نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه

2 دکتری تخصصی تغذیه طیور مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان کرمانشاه

چکیده

ااین مطالعه با هدف تعیین اثرات استفاده از ترکیب عصاره دو گیاه دارویی نعناع فلفلی و آویشن بر عملکرد، ویژگی های لاشه و میکروفلورای دستگاه گوارش جوجه های گوشتی انجام شد. آزمایش در 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل 3×3 با 540 قطعه جوجه گوشتی (سویه راس) شامل 9 تیمار، 3 تکرار و 20 قطعه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه (شاهد) و به ترتیب جیره پایه همراه با 1/0 درصد عصاره نعناع فلفلی، 2/0 درصد عصاره نعناع فلفلی، 1/0 درصد عصاره آویشن ، 2/0 درصد عصاره آویشن ، 1/0 درصدآویشن + 1/0 درصد نعناع فلفلی ، 1/0 درصد نعناع فلفلی + 2/0 درصد آویشن ، 2/0 درصد نعناع فلفلی+ 1/0 درصد آویشن ، 2/0 درصد نعناع فلفلی + 2/0درصد آویشن بود. نتایج نشان داد اثر سطوح مختلف عصاره آویشن و نعناع فلفلی بر خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک، معنی دار نبود(05/0P>). تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی از نظر ویژگی‌های لاشه مشاهده نشد (05/0P>). سطوح مختلف آویشن و نعناع فلفلی در مقایسه با تیمار شاهد درصد تلفات را به طور معنی داری تحت تأثیر قرار داد (05/0P<). باکتری اشرشیاکلی فقط در تیمار شاهد مشاهده شد. درنتایج پژوهش حاضر استفاده از عصاره‌های نعناع فلفلی و آویشن به صورت جداگانه یا بصورت ترکیبی تأثیر معنی داری بر عملکرد رشد، ویژگی‌های لاشه و میکروفلورای دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی نداشت.

کلیدواژه‌ها

 بی نام ، آمار نامه سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، 1393.
تیموری زاده، ز.، رحیمی، ش.، کریمی ترشیزی، م.ا.، امید بیگی، ر.(1388). مقایسه اثر آویشن(Thymus vulgaris L.) سرخارگل(Echinacea purpurea L.)، سیر(Allium sativum L.) و آنتی بیوتیک ویرجینامایسین بر جمعیت میکروفلور روده و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی. فصل نامه علمی پ‍ژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 25(1): 48-39.

صفامهر، ع.ر.، باقری، م.، نوبخت، ع. (1395). اثرات گیاهان دارویی، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خون جوجه‌های گوشتی. نشریه علوم دامی(پژوهش و سازندگی). 111: 54-45.

