نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه آزاد اسلامی،شهرکرد
2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، استفاده از روغن ماهی و مکمل سلنیوم در جیره برهها و بررسی اثرات آن بر عملکرد و متابولیتهای خون بود. برای این منظور از 16 رأس بره نر نژاد لری بختیاری با میانگین وزن290 /0±6/39 و در محدوده سنی 6-5 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به مدت 60 روز استفاده شدند. تیمارها عبارت بودند از: 1- شاهد (جیره پایه بدون افزودنی)، 2- روغن ماهی (;FO جیره پایه + 2 درصد روغن ماهی)، 3- مخلوط روغن ماهی و سلنیوم (;FO+Seجیره پایه + 2 درصد روغن ماهی+mg/kgDM 2/ 0سلنیوم) و 4- سلنیوم (;Se جیره پایه +mg/kgDM2/0 سلنیوم). به منظور تعیین تأثیر روغن ماهی و مکمل سلنیوم بر متابولیتهای خون، در روز 60 آزمایش خونگیری انجام شد. نتایج نشان دادند که افزودن روغن ماهی و مکمل سلنیوم به جیرهها تأثیر معنیداری بر عملکرد برهها نداشت (05/0P>). غلظت تری گلیسرید (TG)، کلسترول (CHOL)، لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL)، لیپوپروتئینهای با چگالی کم (LDL) و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0>P). به طور کلی، نتایج نشان دادند که با استفاده از روغن ماهی و سلنیوم نسبت به گروه شاهد غلظت تری گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئینهای با چگالی کم (LDL) کاهش یافت و غلظت آنزیم گلوتاتیون پر اکسیداز(GPX) و لیپوپروتئین های با چگالی زیاد (HDL) افزایش یافت.
کلیدواژهها