نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانشجوی دکتری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کنجاله کنجد مکمل شده با فیتاز بر عملکرد، صفات لاشه و استخوان درشت نی بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2، شامل دو سطح آنزیم فیتاز (صفر و 1/0 گرم در کیلوگرم جیره) و سه سطح جایگزینی کنجاله کنجد (صفر، 25 و50 درصد) انجام گرفت. تعداد 360 قطعه بلدرچین ژاپنی به 6 تیمار آزمایشی با 4 تکرار و هر تکرار با 15 بلدرچین اختصاص داده شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف کنجاله کنجد و آنزیم فیتاز و اثر متقابل آنها بر افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی اثر معنی داری نداشت. درصد کبد در تیمار تغذیه شده با سطح 25 درصد کنجاله کنجد افزایش یافت(p <0/05). وزن، وزن نسبی، حجم، درصد کلسیم و فسفر استخوان درشت نی در بلدرچین های تغذیه شده با سطح 50 درصد کنجاله کنجد به صورت معنی دار بالاتر بود(p <0/05). افزودن آنزیم فیتاز منجر به افزایش درصد طحال، چگالی، درصد خاکستر، درصدکلسیم و فسفر استخوان درشت نی شد(p <0/05). تیمار حاوی 50 درصد کنجاله کنجد مکمل شده با آنزیم فیتاز از درصد ران بیشتری در مقایسه با تیمار فاقد کنجاله کنجد و بدون آنزیم فیتاز برخوردار بود(p <0/05). درصد فسفر استخوان درشت نی، در تیمارهای حاوی 25 و 50 درصد کنجاله کنجد با آنزیم فیتاز نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (p <0/05). بر اساس نتایج این آزمایش می توان از سطح 25 و 50 درصد کنجاله کنجد در جیره بلدرچین ژاپنی، بدون اثر منفی بر عملکرد، صفات لاشه و استخوان درشت نی استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

اوحدینیا، ح. (1383). پرورش و بیماریهای بلدرچین. انتشارات علم و قلم. 83 ص.                                                                                
 پوررضا، ج.، صادقی، ق. و مهری، م. (1384). تغذیه مرغ. انتشارات ارکان دانش. (ترجمه). 688 ص.  کریمیترشیزی، م.ا.، شعبان، ر. و میرسلیمی، م. (1381). بررسی اثرات افزودن دیرهنگام فیتاز به جیره جوجههای گوشتی. مجله دانشکده دامپزشکی تهران، شماره 3: ص79-75.                                                                                                                                                                    
موسوی، ا.، رضایی، م.، نیک نفس، ف. و شهره، ب. (1389). تاثیر فیتاز میکروبی بر عملکرد، کیفیت لاشه و محتوی فسفر و کلسیم استخوان درشتنی جوجههای گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی. شماره 1: ص 16-28.         
                   AOAC. (2002). Official method of Analy -sis. Vol. 1. 17th Ed. Arlington, VA., 120-155.
Angel, R, Tamim, N.M., Applegate, T.J., Dhandu, A.S., and Ellestad, L.E. (2002). Phytic Acid Chemistry: Influence on phytin-phosphorus availability and phytase efficacy. Journal of Applied Poultry Research. 11:471-480.
Al-Harthi, M.A., and Ei Deek, A.A. (2009). Evaluation of sesame meal replacement in broiler diets with phytase and probiotic supplementation. Poultry Science. 29:99-125.
Anilakumar, K.R., Pal, A., Khanum, F., and Bawa, A.A. (2010). Nutritional, medicinal and industrial uses of sesame (sesamumindicum l.). Agriculturae Consepectus Scientificus. 85:159–168.
Agbulu, O.N., Gyan, A.M., and Abakura, J.B. (2010). Effect of the replacement of sesame seed for methionine in broiler production in middlebelf region-Nigeria. Journal of Emeriging Trends in Educational Research and Policy Studies. 1:16-21.
Bougouin, A., Appuhamy, J.A., Kebreab, E., Dijkstra, J., Kwakke, R.P., and France, J. (2014). Effects of phytase supplementation on phosphorus retention in broilers and layers. Poultry Science. 93:1981–1992.
Cheng, T.K. and Coon, C.N. (1990). Effect of calcium source, particle-size, limestone solubility invitro, and calcium intake levelon layer bone status and performance. Poultry Science. 69:2214–2219.
Corduk, M., Ceylan, N., and Ildiz, F. (2007). Effect of dietary energy density and L-carnitine supplementation on growth performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. South African Journal of Animal Science. 37:65–73.
