تأثیر مکمل‌های آلی روی و سلنیوم بر مصرف خوراک، قابلیت هضم و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای در گوسفند

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه علوم دامی؛ دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

با هدف بررسی تأثیر مکمل روی-متیونین و سلنومتیونین بر مصرف خوراک، فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای و جمعیت پروتوزوآ، این تحقیق در دو بخش بر روی گوسفندان انجام شد. در آزمایش اول(درون تنی)، بیست رأس قوچ سنجابی (6/5±50 کیلوگرم) به طور تصادفی به چهار تیمار شامل: 1) جیره آزمایشی شاهد و بدون افزودن روی و سلنیوم؛2) جیره پایه به علاوه 300 میلی‏گرم سلنومتیونین در کیلوگرم ماده خشک؛ 3) جیره پایه به علاوه 400 میلی‏گرم روی-متیونین در کیلوگرم ماده خشک و 4 ) جیره پایه به علاوه 400 میلی‏گرم روی-متیونین و 300 میلی‌گرم سلنومتیونین تقسیم شدند. در آزمایش دوم، از گوسفندان گروه شاهد مایع شکمبه گرفته شد و بر اساس آزمون تولید گاز به روش برون‌تنی فراسنجه‌های تخمیر مطالعه شد در آزمایش اول، افزودن مکمل روی-متیونین و سلنومتیونین به جیره باعث کاهش انرژی قابل سوخت و ساز، قابلیت هضم ماده آلی، نیتروژن آمونیاکی و کل اسیدهای چرب زنجیر کوتاه (001/0p= ) شد، ولی ضریب تفکیک پذیری و پروتئین میکروبی در سه تیمار نسبت به شاهد بهبود یافت (001/0p= ). مکمل‌های روی و سلنیوم تأثیری بر خوراک مصرفی، انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی و گاز متان نداشت. مصرف مکمل‌های آلی روی و سلنیوم جمعیت کل پروتوزوآیی را از طریق تغییر در جمعیت انتودینینه‌ها افزایش دادند (001/0=p).
در مجموع، استفاده از مکمل روی-متیونین و سلنومتیونین تأثیر مطلوبی بر تخمیر شکمبه گوسفندان نداشت، اما سبب افزایش جمعیت پروتوزآیی شد. همچنین، در این مطالعه روش آزمایشگاهی معیار مناسبی برای ارزیابی تأثیر مکمل بر تخمیر شکمبه نبود و نمی‌توان نتایج آن را با دام زنده تعمیم داد.

