اثر سطوح مختلف پودر برگ گیاه گزنه (Urtica diocia) در جیره بر رشد و مورفولوژی روده کوچک و شاخص‌های مرتبط با آسیت در جوجه‌های گوشتی‌پرورش یافته در شهرکرد

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد - ایران.

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد - ایران.

چکیده

در پژوهش حاضر، اثر سطوح مختلف پودر برگ گیاه دارویی گزنه بر عملکرد رشد، مورفولوژی روده کوچک و شاخص‌های در پژوهش حاضر، اثر سطوح مختلف پودر برگ گیاه دارویی گزنه بر عملکرد رشد، مورفولوژی روده کوچک و شاخص‌های مرتبط با آسیت در جوجه‌‌های گوشتی پرورش یافته در شهرکرد بررسی شد. تعداد 240 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار در یک دوره آزمایشی به مدت 42 روز مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (فاقد پودر برگ گزنه) همراه با سه سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد پودر برگ گزنه بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن پودر برگ گزنه به جیره سبب بهبود افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی (05/0P<) شد. استفاده از پودر برگ گزنه در جیره موجب افزایش ارتفاع و عرض پرزها و افزایش سطح جذب آنها در قسمت‌های مختلف روده کوچک (دوازدهه، ژژنوم و ایلئوم) نسبت به گروه شاهد (05/0P<) گردید. همچنین تغذیه با پودر برگ گزنه در سطوح 1 و 5/1 درصد از هیپرتروفی بطن راست قلب جلوگیری نمود و افزایش بیان ژن‌های سوپراکسید دیسموتاز 1 و کاتالاز در بافت کبد جوجه‌های گوشتی ‌را به همراه داشت. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 1 و 5/1 درصد پودر برگ گیاه دارویی گزنه می‌تواند در جلوگیری از سندرم فشار خون ریوی بالا در جوجه‌های گوشتی پرورش یافته در ارتفاعات سودمند باشد.

کلیدواژه‌ها


زرگری، ع. (1376). گیاهان دارویی. جلد چهارم، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، ص ص. 969.

میرزاوند، م.، رحیمی، ر. و سحری، م. ع. (1394). بررسی اثرات نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، مورفولوژی روده و طعم گوشت در جوجه­های گوشتی. دوماهنامه علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. شماره3، ص ص. 459.

Abrol, S.O., Trehan, A. and Katare, O.P. (2005).Comparative study of different silymarin formulations: formulation and in vitro/in vivo evaluation. Current Drug Delivery. 2: 45-51.

Ahmadipour, B., Hassanpour, H., Asadi, E., Khajali, F., Rafiei, F. and Khajali, F. (2015a). Kelussia odoratissima Mozzaf- A promising medicinal herb to prevent pulmonary hypertension in broiler chickens reared at high altitude. Journal of Ethnopharmacology. 159: 49-54.

Ahmadipour, B., Hassanpour, H., Rafiei, F. and Khajali, F. (2015b). Antioxidative, antihyperlipidemic, and growth-promoting effects of Kelussia odoratissima in meat-type chickens. Poultry Science Journal. 3: 37-46.

Baghbanzadeh, A. and DeCuypere, E. (2008). Ascites syndrome in broilers: Physiological and nutritional perspectives. Avian Pathology Journal. 37: 117-126.

Balog, J. (2003). Ascites syndrome (pulmonary hypertension syndrome) in broiler chickens: Are we seeing the light at the end of the tunnel. Avian and Poultry Biology Reviews. 14: 99-126.

Bradley, G.L., Sgvage, T.F. and Timm, K.I. (1994). The effect of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. Boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science. 73: 1766-1770.

Cera, K. (1988). Effect of age, weaning and post weaning diet on small intestinal growth and jejunal morphology in young swine. Journal of Animal Science. 66: 574-584.

Ding,Y., Zhang, C. and Hung, L. (2011). Growth performance responses and indicators of gastrointestinal health in early weaned pigs fed Chinese herbal medicine additive- supplemented diets. Journal of Animal and Veterinary Advances. 10:1580-1587.

Dorak, T. (2006). Real time PCR by Taylor & Francis Group. School of Clinical Medical Sciences (Child Health) NewcastleUniversity, Newcastle-upon-Tyne. UK. pp. 60-66.

Fellenberg, M.A. and Speisky, H. (2006). Antioxidants: their effects on broiler oxidative stress and its meat oxidative stability. World's Poultry Science Journal. 62:53-70.

Halliwell, B. (1991). Reactive oxygen species in living systems: Source, biochemistry, and role in human disease. The American Journal of Medicine. 91:S14-S22.

Hanczakowska, E. and Swiatkiewicz, M. (2012). Effect of herbal extracts on piglet performance and small intestinal epithelial villi. Czech Journal of Animal Science. 57: 420-429.

Hassanpour, H., Yazdani, A., Khabir Soreshjani, K. and Asgharzadeh, S. (2009). Evaluation of endothelial and inducible nitric oxide synthase genes expression in the heart of broiler chickens with experimental pulmonary hypertension. British Poultry Science. 50: 725-732.

Havenstein, G., Ferket, P. and Qureshi, M. (2003). Carcass composition and yield of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science.82: 1509-1518.

 Ishii, T., Matsuki, S., Iuchi, Y., Okada, F., Toyosaki, S., Tomita, Y., Ikeda, Y. and Fujii, J. (2005). Accelerated impairment of spermatogenic cells in SOD1-knockout mice under heat stress. Free Radical Research. 39: 697-705.

Julian, R. (2000). Physiological, management and environmental triggers of the ascites syndrome: A review. Avian Pathology Journal. 29: 519-527.