Greiner, R. and Konietzny, U. (2006). Phytase for food application. Food Technology and Biotechnology. 44:125-140
Genchev, A. and Mihaylov, R. (2008). Slaugher analysis protocol in experiments using Japanese quils. Trakia Journal of Science. 6:66-71.
Ghazvinian, K., Amini Pour, H., and Rahimi, A. (2016). Effect of sesame meal supplementation to the feed on performance, blood parameters and physiology characteristics in Japanese quail. Entomology and Applied Science. 3:71-75.
Kamar, V., Sinha, K., Makkar, H.and Becker, k. (2010). Dietry roles of phytate and phytase in human nutrition: a review. Food Chemistry.120:945-959.
Lim, H.S., Namkung, H., and Paik, I.K.  (2003). Effects of phytase supplemen- tation on the performance, egg quality, and phosphorus excretion of laying hens fed different levels of dietary calcium and nonphytase phosphorus. Poultry Science. 82:92-99.
Mamputu, M., and R.J. Buhr. (1995). Effect of substituting sesame meal for soybean meal on layer and broiler performance. Poultry Science. 74:672–684.
NRC (National Research Council). (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. Ed. National Academy Press. Washington, DC. 176 Pages.
Osman, E.S., Abdel Maksoud, A.M., Amina, A.S and Elatar, A.H. (2009). Tibia characteristics and strength in Japanese quail fed low phosphorus diets supplemented with microbial phytase. Egypt Poultry Science. 29: 323-336.                               
Okereke, C.O. (2012). Utilization of Cassava, sweet potato and Cocoyam meals as dietary sources for poultry. World Journal of Engineering and Pure and Applied Sciences. 2:63-68.
Olaiya, D., and Makinde, J., (2015). Response of broiler chickens fed diets containing differently processed sesame seed meal. Academic Research Journal of Agricultural Science and Research. 3:13-20.                                                                  
Ravindran, V., Selle, P.H., Ravindran, G., Morel, P.C.H., Kies, A.K., and Bryden, W.L. (2001). Microbial phytase improves performance, apparent metabolizable energy and ileal amino acid digestibility of broilers fed a lysine deficient diet. Poultry Science. 80:338-344.
Rahimian, V., Valiollahi, S.M.R., Tabatabaie, S.N., Toghiani, M., Kheiri, F., Rafiee, A., and Khajeali, Y. (2013). Effect of use cumulative levels of sesame (sesamum indicum l.) meal with phytase enzyme on performance of broiler chickens. World Applied Science Journal. 1:85-94.
Rezaeipour, V., Barsalani, A., and bdullahpour, R. (2016). Effects of phytase supplemen_ tation on growth performance, jejunum morphology, liver health, and serum metabolites of Japanese quails fed sesame (Sesamum indicum) meal-based diets containing graded levels of protein. Tropical Animal Health and Production. 48:1141–1146.
Sebastian, S., Touchburn, S.P., Chavez, E.R., and Lague, P.C. (1996). The effects of supplemental microbial phytase on the performance and utilization of dietary calcium, phosphorus, copper, and zinc in broiler chickens fed corn-soybean diets. Poultry Science. 75:729-736.
Sebastian, S., Touchburn, S.P., and Chavez, E.R. (1998). Implications of phytic acid and supplemental microbial phytase in poultry nutrition. Journal World Poultry Science. 54:27-47.
SAS (Statistical Analysis System). )2008(. SAS/STAT® 9.2. User's Guide. SAS Institute Inc. Cary, North Carolina. USA.
Shanti, H., Abo Omar, J., Al-Shakhrit, K., and Ghany, A.A. (2012). Performance and some blood constituents of broilers fed sesame meal supplemented with microbial phytase. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 1:1–8.
Sousa, J.d., Albino, L., and Rodrigues, K. (2014). The effect of dietary phytase on broiler performance and digestive, bone, and blood biochemistry characteristics. Poultry Science. 45:69-75.
Wang, W., Wang, Z., Yang, H., Cao, Y., Zhu, X., and Zhao Y. (2013). Effects of phytase supplementation on growth performance, slaughter performance, growth of internal organs and small intestine, and serum biochemical parameters of broilers. Journal of Animal Sciences. 3:236-241.
Yamauchi, K., Samanya, M., Seki, K., Ijiri, N., and Thongwitta, N. (2006). Influence of dietary sesame meal level on histological alternatives of the intestinal mucosa and growth performance of chickens. Journal of Applied Poultry Research. 15:266-273.
Yakubu, B., and Alfred, B. (2014). Nutritional evaluation of toasted white sesame seed meal Sesamum Indicum as a source of Methionine on growth performance, carcass characteristics, haematological and biochemical indices of finisher broiler chickens. Journal of Agriculture and Veterinary Science. 7:46-52.