 Alcicek, A., Bozkurt, M., and Cabuk, M.C. (2004). The effects of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 34: 217-222.
Al-Ankari, A. S., Zaki, M.M and Al-Sultan, S.I. (2004). Use of habek mint (mentha longifolia) in broiler chicken diets. International Journal of Poultry Science. 3: 629-634.
Al- Mashadani, E. A., Farhad, K.A., Farhan, Y.M., and Al- Mashadani, H.E. (2011). Effect of ansie, thym essential oils and their mixture on broiler performance and some on physiological traits. Egyptian poultry Science. 31: 481-489.
Apata, D.F. (2009). Antibiotic Resistance in Poultry. International Journal of Poultry Science.8(4): 404-408.
Barton, M. D. (2000). Antibiotic use in animal feed and its impact on human health. A review. Nutrition Researches. 13: 279-299.
Bampidis, V. A., Christodoulou, V., Florou-paneri, P., Christaki, E., Chatzopoulou, P.S., Tsiligiani, T., and Spais, A.B. (2005). Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcase characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. British Poultry Science. 46: 595-601.Brander, G.C. (1985). Growth promotors. PP. 434-445. In: G. C. Brander, D.M. Pough. R, J. Bywater (Eds.), Veterinary Applied Pharmacology, and Therapeutics, Bialliere Tindall, London, UK.
Cabuk, M., Bozkurt, M., Alcicek, A., AkbasY., and Kucukyilmaz, K. (2006). Effect of herbal essential oil mixture on growth and intestinal orang weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science. 36(2):135-141.
Calislar, S., Gemci, I., and Kamalak, A. (2009). Effects of Orego-Stim on broiler chick performance and some blood parameters. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8 (12): 2617-2620.
Cross, D. E, Svoboda, K., Hillman, K., Mcdevitt, R. and Acamovic, T. (2002). Effects of Thymus Valgaris L. essential oil asanin Vivo dietary Supplement on chicken intestinal microflora. In: Proc. 33rd Symposium on Essential oils, September, Lusbon, Portugal, pp. 3-7.
Cross, D. E., Mcdevitt, R.M., Hillman and Acamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance dietary diyestibility and gutmicroflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science. 48: 496 – 506.
Denli, M., Okan, F., and çelik, K. (2003). Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 89-91. 70.
Durrani, F. Sultan, R.A., Latif-marri, M., N. Chand, N. and Z. Durrani, Z. (2007). Effect of wild mint infusion on the overall performance of broiler chicks. Pakistan Journal of Biological Science. 10: 1130-1133.
Ertas, O.N., Güler, T., Ciftci, M., Dalkilic, B., and Yilmaz, O. (2005). The effect of a dietary supplement coriander seed on the fatty acid composition of breast muscle in Japanese quail. Revue de Medecine Veterinaire. 10: 514-518.
Gill, A., Delaquis, P., Russo, P., and Holley, R. (2002). Evaluation of anti-listerial action of cilantro oil on vacuum packed ham. International Journal Food Microbiol. 73: 83-92.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extract on broiler performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-17.
Hassan, H. M. A., Mohamed, M.A., Youssef, A.W. and E. R. Hassan. (2010). Effect of using organic acids to substitute antibiotic growth promoters on performance and intestinal microflora of broilers. Asian-Australian Journal of Animal Science. 23 (10): 1348-1353.
Hong, J.C., Steiner, T., Aufy, A. and Lief, T.F. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity intestinal characteristics microbial and carcass traits in broilers. Livestock Scince, 144:253-262.
Jang, I.S., Ko, Y.H.  Kang, S.Y.  and Lee, C.Y. (2006) Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology. 13: 304-315.
Jamroz D., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T., Orda, J., and Skotupinska, J. (2005). Lise of active substances of plant origin in chicken dietes based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science. 46: 485-493.
Mimica-Dukic, N., Bozin, B., Sokovile, M., Mihajlovile, B., and Matavulj, M. (2003). Antimicrobial and antioxidant activities of three menthe species essential oils. Planta Medica. 69: 413-419.
Miles, R., Butcher, G., Henry, P. and Littell, R. (2006) Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters, and quantitative morphology. Poultry Science. 85(3): 476 - 485.
Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K., Ko¨ hler, B., Gabler, C., Losa, R., and Zimpernik. I. (2004). The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of Clostridium perfringens in the Intestines of broiler chickens. Poultry Science. 83:669-675.
Rahimi, S., Teymouri Zadeh, Z., Karimi Torshizi, M.A., Omidbaigi, R. and Rokni, H. (2011). Effect of three herbal extracts on growth performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial population in broiler chickens. Journal of Agriculture Scince Technology. 13: 527-539.
SAS Institute. (2006). SAS/STAT User’s Guide. Version 9.1. SAS. Inst. Inc., Cary, NC.
Saeid, J. M.,  and AL-Nasry, A.S. (2010). Effect of Dietary Coriander Seeds Supplementation on Growth Performance Carcass Traits and Some Blood Parameters of Broiler Chickens. International Journal of Poultry Science. 9 (9): 867-870.
Souri, H., Khatibjoo1, A., Taherpoor1, K., Hassan Abadi, A., F. Fattahnia, F.
and Askari, M. (2015). Effect of thymus vulgaris and satureja khuzestanica ethanolic extracts on broiler chickens’ performance and immune response. Iranian Journal of Applied Animal Science. 5(2): 437-446.
Sultan, A., Durrani, F.R. Marri, M.L., Durrani, Z. (2007). Effect of wild mint (Mentha longifolia) infusion on the over all performance of broiler chicks. Pakistan Journal of Biological Science. 10: 1130-1133.
Tipu, M. A., Akhtar, M. S., Anjum, M. I., and Raja, M. L (2006). New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Vetrinary Journal. 26:144-148.
Ultee, A., Kets, E.P.W., and Smid. E.J. (1999). Mechanisms of action of carvacrol in the foodborne in the food-borne pathogen Bacillus cereus. AEM 65: 4606-4610.
Visek, W. J. (1978). The mode of growth promotion by antibiotic. Journal of Aminal Science. 46: 1447-1469.
William, P., and Losa, R. (2001). The use of essential oils and their Compounds in poultry nutrition. World Poultry. 17(4):14-15.
Vogt, H., and Rauch, H.  W. (1991).  Essential oils in broiler diets. Landbauforschung Volkenrode. 40: 157-159.