اعظم رضایی؛ علی اسماعیلزاده
چکیده
با افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضا و ارتقای استاندارد سطح زندگی، کاربری انرژی در صنعت مرغداری رو به افزایش است. با توجه به اهمیت انرژی به عنوان نهادهای مؤثر در مرغداری، تحقیق حاضر به منظور تحلیل کارایی انرژی و شاخصهای مدیریتی واحدهای تولیدی مرغ گوشتی در منطقه آزاد ماکو انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 21 واحد مرغداری با تکمیل ...
بیشتر
با افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضا و ارتقای استاندارد سطح زندگی، کاربری انرژی در صنعت مرغداری رو به افزایش است. با توجه به اهمیت انرژی به عنوان نهادهای مؤثر در مرغداری، تحقیق حاضر به منظور تحلیل کارایی انرژی و شاخصهای مدیریتی واحدهای تولیدی مرغ گوشتی در منطقه آزاد ماکو انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 21 واحد مرغداری با تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری در دوره جوجهریزی آبان، آذر و دی ماه 1394 جمع آوری شد. کارایی انرژی با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها با مدلهای بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس بر اساس 5 نهاده انرژی شامل جوجه، دان مصرفی، سوخت، الکتریسیته و کارگر و 2 ستانده انرژی شامل گوشت مرغ و کود مرغی محاسبه شد. بر اساس مدل بازده ثابت نسبت به مقیاس، از 21 واحد مرغداری مورد بررسی، 13 مرغداری (9/61%) دارای امتیاز کارا و 8 مرغداری (1/38%) دارای امتیاز ناکارا بودهاند. همچنین بر اساس مدل بازده متغیر نسبت به مقیاس، 15 واحد (42/71%) کارا و 6 واحد (57/28%) ناکارا بودهاند. به علاوه، بیشترین و کمترین مصرف انرژی از کل انرژی مصرف شده به ترتیب مربوط به سوخت گازوئیل (2/66 درصد) و نیرویکار (07/0 درصد) میباشد. همچنین، مرغداران در مصرف سوخت بیشترین میزان ناکارایی و در مصرف جوجه کمترین میزان ناکارایی را داشتهاند. ناکارایی مصرف گازوئیل به دلیل همزمانی دوره جوجهریزی مورد بررسی با دوره سرما، عدم مدیریت صحیح مصرف به ویژه در سیستم گرمایشی سالنها و استفاده از گازوئیل بعنوان سوخت گرمایشی خانههای کارگری میباشد.
وحید برادران؛ یگانه قدسی
چکیده
ارتقاء بهرهوری در صنعت طیور به عنوان یکی از زیر بخشهای مهم و اساسی بخش کشاورزی اهمیت ویژهای دارد. مطالعه و مقایسه بهرهوری عوامل تولید در استانهای مختلف کشور، زمینه برنامهریزی دقیقتر برای ارتقاء بهرهوری را فراهم میکند. در این مقاله، شاخصهای مناسب اندازهگیری بهرهوری جزئی (انرژی و مواد اولیه) و کل عوامل تولید مرغ ...
بیشتر
ارتقاء بهرهوری در صنعت طیور به عنوان یکی از زیر بخشهای مهم و اساسی بخش کشاورزی اهمیت ویژهای دارد. مطالعه و مقایسه بهرهوری عوامل تولید در استانهای مختلف کشور، زمینه برنامهریزی دقیقتر برای ارتقاء بهرهوری را فراهم میکند. در این مقاله، شاخصهای مناسب اندازهگیری بهرهوری جزئی (انرژی و مواد اولیه) و کل عوامل تولید مرغ گوشتی طی سالهای 79-94 (شانزده سال) تعریف و اندازهگیری شده است. مقایسه استانهای کشور با شانزده مقدار بهرهوری دشوار است. برای غلبه بر آن از خاصیت کاهش بُعد رویکرد روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. به کمک روش تحلیل عاملی، دادههای شاخصهای بهرهوری هر استان طی سالهای مختلف در دو عامل خلاصه شده که در آنها اثر زمان (سالها) حذف شده است. رویکرد خوشهبندی، استانهای کشور را از منظر تشابه مقادیر بهرهوری دستهبندی میکند. نتایج نشان میدهد استانهای بوشهر، زنجان، سیستان و بلوچستان و کلکیلویهوبویراحمد در استفاده بهرهورانه از منابع انرژی و استان بوشهر از جنبه استفاده بهتر از مواد اولیه نمونههای موفق هستند. در مجموع استان تهران بالاترین بهرهوری استفاده از منابع تولید را دارد. در پایان نیز به ارزیابی کارایی استانهای مختلف درون هرخوشه با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها پرداخته شده است.