Kelly, F., Cotgrove, M. and Mudway, I. (1996). Respiratory tract lining fluid antioxidants: the first line of defense against gaseous pollutants. Central European Journal of Public Health. 4: 11-14.

Khajali, F., Heydary Moghaddam, M. and Hassanpour, H. (2014). An L-Arginine supplement improves broiler hypertensive response and gut function in broiler chickens reared at high altitude. International Journal of Biometeorology. 58: 1175-1179.

Leeson, S. and Summers, J. (2000). Broiler Breeder Production. University Books, Guelph, Ontario, Canada. ISBN 978-1-904761-79-2, 3-5.  

Loetscher, Y., Kreuzer, M. and Messikommer, R. (2013). Oxidative stability of the meat of broilers supplemented with rosemary leaves, rosehip fruits, chokeberry pomace, and entire nettle, and effects on performance and meat quality. Poultry Science. 92: 2938-2948.

Miller, M., Angeles, F., Reuter, B., Bobrowski, P. and Sandoval, M. (2001). Dietary antioxidants protect gut epithelial cells from oxidant-induced apoptosis. BMC Complementary and Alternative Medicine.1: 11-17.

Mladenka, P., Zatloukalova, L., Filipsky, T. and Hrdina, R. (2010). Cardiovascular effects of flavonoids are not caused only by direct antioxidant activity. Free Radical Biology and Medicine. 49: 963-975.

Nair, V. and Turner, G. (1984). The thiobarbituric acid test for lipid peroxidation: structure of the adduct with malondialdehyde. Lipids. 19: 804-805.

Namkung, H., Li, M., Gong, J., Yu, H., Cottrill, M. and Lange, C. (2004). Impact of feeding blends of organic acids and herbal extracts on growth performance, gut microbiota and digestive function in newly weaned pigs. Canadian Journal of Animal Science. 84: 697-704.

National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.

Otles, S. and Yalcin, B. (2012). Phenolic compounds analysis of root, stalk, and leaves of nettle. Scientific World Journal, doi: 10.1100/2012/564367. [PubMed: 22593694]

Peng, H.Y., Du, J.R., Zhang, G.Y., Kuang, X., Liu, X.Y., Qian, Z.M. and Wang, C.Y. (2007). Neuroprotective effect of Z-ligustilide against permanent focal ischemic damage in rats. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 30: 309-312.

Pluske, J., Hampson, D.J. and Williams, I. (1997). Factors influencing the structure and function of the small intestine in the weaned pig: a review. Livestock Production Science. 51: 215-236.

Rice-Evans, C. (2004). Flavonoids and Isoflavones (Phytoestrogens): Absorption, Metabolism, and Bioactivity. Free Radical Biology and Medicine. 36: 827- 828.

Ronco, M., deAlvarez, M., Monti, J., Carrillo, M., Pisani, G., Lugano, M. and Carnovale, C. (2002). Modulation of balance between apoptosis and proliferation by lipid peroxidation (LPO) during rat liver regeneration. Journal of Molecular Medicine. 8: 808-817.

Saedi, M. and Khajali, F. (2010). Blood gas values and pulmonary hypertension as affected by dietary sodium source in broiler chickens reared at cool temperature in a high altitude area. Acta Veterinaria Hungarica. 58: 379-388.

SAS (2002). SAS User’s Guide: Statistics. Version 8.2 Edn. SAS Inst. Inc., Cary, NC.

 Solisdelosstos, F., Tellez, G., Fafnell, M. and Balog, J. (2005). Hypobaric hypoxia in ascites resistant and susceptible broiler genetic lines influences gut morphology. Poultry Science. 84: 1495-1498.

Surai, P. (2014). Polyphenol compounds in the chicken/animal diet: from the past to the future. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 98: 19-31.

 Sweeney, T., Dillon, S., Fanning, J., Egan, J., O'Shea, C., Figat, S., Gutierrez, J., Mannion, C.,  Leonard, F. and Doherty, J. (2010) .The effects of lactose inclusion and seaweed extract on performance, nutrient digestibility and microbial populations in newly weaned piglets. Animal Feed Science and Technology. 134: 205-207.

Testai, L., Chericoni, S., Calderone, V. and Wencioni, G. (2002). Cardiovascular effects of urtica dioica (Urticaceae) root extracts: in vitro and in vivo pharmacological studies. Journal of Ethnopharmacology. 81: 105-109.

Viegi, L., Pieroni, A., Guarrera, P. and Vangelisti, R. (2003). A review of plants used in folk veterinary medicine in Italy as basis for data bank. Journal of Ethnopharmacology. 89: 221-224.

Vollmar, B. and Menger, M.D. (2008). The hepatic microcirculation: Mechanistic contributions and therapeutic targets in liver injury and repair. Physiological Reviews. 9: 1269-1339.

Wideman, R., Rhoads, G., Erf, G. and Anthony, N. (2013). Pulmonary arterial hypertension (ascites syndrome) in broilers: A review. Poultry Science. 92: 64-83.

Yongwei, W., Yuming, G., Dong, N., Yunzhi, P., Hong, C., Jianzhuang, T., Ying, Y. and Dan, L. (2012). Changes of hepatic biochemical parameters and proteomics in broilers with cold-induced ascites. Journal of Animal Science and Biotechnology. 3: 41-48.

Yu, H., Wang, A., Li, X. and Qiao, S. (2008). Effect of viable Lactobacillus fermentum on the growth performance, nutrient digestibility and immunity of weaned pigs. Animal Feed Science and Technology. 17: 61-69.

Zemmouri, H., Sekiou, O., Ammar, S., El Feki, A., Bouaziz, M., Messarah, M. and Boumendjel, A. (2017). Urtica dioica attenuates ovalbumin-induced inflammation and lipid peroxidation of lung tissues in rat asthma model. Pharmaceutical Biology. 55: 1561-1568.