خصوصیات تخمیر و ارزش غذایی خردل علوفه ای سیلو شده با و بدون ملاس

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

خردل علوفه ای با نام علمی Brassica juncea(L) گیاهی است یک ساله که از یک تا 2 متر رشد میکند. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف ملاس بر کیفیت و ارزش غذایی گیاه خردل علوفه ای از سه سطح صفر، 3 و 6 درصد ملاس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار استفاده شد. گیاه خردل علوفه ای خرد شده در قطعات 2 سانتیمتری در سطل های 10 کیلویی فشرده و ذخیره گردید. بعد از 45 روز ویژگی ظاهری ( رنگ، بو و ساختمان سیلاژ) ، ترکیبات شیمیایی (ماده خشک، پروتیین خام، الیاف خام، دیواره سلولی بدون همی سلولزو خاکستر خام) و نیز قابلیت هضم آزمایشگاهی مواد سیلویی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که کیفیت سیلاژ بر اساس Flieg Point در هر سه تیمار در حد قابل قبولی می باشد. افزودن ملاس اثر معنی داری روی pH سیلاژ نداشت. با افزودن ملاس مقدار ازت امونیاکی سیلاژ کاهش و مقدارکربوهیدرات های محلول سیلاژ افزایش یافت(05/0>P). اثر افزودن ملاس روی مقدار ماده خشک، پروتئین خام، الیاف خام، ماده آلی و دیواره سلولی بدون همی سلولز(ADF) معنی دار نبود. قابلیت هضم ماده خشک (DMD)، ماده آلی(OMD) و ماده آلی در ماده خشک(DOMD) با افزودن ملاس افزایش یافت(05/0>P). بیشترین قابلیت هضم ماده خشک(7/64) و ماده آلی(11/60) در تیمار 3 مشاهده شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان می دهد که گیاه خردل علوفه ای را می توان بدون ماده افزودنی ملاس سیلو نمود، اما باافزودن ملاس در سطح 6 درصد، کیفیت و ارزش غذایی سیلاژ بهبود می یابد.

کلیدواژه‌ها


Anonymous.2012.Adapting to alternative feeds. Agriculture Knowledge Center, askatchewan Agriculture.
Arbabi, S. and T. Ghoorchi, 2009. The effect of different levels of molasses as silage additives on fermentation quality of fox millet(Setaria italic) silage. J. Agri. Sci. Nat. Res. 16: 99-108.
Armestrong ,R.H. M.M. Beattle and E. Robertson. 1993. Intake and digestibility of forage rape (Brassica napus) by sheep. Grass and Forage Science. 48: 410-415
Balakhial ,A., Naseriyan, A.A., Heravi mosavi, A., Eftekhar Shahrodi ,F and R.Valizadeh .2008. Changes in chemical composition and in vitro DM Digestibility of urea  and molasses treated whole crop canola silage. J. Anim,Vet. Adv 7:1042-1044.
Baytok, E., T. Aksu, M.A. Karsli and H. Muruz, 2005. The effects of formic acid, molasses and inoculant as silage additives on corn silage composition and ruminal fermentation characteristics in sheep. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 29: 469-474.

Chamberlain ,D.G.,P.A. Marthin,S.R. Robertson and E.A.Hunter .1992. Effects of the type of additive and the type of supplement on the utilization of grass silage for milk production in dairy cows. Grass and Forage Sci. 47:391-399

