نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد ورامین
چکیده
به منظور بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر فراسنجههای خونی و فراسنجههای مرتبط با آسیت در جوجههای گوشتی سویه آرین، آزمایشی با استفاده از 500 قطعه جوجهی یک روزه، در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار (شامل:1- تیمار شاهد با جیره پایه 2- جیره پایه + 100 میلیگرم در کیلوگرم پروبیوتیک 3- جیره پایه + 150 میلیگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک آویلامایسین 4- جیره پایه + 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس آویشن شیرازی و 5- جیره پایه + 400 میلیگرم در کیلوگرم اسانس آویشن شیرازی)، در چهار تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. در سن 35 روزگی، جهت بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر فراسنجههای خونی و فراسنجههای مرتبط با آسیت در هر واحد آزمایشی از دو قطعه جوجه خونگیری شد. نتایج نشان دادند که اسانس آویشن شیرازی تأثیر معنیداری بر فراسنجههای خونی شامل کلسترول تریگلیسرید، HDL، LDL، کلسیم، فسفر، پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین ندارد(05/0<p). همچنین روی فراسنجههای مرتبط با آسیت شامل تعداد گلبولهای قرمز، درصد هماتوکریت و مقادیر هورمونهای T3 و T4 و وزن قلب، تأثیر معنیداری نداشت(05/0<p). امّا اسانس آویشن شیرازی در سطوح200 و 400 میلیگرم در کیلوگرم به طور معنیداری نسبت RV/TV را در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داد (01/0 p<). در سن 42 روزگی از هر گروه آزمایشی جوجههایی به طور تصادفی انتخاب و جهت بررسی آسیت ذبح گردیدند. در پایان بر اساس نتایج این تحقیق، نسبت RV/TV که شاخصی قابل اطمینان برای آسیت میباشد، با استفاده از سطوح 200 و 400 میلی گرم اسانس آویشن شیرازی در کیلوگرم جیره، بهبود یافت که این امر می تواند در کاهش تلفات ناشی از ناهنجاری آسیت موثر باشد.