جیره قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی را در فضولات کاهش داد (05/0P<)، هر چند بر قابلیت هضم ایلئومی اثری نداشت. سطح 05/1 درصد ترئونین موجب بهبود قابلیت هضم ایلئومی پروتئین و قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی فضولات گردید (05/0P<). بین سطوح پروتئین خام و ترئونین جیره برای قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی اثر متقابل وجود داشت (05/0P<). کاهش سطح پروتئین خام، سطح آلبومین و اسید اوریک را بطور معنیداری کاهش داد. هر چند اسید آمینه ترئونین اثری بر مقادیر گلوکز، اسید اوریک، کلسترول، تری گلیسرید، HDL، LDL و VLDL نداشت. یافتههای پژوهش حاضر بطور کلی نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام باعث کاهش قابلیت هضم مواد مغذی جیره و اسید اوریک سرم و افزایش سطح ترئونین جیره باعث بهبود قابلیت هضم مواد مغذی فضولات و افزایش سطح پروتئین وگلوبولین سرم در بوقلمونهای تجاری میگیرد. بنابراین توصیه میگردد در جیره بوقلمونهای نیوکلاس سطح 26 درصد پروتئین خام با 05/1 درصد ترئونین کل در سن 4 تا 8 هفتگی مورد استفاده قرار گیرد.
مهری محمدی زاده؛ قاسم جلیلوند؛ کمال شجاعیان
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدین منظور ابتدا با استفاده از روش کیسههای نایلونی، مقدار 5 گرم نمونه آسیاب ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدین منظور ابتدا با استفاده از روش کیسههای نایلونی، مقدار 5 گرم نمونه آسیاب شده به مدت 2 ، 4،8 ، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت در شکمبه دو رأس گاو سیستانی دارای فیستولای شکمبهای شکمبهگذاری و فراسنجههای تجزیهپذیری برآورد شدند. دادههای بدست آمده از ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری ماده خشک با نرمافزار SAS و فراسنجههای تجزیهپذیری با نرمافزار Neway تجزیه و تحلیل شدند.بر اساس نتایج، پرتوتابی و آنزیم روی ماده خشک و عصاره اتری و پروتئین خام اثر معنیداری نداشتند. اما، به صورت جداگانه و توأم سبب کاهش معنیدار (01/0(p< الیاف نامحلول در شویندهی خنثی و اسیدی شدند. همچنین بخش سریع تجزیه و تجزیهپذیری موثر ماده خشک با افزایش دز پرتوتابی و سطح آنزیم به طور معنیداری افزایش یافت (01/0(p<. نظر به اینکه پرتوتابی و آنزیم نقش مؤثری در بهبود ارزش غذایی و تجزیهپذیری برگ خرما داشت و بهترین نتایج در استفاده توأم پرتوتابی با دز 300 کیلوگری و 3 گرم در کیلوگرم آنزیم به دست آمد، استفاده همزمان این دو سطح جهت بهبود قابلیت هضم و تجزیهپذیری برگ خرما مؤثر است.
ناصر پورعباسعلی عمران؛ کمال شجاعیان؛ قاسم جلیلوند؛ محمد کاظمی فرد
چکیده
به منظور بررسی اثر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگیهای کیفی تخم و برخی از آنزیمهای آنتیاکسیدانی در بلدرچین ژاپنی، از 240 قطعه بلدرچین ژاپنی مولد با سن 8 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و 16 قطعه (12 قطعه ماده و 4 قطعه نر) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد + ppm3/0 سلنیت سدیم، 3) جیره شاهد + ppm2/0 ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگیهای کیفی تخم و برخی از آنزیمهای آنتیاکسیدانی در بلدرچین ژاپنی، از 240 قطعه بلدرچین ژاپنی مولد با سن 8 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و 16 قطعه (12 قطعه ماده و 4 قطعه نر) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد + ppm3/0 سلنیت سدیم، 3) جیره شاهد + ppm2/0 سلنیوم آلی (Sel- Plex)، 4) جیره شاهد + ppm4/0 سلنیوم آلی و 5) جیره شاهد + ppm6/0 سلنیوم آلی میباشند. نتایج آزمایش بیانگر اقزایش وزن بالاتر تیمار حاوی 4/0 میلیگرم بر کیلوگرم سلنیوم آلی در مقایسه با سایر تیمارها میباشد(05/0P<). مکمل کردن جیره با سلنیوم اثر معنیداری بر مصرف خوراک، راندمان خوراک، شاخص (شکل، آلبومین و زرده)، درصد زرده، رنگ زرده، وزن لاشه، قلب و سایر اجزای دستگاه گوارش نشان نداد. افزودن 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم آلی به جیره شاهد سبب افزایش معنیدار در ضخامت پوسته، واحد هاو، وزن تخم، درصد تولید تخم، درصد باروری و جوجه درآوری در مقایسه با سایر تیمارها گردید (05/0P<). بالاترین وزن کبد و چربی شکمی در تیمار شاهد مشاهده شد. همچنین افزودن سلنیوم به جیره شاهد سبب افزایش میزان فعالیت برخی از آنزیمهای آنتیاکسیدانی در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مکمل کردن سلنیوم در سطح 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سبب بهبود وزن بدن، تولید تخم، درصد باروری و جوجهدرآوری و برخی از آنزیمهای آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده در این آزمایش گردید.