نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، گرایش پرورش و تولید طیور دانشگاه بیرجند

2 استادیار، گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

چکیده

این آزمایش، به منظور بررسی اثر استفاده از سطوح مختلف دانه خرفه و خارمریم در جیره غذایی مرغ­های تخم‏گذار بر خصوصیات تخم­مرغ، لیپیدهای خون و زرده تخم­مرغ، متابولیت­های خونی، مواد معدنی پلاسما، فعالیت آنزیم­ های کبدی سرم خون و عملکرد مرغان تخم­گذار انجام شد. آزمایش با تعداد 288 قطعه مرغ تخم‏گذار سویه های– لاین ( (W-36در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل 3×3 در 9 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخم­گذار در هر تکرار از سن 32 تا 42 هفتگی انجام گرفت. جیره­ های آزمایشی شامل سه سطح دانه خرفه (صفر، 1 و 2 درصد) و سه سطح دانه خارمریم (صفر، 1 و2 درصد) بود. نتایج نشان دادند، درصد تولید تخم­مرغ و گرم تخم­مرغ تولیدی در اثر مصرف 2 درصد دانه خرفه افزایش معنی­ داری پیدا کرد.وزن تخم­مرغ تحت تأثیر2درصد دانه خارمریم و همچنین1درصد دانه خرفه به طور معنی­داری افزایش یافت (05/0(P<. سطح 2 درصد دانه خارمریم باعث افزایش معنی‏دار واحد هاو گردید (05/0(P<. غلظت آلبومین و گلوبولین خون توسط سطح 2 درصد خارمریم افزایش معنی‏داری پیدا کرد (05/0(P<. غلظت گلوکز خون نیز به وسیله سطح 2 درصد دانه خرفه کاهش معنی‏داری پیدا کرد (05/0(P<. همچنین HDL خون به وسیله سطح 2 درصد دانه خرفه به طور معنی­داری افزایش یافت (05/0(P<. سطح 2 درصد دانه خارمریم نیز باعث کاهش معنی‏دار فعالیت آنزیم­های AST و ALT سرم خون شد (05/0(P<. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان می­دهد که سطح 2 درصد دانه خرفه باعث بهبود صفات عملکردی و سطح 2 درصد دانه خارمریم باعث بهبود متابولیت­های خونی و آنزیم­های کبدی مرغان تخم­گذار می­گردد

کلیدواژه‌ها