اثر انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار بومی استان مازندران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 گروه علوم دامی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم (2750، 2900 و 3050 کیلوکالری در کیلوگرم) و سطوح مختلف پروتئین خام (13، 15 و 17 درصد) جیره، بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار بومی استان مازندران در مرحله ی اول تخم‌گذاری انجام شد. به این منظور تعداد270 قطعه مرغ تخم‌گذار بومی با سن 24 هفته انتخاب و در قالب یک طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل 3×3 در طول دوره 90 روزه مورد آزمایش قرار گرفتند. درصد تخم‌گذاری و مقدار خوراک مصرفی تحت تاثیر معنی دار سطوح مختلف انرژی قرار گرفت (05/0 >(P؛ به طوری که با افزایش سطح انرژی جیره درصد تخم‌گذاری و مقدار خوراک مصرفی کاهش یافت. ولی سطوح مختلف انرژی جیره تأثیری معنی داری بر وزن پایانی، وزن تخم مرغ، ضریب تبدیل خوراک و درصد جوجه درآوری نداشت (05/0 <(P. سطوح مختلف پروتئین خام بر درصد تخم‌گذاری موثر بود (05/0 >(P؛ به طوری که با افزایش سطح پروتئین خام جیره از 13 به 17 درصد، درصد تخم‌گذاری به میزان 9/12 درصد افزایش یافت. اثر متقابل سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم و پروتئین خام بر هیچ یک از صفات عملکردی در کل دوره اثر معنی‌دار نشان نداد (05/0P>). لذا بر پایه نتایج این آزمایش، جیره حاوی سطح 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم جیره و پروتئین خام 15 درصد جهت تغذیه مرغ‌های تخم‌گذار بومی مازندران در مرحله‌ی اول تخم‌گذاری توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


پوررضا، ج.، صادقی، ق.ع. و مهدی، و. (1390).تغذیه مرغ اسکات (ترجمه)، چاپ چهارم، انتشارات ارکان.
حسابی نامقی، ع.ر.(1391). بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین خام بر عملکرد مرغ‌های بومی ایستگاه مرغ بومی خراسان، مجله پژوهش و سازندگی، شماره 95، ص ص. 19-13.
ساکی، ع.ا، حقی، م. و رحمت نژاد، ع. (1393). تاثیر سطوح مختلف متیونین و پروتئین جیره بر تولید و خصوصیات تخم مرغ مرغ‌های تخم­گذار در اواخر دوره تخم­گذاری. مجله پژوهش­های تولیدات دامی، شماره 10، ص ص. 25-13.
سراج، ا. (1383). بررسی اثر عوامل مادری بر صفات تولیدی و تولید مثل مرغان بومی مازندران.پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
شاه نظری، م.، شیوازاد، م.، کامیاب، ع. و نیکخواه، ع. (1383). اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد مرغان تخم­گذار. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد35، شماره2، ص ص. 509- 499
عرب ابوسعدی، م.، روغنی، ا.،ضمیری، م.ج. و عبدالحسین زاده، م. (a1385) . اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد تخم‌گذاری مرغ‌های بومی استان فارس در مرحله اول تخم‌گذاری. نشریه علوم وفنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 4، ص ص. 447-457.
عرب ابوسعدی، م.، روغنی، ا. و حسن زاده، ب. (b1385). بررسی تاثیر سطوح مختلف انرژی و نسبت انرژی به پروتئین جیره بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار بومی استان فارس در مرحله دوم تخم‌گذاری. نشریه علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 4، ص ص. 457-467.
قیصری، ع. و گلیان، ا. (1375). اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره دوره پرورش بر عملکرد مرغ‌های بومی در طی دوره تخم‌گذاری. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 27، شماره 2، ص ص. 34-29.
کیانی منش، ح.، نجاتی، ا. و رحیمی، ق. (1379). برآورد پارامترهای ژنتیکی و محیطی اصلی صفات مهم اقتصادی در مرغ‌های بومی آذزبایجان غربی. پژوهش نامه علوم کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 10، ص ص.  20-12.
محمدی عمارت،ح.، گلیان،ا.، طهماسبی،ع. و کرمانشاهی، ح. (1390). ارزیابی اثر پروتئین خام ومتیونین جیره بر تولید وکیفیت تخم مرغ مرغ‌ها در فاز دوم تخم‌گذاری. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران، جلد 3، شماره3، ص ص. 219-211.
Asuquo, B.O. and Okon, B. (1993). Effects of age and egg size on fertility and hatchability of chicken eggs. East African Agricultural and Forestry Journal.59: 79-83.
