تأثیر ویتامین E و ال-کارنیتین بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و سیستم‌ ایمنی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

این مطالعه، با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین E و ال-کارنیتین بر عملکرد و برخی فراسنجه‌های خونی و ایمنی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل۳Í۳ با ۳ سطح ویتامین E (صفر، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم) و ۳ سطح ال-کارنیتین (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم) انجام شد. از ابتدای هفته چهارم تنش حرارتی اعمال شد و تمام جوجه‌ها در محدوده دمایی ۳۸-۲۴ درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. فراسنجه‌‌های عملکردی به‌صورت هفته‌ای ‌رکوردبرداری شدند. در سنین ۲۸ و ۳۵ روزگی تیتر آنتی‌بادی علیه SRBC بررسی شد. در 42 روزگی، خصوصیات لاشه بررسی و خون‌گیری جهت اندازه‌گیری فراسنجه‌های خون انجام شد. سطوح مختلف ویتامین E و ال-کارنیتین تأثیر معنی‌داری بر عملکرد در طول دوره پرورش نداشتند. مکمل نمودن ویتامین E به جیره، وزن بورس فابریسیوس را افزایش (05/0 P<) ومکمل ال- کارنیتین، درصد چربی محوطه بطنی را کاهش داد (01/0P<). مکمل نمودن ۵۰ میلی‌گرم ال- کارنیتین در کیلوگرم جیره موجب افزایش تیتر آنتی‌بادی علیه SRBC طی پاسخ اولیه شد (05/0P<). افزودن ویتامین E و ال-کارنیتین به جیره غلظت تری گلیسرید سرم خون را کاهش داد. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می­رسد که سطوح مختلف ویتامین E و ال- کارنیتین در شرایط تنش گرمایی بدون تاثیر معنی­دار بر عملکرد، می‌تواند چربی محوطه بطنی و تری­گلیسرید سرم خون‌ را کاهش دهد و سبب بهبود پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی شود.

