تغذیه دام و طیور
مهلا سعیدی گراغانی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ کاظم جعفری نعیمی؛ امید دیانی
چکیده
این تحقیق بهمنظور مقایسۀ تأثیر عملآوری سیلاژ ذرت و دانههای جو و ذرت بر مصرف خوراک، گوارشپذیری مواد مغذّی و فراسنجههای شکمبهای در گوسفند طراحی شد. از چهار رأس قوچ نژاد کرمانی با میانگین وزنی-1/4±2/53 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش بهصورت چینش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین در چهار دورۀ 21 روزه اجرا شد. علوفۀ ذرت خرد ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور مقایسۀ تأثیر عملآوری سیلاژ ذرت و دانههای جو و ذرت بر مصرف خوراک، گوارشپذیری مواد مغذّی و فراسنجههای شکمبهای در گوسفند طراحی شد. از چهار رأس قوچ نژاد کرمانی با میانگین وزنی-1/4±2/53 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش بهصورت چینش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین در چهار دورۀ 21 روزه اجرا شد. علوفۀ ذرت خرد شد و بخشی از آن با دستگاه دارای غلطکهای دندانهدار عملآوری شد. سیلاژها در کیسههای نایلون از علوفۀ عملآوری شده و نشده، تهیه شدند. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از 1) جیرۀ دارای 30 درصد سیلاژ عملآوری شده همراه دانۀ جو، 2) جیرۀ دارای 30 درصد سیلاژ عملآوری شده همراه با دانۀ ذرت، 3) جیرۀ دارای سیلاژ عملآوری نشده همراه با دانۀ جو و 4) جیرۀ دارای سیلاژ عملآوری نشده همراه با دانۀ ذرت. عمل-آوری علوفه سبب افزایش pH علوفۀ سیلو شده شد، امّا نمرۀ ارزیابی حسی کاهش یافت (01/0=P). مصرف مادۀ خشک در جیرههای سیلاژ عملآوری شده بیشتر بود (92/1 در مقابل 82/1 کیلوگرم، 04/0P<). گوارشپذیری مادۀ آلی در جیرۀ دارای دانۀ ذرت و جیرۀ دارای سیلاژ عملآوری شده، بیشتر بود. هشت ساعت پس از مصرف خوراک pH شکمبه در جیرههای دارای سیلاژ عملآوریشده و غلظت نیتروژن آمونیاکی در جیرۀ دارای سیلاژ عمل آوریشده به-همراه دانۀ جو کمتر بود (05/0P<). زمان مصرف خوراک و نشخوار در جیرههای دارای سیلاژ عملآوری نشده بیشتر بود. عملآوری علوفۀ ذرت سبب افزایش مصرف مادۀ خشک و افزایش گوارشپذیری مادۀ آلی و پروتئین در گوسفندان شد. تأثیر نوع دانه در پاسخهای حیوانی کمتر از سطح عملآوری بود.
نجمه کارگر
چکیده
باوجود اهمیت جداسازی اثرات افزایشی آتوزومی و وابسته به جنس در برنامههای اصلاح نژادی، هدف از پژوهش حاضر برآورد وراثتپذیریهای صفات تولیدی گوسفند نژاد کرمانی برای کروموزومهای آتوزومی و وابسته به جنس بود. صفات موردمطالعه شامل وزن تولد، سهماهگی، ششماهگی، نهماهگی، یکسالگی، متوسط افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری، متوسط ...
بیشتر
باوجود اهمیت جداسازی اثرات افزایشی آتوزومی و وابسته به جنس در برنامههای اصلاح نژادی، هدف از پژوهش حاضر برآورد وراثتپذیریهای صفات تولیدی گوسفند نژاد کرمانی برای کروموزومهای آتوزومی و وابسته به جنس بود. صفات موردمطالعه شامل وزن تولد، سهماهگی، ششماهگی، نهماهگی، یکسالگی، متوسط افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری، متوسط افزایش وزن روزانه از شیرگیری تا ششماهگی، متوسط افزایش وزن روزانه از ششماهگی تا یکسالگی، ضریب کلیبر قبل از شیرگیری، ضریب کلیبر در سن ششماهگی، ضریب کلیبر در سن یکسالگی و وزن پشم سالیانه مربوط به سالهای 1372 تا 1391، جمعآوریشده در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کرمانی شهربابک، بودند. اجزای واریانس و پارامترهای حاصل از آن با استفاده از روش حداکثر درست نمایی محدود شده (REML) و نرمافزار Wombat برآورد شد. وراثتپذیری مستقیم آتوزومی برای صفات وزن تولد، سهماهگی، ششماهگی، نهماهگی، یکسالگی، متوسط افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری، متوسط افزایش وزن روزانه از شیرگیری تا ششماهگی، متوسط افزایش وزن روزانه از ششماهگی تا یکسالگی، ضریب کلیبر قبل از شیرگیری، ضریب کلیبر در سن ششماهگی، ضریب کلیبر در سن یکسالگی و وزن پشم سالیانه به ترتیب0/04± 0/02،0/05± 0/26 ،0/02± 0/33 ،0/03± 0/05،0/05± 0/23 ،0/02± 0/15 ،0/03± 0/27 ،0/02± 0/18 ،0/03± 0/02،0/08± 0/24 ،0/03± 0/04 و0/07± 0/15 برآورد شد. وراثتپذیری مستقیم وابسته به جنس برای این صفات ناچیز و در محدوده 0/01تا 0/03 بود. نتایج این مطالعه نشان دادند که ژنهای وابسته به جنس، اثرگذاری افزایشی ناچیز بر وزنهای بدن در سنهای مختلف و وزن پشم سالیانه دارند.