تأثیر جدایه انتروکوکوس فاسیوم مجرای گوارشی سبزقبا و پروبیوتیک لاکتوفید بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، ریخت شناسی ژئوژنوم و جمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی پرورش وتولید طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

2 عضو هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

چکیده

هدف این آزمایش بررسی افزودن جدایه باکتری انتروکوکوس فاسیوم مجرای گوارش سبزقبا و پروبیوتیک تجاری لاکتوفید بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های بیوشیمیائی خون و ریخت شناسی روده و جمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی بود. برای این منظور تعداد 385 جوجه یک روزه بطور تصادفی در 35 پن و 7 تیمار و در قالب طرح کاملا تصادفی توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد و پروبیوتیک لاکتوفید و باکتری انتروکوکوس فاسیوم دستگاه گوارش سبزقبا هر کدام به سه روش آشامیدنی، افشانه و توأم افشانه+ آشامیدنی در اختیار جوجه‌ها قرار گرفت. تحلیل داده‌ها نشان داد که افزودن باکتری انتروکوکوس فاسیوم و پروبیوتیک لاکتوفید باعث کاهش ضریب تبدیل و بهبود افزایش وزن بدن و غلظت پروتئین خون بلدرچین گردید. مصرف خوراک و وزن نسبی اجزای لاشه، غلظت HDL و تری گلیسرید تفاوت معنی‌داری نشان نداد. غلظت کلسترول و LDL خون در روش توأمان افشانه و آشامیدنی جدایه باکتری و لاکتوفید بطور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 < P). شاخص‌های بافت شناسی ژژنوم شامل ارتفاع و عرض پرز، عمق کریپت، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت نیز در مقایسه با شاهد تغییر معنی‌داری نمود. عیار پادتن بر ضد SRBC‌ و IgM و جمعیت لاکتوباسیلوس ژژنوم در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد افزایش یافت. بنابراین استفاده از جدایه انتروکوکوس فاسیوم سبزقبا و پروبیوتیک لاکتوفید احتمالا باعث بهبود وزن بدن، کاهش کلسترول و LDL‌ خون و افزایش عیار پادتن بر ضد SRBC‌و بهبود وضعیت بافت ژژنوم، و افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس ژژنوم می‌شود.