کلیدواژه‌ها


Azadmanesh, V. and Jahanian, R. (2014). Effect of supplemental lipotropic factors on performance, immune responses, serum metabolites and liver health in broiler chicks fed on high-energy diets. Animal Feed Science and Technology. 195: 92-100.
Bremer, J. (1983). Carnitine metabolism and functions. Physiology Review. 63(4):1420-1480.
Celgk, L., Ozturkcan, O., Gnal, T.C., Canacankatan, N. and Kayrin, L. (2003). Effects of L-carnitine and niacin supplied by drinking water on fattening performance, carcass quality and plasma L-carnitine concenteration of broiler chicks. Archive Animal Nutrition. 57: 127 - 136.
Celik, L. and Ozturkcan, O. (2003). Effects of dietary supplemental L-carnitine and Ascorbic acid on performance, carcass composition and plasma L-carnitine concentration of broiler chicks reared under different temperature. Archive Animal Nutrition. 57: 27- 38.
Coetzee, G. and Haffman, L. (2001). Effect of dietary vitamin E on the performance of broilers and quality of broiler meat during refrigerated and frozen storage. South African Journal of Animal Science. 31: 161-175.
Deng, K., Wong, C.W. and Nolan, J.V. (2006). Long term effects of early life dietary L-carnition on lymphoid organs and immune responses in Leghorn- type chickens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 90: 81-86.
Erf, G.F. and Battje, W.G. (1996). Nutrition and immune function in chickens: Benefits of dietary vitamin E supplementation. In: Proceedings of the Arkansas Nutrition Conference. pp: 113-130.
Geisari, A., Sami, A. and Pourreza, J. (2002). Effects of different levels of vitamine C, E and lipid on performance and mortality of broiler chicks under heat stress. Journal of Veterinary Research. 58(2): 125-128.
Guo, Y., Tang, Q., Yuan, J. and Jiang, Z. (2001). Effects of supplementation with vitamin E on the performance and the tissue peroxidation of broiler chicks and the stability of thigh meat against oxidative deterioration. Animal Feed Science and Technology. 89: 165-173.
Iwagami, Y. (1996). Changes in the ultrastructure of human cells related to certain biological responses under hyperthermic culture conditions. Human Cell. 9: 353-366.
Kita, K., Kato, S., Aman, M., Okumura, J. and Yokota, H. (2002). Dietary L-carnitine increase plasma insulin like growth factor-I- concentration in chicks fed a diet with adequate dietary protein level. British Poultry Science. 43: 117-121.
Leshchinsky, T.V. and Klasing, K.C. (2001). Relationship between the level of dietary vitamin E and the immune response of broiler chickens. Poultry Science. 80: 1590-1599.
Lien, T.F. and Horng, Y.M. (2001). The effects of supplementary L-carnitine on the growth performance, serum components, carcass traits and enzyme activities in relation to fatty acid β-oxidation of broiler chickens. British Poultry Science. 42: 92-95.
Mast, J., Buyse, J., Godderis, B.M. (2000). Dietary L-carnitine supplementation increases antigen-specific immunoglobulin G in broiler chickens. British Journal of Nutrition. 83: 161-166.
Mohiti-Asli, M., Hosseini, S.A., Lotfollahian, H. and Shariatmadari, F. (2007). Effect of probiotics, yeast, vitamin E and vitamin C supplements on performance and immune response of laying hen during high environmental temperature. International Journal of Poultry Science. 6: 895-900.
National Research council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th edition Nation Academy Press. Washington. D.C.
Neuman, S.L., Lin, T.L. and Heste, P.Y. (2002). The Effect of dietary carnitine on semen traits of white leghorn roosters. Poultry Science. 81: 495-503.
Niu, Z.Y., Liu, F.Z., Yan, Q.L. and Li, W.C. (2009). Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science. 88: 2101–2107.
Rabie, M.H. and Szilagyi, M. (1998). Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, and yield and composition of edible meat of broilers. British Journal of Nutrition. 80: 391-400.
Rama Rao, S.V., Agalakshim, D. and Reddy, V.R. (2002). Feeding to minimize heat stress. Poultry Science. 7: 22-23.
Rashidi, A.A., Gofrani Ivari, Y., Khatibjoo, A. and Vakilia, R. (2010). Effect of dietary fat, vitamin E and zinc on immune response and blood parameters of broiler reared under heat stress. Research Journal of Poultry Science. 3: 32-38.
Sahin, K. and Kucu, O. (2003). Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstracts and Reviews Series B: Livestock Feeds and Feeding. 73: 41-50.
Sahin, K., Kucuk, O., Sahin, N. and Gursu, M.F. (2002). Optimal dietary concentration of vitamin E for alleviating the effect of heat stress on performance, thyroid status, ACTH and some serum metabolite and mineral concentrations in broilers. Veterinarni Medicina Czech. 47: 110–116.
Sarica, S., Corduk, M., Ensory, U., Basmacioglu, H. and Karatas, U. (2007). Effects of dietary supplementation of L-carnitine on performance, carcass and meat characteristics of quails. South African Journal Animal Science. 37: 189-201.
SAS Institute. (1999). SAS Statistics User’s Guide. Statistical Analytical System. 5th revised edition. Carry, NC, SAS Institute Inc.
Sheehy, P.J.A., Morrissey, P.A. and Flynn, A. (1991). Influence of dietary alpha-tocophrol on tocopherol concentration in chicks tissue. British Poultry Science. 32:391-397.
Spears, J.W., Grimes, J., Lloyd, K. and Ward, T.L. )2003(. Efficacy of a novel organic selenium compound (zinc-l-selenomethionine, Availa Se) in broiler chicks. In: Proceedings of the 1st Latin American Congress of Animal Nutrition, Cancun, Mexico. pp: 197-198.
Swick, R.A. (1998). Broiler management in warm climate. Technical Bullet. ASA. 40: 18-23.
Wang, Y.W., Ning, D., Peng, Y.Z. and Guo, Y.M. (2013). Effects of dietary L-arnitine supplementation on growth performance, organ weight, biochemical parameters and ascites susceptibility in broilers reared under low-temperature environment. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 26: 233-240.
Wegmann, T. and Smithies, O. (1966). A simple hemagglutination system requiring small amounts of red blood cells and antibodies. Transfusion. 6: 67-73.
Xu, Z.R., Wang, M.Q., Mao, H.X., Zhan, X.A. and Hu, C.H. (2003). Effects of L-carnitine on growth performance, carcass composition, and metabolism of lipids in male broilers. Poultry Science. 82: 408-413.
Zhang, Y., Ma, Q., Bai, X., Zhao, L., Wang, Q. and Ji, C. (2010). Effects of dietary acetyl- L-carnitine on meat quality and lipid metabolism in Arbor Acres Broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 23: 1639-1644.