Babiker, M.S., Abbas, S.A., Kijora, C. andDanier, J. (2010). The effect of dietary protein and energy levels during the growing period of egg-type pullets on early egg production and egg weight and dimensions in arid hot climate. International Journal of Poultry Science. 9: 935-943.
Dalfonso, T.H., Manbeck, H.B. and Roush, W.B. (1996). Effect of day to day variation of dietary energy on residual feed intake of laying hens. Poultry Science. 75: 362-369.
Hussein, M.A.A., El-Kloub, K., Moustafa M., El-Hak, G.M.K. and Abbas, A.M. (2010). Optimal metabolizable energy and crude protein levels for sinai laying hens. Egyption Poultry Science. 30: 1073-1095.
Jalaludeen, A. and Ramakrishnan, A. (1992). Dietary protein and energy requirements of caged layers. Poultry Science.Abstract, 18, 3.
Jensen, L.S., Calderon, V.M. and Mendorea, C.X. (1990). Response to tryptophan of laying hens fed practical diets varying in protein concentration. Poultry Science.69: 1956- 1965.
Johnson, S.A. and Gous, R.M. )2007(. A mechanistic, Stochastic, population model of egg production. British Poultry Science. 48: 224-232.
Junqueira, O.M., Laurentiz, A.C., Filardi, R., Rodrigues, E.A. and Casartelli, E.M. (2006). Effects of energy and protein levels on egg quality and performance of laying hens at early second production cycle. Journal of Applied Poultry Research. 15: 110–115.
Kingori, A.M., Tuitoek, J.K., Muiruri, H.K. and Wachira, A.M. (2010). Effects of dietary protein levels on egg production, hatchability and post-hatch offspring performance of indigenous chickens.International Journal of Poultry Science. 9 (4): 324-329.
Kingori, A.M., Wachira, A.M. and Tuitoek, J.K. (2014). Influence of energy on egg production and weight in indigenous chickens of Kenya. International Journal of Poultry Science. 13 (3): 151-155.
Li, F., Zhang, L.M., Wu, X.H., Li, C.Y., Yang, X.J., Donng, Y. et al. (2013). Effects of metabolizable energy and balanced protein on egg production, quality and components of Lohmann brown laying hens.Journal of Applied Poultry Research. 22: 36-46.
Mohiti-Asli, M., Shivazad, M., Zaghari, M., Rezaian, M., Aminzadeh, S. and Mateos, G.G. (2012). Effects of feeding regimen, fiber inclusion, and crude protein content of the diet on performance and egg quality and hatchability of eggs of broiler breeder hens. Poultry Science. 91: 3097-3106.
Ngambi, J.H., Thamaga, M.W., Norris, D., Mabelebele, M. and Alabi, O.J. (2013). Effects of egg weight on hatchability, chick hatch-weight and subsequent productivity of indigenous Venda chickens in Polokwane, South Africa. South African Journal of Animal Science. 43: 569-574.
Nahashon, S.N., Adefope, N.A., Amenyenu, A. and Wright, D. (2007).Effect of varying concentrations of dietary crude protein and metabolizable energy on laying performance of pearl grey guinea fowl hens. Poultry Science. 86: 1793–1799.
NRC; National Research Council.)1994(. Nutrient Requirements of Poultry, 9th rev. ed., National Academy Press, Washington, DC.
Pesti, G.M. (1991). Response surface approach to studying the protein and energy requirements of laying hens.Poultry Science. 70: 103-114.
Perez-Bonilla, A., Jabbour, C., Frikha, M., Mirzaie, S., Garcia, J. and Mateos, G.G. )2012(. Effect of crude protein and fat content of diet on productive performance and egg quality traits of brown egg-laying hens with different initial body weight.Poultry Science. 91, 1400-1405
Rakibul Hassan, M.D., Choe, H.O.S., Yong, D., Jeong, J.H. and Kyeong, S. )2013(. Effect of dietary energy and protein on the performance, egg quality, bone mineral density, blood properties and yolk fatty acid composition of organic laying hens.Italian Journal of Animal Science.12: 1- 5.
Roberts, S.A., Xin, H., Kerr, B.J., Russell, J.R. and Bregendahl, K. (2007).Effects of dietary fiber and reduced crude protein on nitrogen balance and egg production in laying hen.Poultry Science.86: 1716-1725.
SAS institute INC. (1996). SAS/STAT Software: Changes and enhancements through release 6.12. Cary, NC:SAS institute inc. USA.
Shim, MY., Song, E., Billard, L., Aggrey, SE., Pesti, GM. and Sodsee, P. (2013). Effects of balanced dietary protein levels on egg production and egg quality parameters of individual commercial layers. Poultry Science. 92: 2687–2696.
Summers, J.D. and Lesson, S. (1993). Influence of diets varying in nutrient density on the development and reproductive performance of white leghorn pullets. Poultry Science. 72: 1500-1509.