Feyzbakhsh .M.T.2007 .Premilinary evaluation of new forage crop potential.Final report of research ,Agricultural Research and Education Organization of Iran.
Fulkerson, W.J., A, Horadagoda , J.S, Neal and I, Barchia . 2008. Nutritive value of forage species grown in the warm temperate climate of Australia for dairy cows: herbs and grain crops. Livestock Science 114, 75–83.
Gamparvar, A.S. and V.G.Kadake .1985. Effect of molasses and formic acid on the quality of wheat straw- berseem silage. Indian J.Anim. Sci.55:455-485.
Hattori, I., Kumai, S., Fukumi, R and TB. Bayorbor. 1994. The effect of some additives on aerobic deterioration of corn silage. Anim Sci Tech, 65:547-550.
Kaur, R., Garcia, S.C., Fulkerson, W.J.  and I. Barchia.. 2010. Utilisation of forage rape (brassica napus) and persian clover( Trifolium respinatum) diets by sheep : effects on whole tract digestibility and rumen parameters. Anim. Prod. Sci. 50:59–67
Kilic, A., 1986. Silo Feed (Instruction, Education and Application Proposals). Bilgehan Press, Izmir, pp: 327
Leep .R.2007. Forage brassicas for supplementing pasture slumps. Michigan State University’s Integrated Pest Management (IPM) resources. Finaid.msu.edu.
Makkar. H.P.S. 2004. Resent advances in the in vitro gas method for evaluation of nutritional quality of feed resources. Assessing quality and safety of animal feeds. FAO. 160:55-86
Man, N. and Wiktorsson, H. 2003. The effect of molasses on quality, feed intake and digestibility by heifers of silage made from cassava tops. Department of Animal Nutrition, UAF, Thu Duc,Ho Chi Minh City, Vietnam. Internet Collection.
 McDonald, P., A.R. Henderson and S.J.E. Heron, 1991. The Biochemistry of Silage. 2nd Edn., Chalcombe Publications, Marlow, Bucks, UK., ISBN: 0-948617-22-5, Pages: 340.
Mehmet, A.B., 2006. Effects of hybrid type stage of maturity and fermentation length on whole plant corn silage quality. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 30: 331-336.
Mettab.G.,D. Murat.C.Sibel and T. Unghlu..2007. Effects of urea, molasses and urea plus molasses supplementation to sorghum silage on the silage quality, in vitro Organic Matter Digestibility and Metabolic Energy Contents. J. Bio. Sci :7:401-404
Moshtaghi Nia. S. A. and K.M. Wittenberg.1999. Use of forage inoculants with or without enzymes to improve preservation and quality of whole crop barley forage ensiled as large bales. Can. J. Anim. Sci. 79: 525-532.
NRC 2007[v1] . Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids. National Research Council of the National Academies, National Academies Press, Washington, D.C., U.S.A.
Omokolo, N. D., Tsala, N. G. and Djocqoue, D. F. 1996. Changes in charbohydrate, amino acid and phenol content in cocoa pods from three clones after infection with phytophthora megakarya Bra. and Grif. Annals of Botany. 77: 153-158.
Peterson, K.,1988. Ensiling of forage: Factors affecting silage fermentation and quality. Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nurition and Management, Uppala. 46 pp.
Snijders, P. J. M. and Wouters, A.P. 2004. Silage quality and losses due to ensiling of Napier grass, Columbus grass and Maize stover under small holder conditions in Kenya. FAO Electronic Conference on Tropical Silage.
 Sibel C, Budag.C., Demirel.M., Bakici.Y and S. Celik..2009. The Effects of Adding urea and molasses to corn harvested at dough stage on silage fermentation quality, in vitro organic matter digestibility and metabolic energy contents. J. Anim,Vet.Adv. 8: 1921-1924
Stockdale, C.R .1993[v2] .The nutritive value of Persian clover (trifolium resupinatum )herbage grown under irrigation in Northern Victoria. Australian Journal of Agricultural Researchh. 44:1557-1576.

Tilley. J.M.A.and R. A. Terry .1963. A two stage technique for the In Vitro digestibility of forage.Grass and Forage Science.18:104–111

Van Soest, P. J. and Robertson, J. B. 1980. Systems of analysis for evaluating fibrous feeds. In: Standardization of Analytical Methodology in Feeds (Pigden, W. J., Balch, C. C. & Graham, M., eds.), pp. 49–60. International Research Development Center, Ottawa, Canada.