کلیدواژه‌ها


بذرافشان ،خ. کریمی ترشیزی ،م.ا. رحیمی،ش. (1391). تاثیر برخی باکتری های جدا شده از پروبیوتیک های تجاری بر رشد، ترکیب لاشه و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی. مجله پژوهش و سازندگی (نشریه علوم دامی). 96: 15-24.
تشفام، م.، رحیمی، ش.، و کریمی، ک. (1384). تأثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بر مورفولوژی مخاط روده جوجه­های گوشتی. مجله دانشکده دامپزشکی، دوره 60 :211- 205.
سلطانی، م.، مظهری، م.،‌ و اسماعیلی پور، ا. ع. (1394) اثر سطوح گوناگون پروبیوتیک کلوستات بر عملکرد و ایمنی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی در دورۀ پایانی. تولیدات دامی. 17(2):‌ 291-300.
شمس شرق، م.، و خسروی، ع.، (1390). افزوودنی­های خوراکی در تغذیه طیور. چاپ اول. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ص ص: 15-130.
کریمی ترشیزی، م. ا.، سیفی، ک.، رحیمی، ش. و یوسفیان، س. (1392). بررسی کارآیی پروبیوتیک بر عملکرد رشد بلدرچین ژاپنی. همایش ملی دام و طیور، 12 اردیبهشت 1392، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ص. 769-772.
لطفی، ح.، حجازی، م. ا.، ملکی زنجانی، ب.، و برزگری، ا.‌ (1389) جداسازی، شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی باکتریهای با پتانسیل پروبیوتیکی از محصولات لبنی سنتی مناطق هریس و سراب. مجله پژوهش‌های صنایع غذایی. 3: 20.
عبدی نژاد، م. (1395). روش‌های مقابله با پرنده زنبورخوار (سبزقبا). انتشارات موسسه محیط زیستی سرزمین ایده آل ما.
مظفری قله جوق، م.، گلیان، ا.، و کرمانشاهی، ح. (1392) اثر پروبیوتیک پدیوکوکوس‌اسیدی‌لاکتیسی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، بافت‌شناسی و فلور میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی. پایان نامه دانشگاه فردوسی مشهد.
 Ahmad, I. (2006). Effect of probiotics on broilers performance. International Journal of Poultry Science. 5: 593-597.
Aviagen. (2009). Ross 308 broiler management guide.Aavailable at www.aviagen.com
Axelsson, L. (1998). Lactic acid bacteria: classification and physiology. In: Salminen, S. and VonWright, A., eds. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 2nd edition. New York. Marcel Dekker Inc. pp 1-72.
Ayasan, T., and Okan, F. (2001). The effect of a diet with different probiotic (Protexin) levels on the fattening performance and carcass characteristics of Japanese quails. Proceedings of XVth European Symposium on the Quality of Poultry Meat. pp: 169-174. Kuþadasi, Turkey.
Chichlowski, M., Croom, W.J., Edens, F.W., MacBride, B.W., Qiu, R., Chiang, C.C., Daniel, L.R., Havenstein, G.B. and Koci M.D. (2007) Microarchitecture and spatial relationship between bacteria and ileal, cecal and colonic epithelium in chicks fed a direct-fed microbial, PrimaLac, and salinomycin. Poultry Science. 86: 1121-1132.
Dhama, K., Tiwari, R., Khan, R.U., Chakraborty, S., Gopi, M., Karthik, K., Saminathan, M., Desingu, P.A., and Sunkara, L.T. (2014). Growth promoters and novel feed additives improving poultry production and health, bioactive principles and beneficial applications: The Trends and Advances-a Review. International Journal of Pharmacology. 10: 129-159.
Ferket, P.R. (2002). Use of oliosacccharidies and gut modifiers as replacements for dielary antibiotics. Proceeding 63rd  Minnesota nutrition Conference, Septembr 17-18, Eagan, MN, pp 169-182.
Fuller, R. (1977). The importance of Lactobacilli in maintaining normal microbial balance in the crop. British Poultry Science. 1: 85-94.
Gill, H., Rutherfurd, G. and Cross, M. (2001). Dietary probiotic supplementation enhances natural killer cell activity in the elderly. Journal of Clinical Immunology. 21(4):264- 271.
Gunal, M., Yayli, G., Kaya O., Karahan, N., and Sulak, O. (2006). The Effects of antibiotic Growth Promoter, Probiotic or Organic Acid Supplementation on Performance, Intestinal Microflora and Tissue of Broilers. International Journal of Poultry Science. 5:62.
Haghighi, H.R., Gong, J., Gyles, C.L., Hayes, M.A., Sanei, B., Parvizi, P., Gisavi, H., Chambers, J.R. and Sharif. S. (2005). Modulation of antibody-mediated immune response by probiotics in chickens. Clinical Diagnostic Laboratory Immunology. 12: 1387–1392.
Jin, L. Z., Abdullah, N. and Jalaleldin, S. (1998). Growth performance, intestinal microbial population and serum cholesterol of broilers diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science, 77: 1259-1265.
Macfaddin, (1985). Media for isolation- cutivaton- indentification- maintenance bacteria, vol.1. willwams and wilkins, Baltiore, MD.
Mountzouris KC, Tsitrsikos P, Palamidi I, Arvaniti A, Mohnl M, Schatzmayr G and Fegeros K (2010). Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins, and cecal microflora composition. Poultry Science. 89: 58-67.
Nelson, N.A., Lakshmanan, N., Lamoni, S.J. (1995). Sheep red blood cell and Brucella abortus antibody responses in chickens selected for multitrait immunocompetence. Poultry Science. 74: 1603-1609
Panda, A. K. Reddy, M.R., RamaRao, S.V., Raju. M.V.L.N., and Paraharaj, N.K. (2000). Growth, carcass characteristics, immunocompetence and  response to Escherchia coli on broiler fed diets with various level of probiotic .Archive fur. Geflugelqunde. 64: 152-156.
SAS institute, (2003), SAS/STAT®, user’s guide, release 9.1 edition, SAS institute Inc, cary, NC.
Sharifi, S.D., Dibamehr, A., Lotfollahian, H. and Baurhoo, B. (2012). Effects of flavomycin and probiotic supplementation to diets containing different sources of fat on growth performance, intestinal morphology, apparent metabolizable energy, and fat digestibility in broiler chickens. Poultry Science. 91: 918-927.
Saeed, A.K., Mohamad, S.N., and Ashraf, A.K. (2005). Selective isolation of multi drug resistant Enterococcus spp. From poultry and dairy farms: Detection of virulence and vancomycin resistance gene markers by PCR. Molecular Cellular Probes. 19: 27-34.
Strompfova, V., Marcinakova, M., Gancarcikova, S., Jonecova, Z., Scirankova, L., Guba, P., Koscova, J., Boldizarova, K., and Laukova, A. (2005). New probiotic strain Lactobacillus fermentum AD1 and its effect in Japanese quail. Veterinary Medicina,(Czech). 50(9): 415–420.
Vahdatpour, T., Nikpiran, H., Babazadeh, D., Vahdatpour, S. and Jafargholipour, M.A. (2011).  Effects of Protexin, Fermacto and combination of them on blood enzymes and performance of Japanese quails (Coturnix Japonica). Annals of Biological Research. 2(3): 283-291.