اثرات اندازه قطعات و منبع علوفه بر عملکرد و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای گوساله‌های شیرخوار هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک (نویسنده مسئول)

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک

4 عضو هئیت علمی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

5 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر متقابل منبع علوفه (یونجه در مقابل کاه گندم) با اندازه ذرات علوفه (نرم در مقایسه با درشت) بر عملکرد رشدی، مصرف خوراک آغازین و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای گوساله‌های شیرخوار هلشتاین انجام شد. به همین منظور، تعداد 48 راس گوساله شیرخوار هلشتاین (6 راس ماده و 6 راس نر در هر تیمار) در قالب طرح پایه بلوک کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 به تیمارهای آزمایشی شامل: 1- یونجه خرد شده با اندازه قطعات نرم؛ 2- یونجه خرد شده با اندازه قطعات درشت؛ 3- کاه گندم خرد شده با اندازه قطعات نرم و 4- کاه گندم با اندازه قطعات درشت خرد شده اختصاص یافتند. گوساله‌ها از سن چهار روزگی وارد طرح آزمایشی شدند و آزمایش تا سن 70 روزگی گوساله‌ها ادامه یافت. اثر متقابل منبع علوفه با اندازه قطعات علوفه برای کل ماده خشک مصرفی، مصرف خوراک آغازین، افزایش وزن روزانه و بازده تبدیل خوراک در دوره قبل از شیرگیری، بعد از شیرگیری و کل دوره معنی‌دار نبود. فراسنجه‌های رشد اسکلتی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج نشان داد که منبع علوفه و اندازه قطعات علوفه اثر معنی داری بر pH شکمبه، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، نسبت مولی اسیدهای چرب فرار شامل استات، پروپیونات، بوتیرات، والرات و نسبت استات به پروپیونات در شکمبه نداشت. بطور کلی یافته‌های این مطالعه نشان داد که منبع و اندازه ذرات مختلف علوفه نتایج مشابهی بر عملکرد و پارامترهای رشد اسکلتی و شکمبه‌ای گوساله‌های شیرخوار هلشتاین در پی خواهد داشت.

کلیدواژه‌ها


AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Bannink, A., France, J., Lopez, S., Gerrits, W.J.J., Kebreab, E., Tamminga, S. and Dijkstra, J. (2008). Modelling the implications of feeding strategy on rumen fermentation and functioning ofthe rumen wall. Animal Feed Science and Technology. 143:3–26.
Beharka, A. A., Nagaraja, T.G., Morrill, J.L., Kennedy, G.A. and Klemm, R.D. (1998). Effects of form of the diet on anatomical, microbial, and fermentative development of the rumen of neonatal calves. Journal of Dairy Science. 81:1946–1955.
Beiranvand, H., Ghorbani, G.R., Khorvash, M., Nabipour, A., Dehghan-Banadaky, M., Homayouni, A. and Kargar S. (2014). Interactions of alfalfa hay and sodium propionate on dairy calf performance and rumen development. Journal of Dairy Science. 97:2270–2280.
Bielmann, V., Gillan, J., Perkins, N.R., Skidmore, A.L., Godden, S. and Leslie K.E. (2010). An evaluation of Brix refractometry instruments for measurement of colostrum quality in dairy cattle. Journal of Dairy Science. 93:3713–3721.
Brown, R.E., Davis, C.L., Staubus J.R. and Nelson W.O. (1960). Production and absorption of volatile fatty acids in the perfused rumen. Journal of Dairy Science. 43: 1788-1797.
Castells, L., Bach, A., Araujo, G., Montoro, C. and Terré, M. (2012). Effect of different forage sources on performance and feeding behavior of Holstein calves. Journal of Dairy Science. 95:286–293.
Coverdale, J.A., Tyler, H.D., Quigley, J.D. and Brumm J.A. (2004). Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of Dairy Science. 87:2554–2562.
Greenwood, R.H., Morrill, J.L. and Titgemeyer E.C. (1997). Using dry feed intake as a percentage of initial body weight as a weaning criterion. Journal of Dairy Science. 80:2542–2546.
Imani, M., Mirzaei, M., Baghbanzadeh-Nobari, B. and M. H., Ghaffari. (2017). Effects of forage provision to dairy calves on growth performance and rumen fermentation: A meta-analysis and meta-regression. Journal of Dairy Science. 100:1136-1150.
Iranian Council of Animal Care. (1995). Guide to the care and use of experimental animals, 1. Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
Khan, M.A., Bach, A., Weary, D.M. and von Keyserlingk, M.A.G. (2016). Invited review: Transitioning from milk to solid feed in dairy heifers. Journal of Dairy Science. 99:885–902.
Khan, M.A., Weary, D.M. and von Keyserlingk M.A.G. (2011). Hay intake improves performance and rumen development of calves fed higher quantities of milk. Journal of Dairy Science. 94:3547–3553.
Lesmeister, K.E. and Heinrichs, A.J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science.  87:3439–3450.
Maktabi, H., Ghasemi, E. and Khorvash, M. (2016). Effects of substituting grain with forage or nonforage fiber source on growth performance, rumen fermentation, and chewing activity of dairy calves. Animal Feed Science and Technology. 221: 70–78.
Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Soltani, A., Moshiri, B. and Ghaffari, M.H. (2016). Interactions between the physical form of starter (mashed versus textured) and corn silage provision on performance, rumen fermentation, and structural growth of Holstein calves. Journal of Animal Science. 94:678–686.
Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Nabipour, A. and van den Borne, J.J.G.C. (2015). Effects of supplementation level and particle size of alfalfa hay on growth characteristics and rumen development in dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Berl.). 99:553–564.
Nemati, M., Amanlou, H., Khorvash, M., Moshiri, B., Mirzaei, M., Khan, M.A. and Ghaffari M.H. (2015). Rumen fermentation, blood metabolites, and growth performance of calves during transition from liquid to solid feed: Effects of dietary level and particle size of alfalfa hay. Journal of Dairy Science. 98:7131–7141.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. National Academic Press, Washington, DC.
Omidi-Mirzaei, H., Azarfar, A., Mirzaei, M., Kiani, A. and Ghaffari, M. H. (2018). Effects of forage source and forage particle size as a free-choice provision on growth performance, rumen fermentation, and behavior of dairy calves fed texturized starters. Journal of Dairy Science. 101: 4143–4157.
Statistical Analysis System. (2003). User Guide: Statistics, Version 9.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B., and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber nonstarch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.