کلیدواژه‌ها


کاظمی، سعیده (1394). بررسی تأثیر منابع آلی و معدنی روی بر ارزش تغذیه­ای لاشه و صفات اقتصادی  گوسفندان نژاد سنجابی. پایان نامه دکتری حرفه ای. دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی. 
علیمحمدی، رضا (1391). اثر سطوح و منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد و فراسنجه­های شکمبه و پلاسمای بره های نر مهربان. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی. دانشگاه بوعلی سینا. 107ص.
AOAC. )1990(. Official methods of analysis, Vol. I. 15th ed. Arlington, VA.
Arelovich, H., Owens, F., Horn, G. and  Vizcarra, J.(2000). Effects of supplemental zinc and manganese on ruminal fermentation, forage intake, and digestion by cattle fed prairie hay and urea. Journal of animal science,78(11): 2972-2979.
Bach, A., Calsamiglia, S. and  Stern, M.(2005). Nitrogenmetabolism in the rumen. Journal of dairy science. 88: E9-E21.
Baah,J., Ivan,M., Hristov ,A.N., Koenig ,K.M., Rode,L.M. and McAlliste,T.A. (2007).Effects of potential dietary antiprotozoal supplements on rumen fermentation and digestibility in heifers.Animal Feed Science and Technology .137: 126–137.
Barnett, A.  and Reid, R.(1957). Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen. 1. The volatile acid production from fresh grass. Journal of Agricultural Science.48: 315-321.
Bateman, H., Williams, C., Gantt, D., Chung, Y., Beem, A., Stanley, C., Goodier, G., Hoyt, P., Ward, J. and Bunting, L.(2004). Effects of zinc and sodium monensin on ruminal degradation of lysine-HCl and liquid 2-hydroxy-4-methylthiobutanoic acid. Journal of dairy science. 87: 2571-2577.
Bonhomme, A., Durand, M., Dumay, C. and Beaumatin, P.(1979). Etude in vitro du comportement des populations microbiennes du rumen en présence de zinc sous forme de sulfate. In:  Annales de Biologie Animale Biochimie Biophysique. 937-942.
Broderick, G. and Kang, J.(1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of dairy science. 63: 64-75.
Dehority, B.A. (2003). Rumen Microbiology. Nottingham University Press,Nottingham.UK.
Ellis, J., Kebreab, E., Odongo, N., McBride, B., Okine, E. and France, J.(2007). Prediction of methane production from dairy and beef cattle.Journal of dairy science. 90:3456-3466.
Eryavuz, A. and Dehority, B.A.(2009). Effects of supplemental zinc concentration on cellulose digestion and cellulolytic and total bacterial numbers in vitro. Animal feed science and technology.151: 175-183.
Faixova, Z., Faix, Š., Leng, Ľ., Vaczi, P., Makova, Z. and Szaboova, R.(2007). Haematological, blood and rumen chemistry changes in lambs following supplementation with Se-yeast. Acta Veterinaria Brno. 76: 3-8.
Froetschel, M., Martin, A., Amos, H. and Evans, J.(1990).Effects of zinc sulfate concentration and feeding frequency on ruminal protozoal numbers, fermentation patterns and amino acid passage in steers. Journal of animal science. 68: 2874-2884.
Garg, A.K, Vishal,M. and Dass, R.S. (2008). Effect of organic zinc supplementation on growth, nutrient utilization and mineral profile in lambs. Animal feed science and technology.144: 82-96.
Getachew, G., Makkar, H. and Becker, K.(2002).Tropical browses: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. The Journal of Agricultural Science. 139:341-352.
Guyot, H., Spring, P. and Andrieu, S.(2007). Comparative responses to sodium selenite and organic selenium supplements in Belgian Blue cows and calves. Livestok Science. 111: 259–263.
Hussain, I. and Cheeke, P.(1995). Effect ofdietary Yucca schidigera extract on rumen and blood profiles of steers fed concentrate-or roughage-based diets. Animal Feed Science and Technology. 51:231-242.
Jia,W., Zhu,X., Zhang,W., Cheng,J.,Guo, Cand. and  Jia, Z .(2009). Effects of Source of Supplemental Zinc on Performance, Nutrient Digestibility and Plasma Mineral Profile in Cashmere Goats. Asian-Aust Journal Animal Science. Vol. 22(12): 1648 – 1653.
Jouany,J.P and Ushida , K.(1999). The role of protozoa in feed Digestion Review .Asian osralian Jornal of animal Scienc. 12(1):113-128.
 Juszczuk-Kubiak, E., Bujko,K., Cymer, M., Wicińska,K., Gabryszuk, M and Pierzchała, M.(2016). Effect of inorganic dietary selenium supplementationon selenoprotein and lipid metabolism gene expression patterns in liver and loin muscle of growing lambs. Biological Trace Element Research. 172:336–345.
Lopez, S., Dhanoa, M., Dijkstra, J., Bannink, A., Kebreab, E. and France, J.(2007). Some methodological and analytical considerations regarding application of the gas production technique. Animal Feed Science and Technology. 135: 139-156.
Martinez, A. and Church, D.(1970).Effect of Various Mineral Elements on Rumen Cellulose Digestion. Journal of animal science. 31: 982-990.
McDonald, P., Edwards, R A., Greenhalgh, J. F.D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A. and Wilkinson, R.G .(2010).  Animal Nutrition, 7 th Edition. Prentice Hall/Pearson.
McIntosh, F., Williams, P., Losa, R., Wallace, R., Beever, D. and Newbold, C.(2003). Effects of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. Applied and environmental microbiology. 69: 5011-5014.
Menke, K., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D. and Schneider, W.(1979). The estimation of the digestibility andmetabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science.93: 217-222.
Menke, K.H. and Steingass, H.(1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid.Animal Research Development. 28:7-55.
Mihaliková, K., Boldižárová, K., Faix, Š. and Kišidayová, S.(2005).The effects of organic selenium supplementation on the rumen ciliate population in sheep. Folia microbiologica. 50: 353-356.
Morgavi, D., Forano, E., Martin, C. and Newbold, C. (2010). Microbial ecosystem and methanogenesis in ruminants. Animal. 4: 1024-1036.
National Research Council. (2007). Nutrient Requirments of Small Ruminants. National academy Press, Washington, DC.,USA.
Naziroğlu, M. and Aksakal, M.(1997). Effects of vitamin E and selenium on rumen protozoa in lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 21: 81-90.
  • Ørskov, E. and McDonald, I.(1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science. 92: 499-503.
Puchala, R., Sahlu, T. and Davis, J.(1999). Effects of zinc-methionine on performance of Angora goats. Small Ruminant Research. 33: 1-8.
Russell, J., Strobel, H. and Chen, G.(1988). Enrichment and isolation of a ruminal bacterium with a very high specific activity of ammonia production. Applied and Environmental Microbiology.54: 872-877.
Satter,  L. D.   and  Slyter, L. L. (1974).Effect of ammonia concentration on rumen microbial  protein production in vitro.British Jornal of Nutrition. 32: 199-208.
Shi, L., Xun, W., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., Liu, Q., Wang, Q. and Shi, L.(2011). Effect of elemental nano-selenium on feed digestibility, rumen fermentation, and purine derivatives in sheep. Animal Feed Science and Technology. 163:136-142.
Spears, J.W., Schlegel, P., Seal, M.C and Lloy, K.E. (2004). Bioavailability of zinc from zinc sulfate and different organiczinc sources and their effects on ruminal volatilefatty acid proportions. Livestock Production Science. 90: 211– 217
SPSS (2012) SPSS version 21.0 for Microsoft Windows platform. SPSS Inc.: Chicago, IL, USA.
Sobhanirad, Sand , Naserian, A.A .(2012). Effects of high dietary zinc concentration and zinc sources on hematology and biochemistry of blood serum in Holstein dairy cows.Animal Feed Science and Technology.177: 242– 246.
Surai, P.(2002). Antioxidant protection in the intestine: a good beginning is half the battle. In:  Proc. Alltech’s 18th. Annual Symposium Biotechnology in the Feed Industry. Nottingham University Press, Nottingham (UK), pp. 302-321.
Vercoe, P.E., Makkar, H.P. and Schlink, A.C.(2010).In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: Nuclear and Related Methodologies. Springer.
Wang, C., Liu, Q., Yang, W., Dong, Q., Yang, X., He, D., Zhang, P., Dong, K. and Huang, Y.(2009).Effects of selenium yeast on rumen fermentation, lactation performance and feed digestibilities in lactating dairy cows. Livestock Science. 126: 239-244.
Wright, P. L. and Bell, M. C. (1966). Comparative metabolism of seleniumand tellurium in sheep and swine. American Journal Physiology. 211: 6–10.
Xun, W., Shi, L., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y. and Liu, Q.(2012). Effect of High-Dose Nano-selenium and Selenium–Yeast on Feed Digestibility, Rumen Fermentation, and Purine Derivatives in Sheep. Biological trace element research.150: 130-136.