بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیره‌های حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچین‎های تخمگذار در اواسط دوره تولید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

4 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم

چکیده

این آزمایش به‌ منظور بررسی سطوح مختلف جایگزینی کنجاله کنجد و آنزیم بر برخی مولفه‎های عملکردی، تولید تخم، هماتولوژی و کیفیت تخم در بلدرچین‎های تخم‎گذار صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 600 عدد بلدرچین تخم‎گذار با 5 تیمار و 4 تکرار (30 بلدرچین در هر تکرار) صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی‌ شامل: ‌ ‌جیره پایه بدون افزودنی(کنترل)‌، کنجاله کنجد 10 درصد ، کنجاله کنجد 10 درصد با 5/0 گرم در کیلوگرم آنزیم تجاری، کنجاله کنجد 20 درصد، کنجاله کنجد 20 درصد با 5/0 گرم در کیلوگرم آنزیم تجاری بودند. درصد تولید، مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0P<)، ولی ضریب تبدیل، وزن تخم مرغ تحت تاثیر قرار نگرفتند(05/0P>). مولفه‎های مربوط به میزان کلسترول خون، سطح تری‎گلیسیرید و لیپوپروتئین‎های با دانسیته‎های مختلف در خون و آنزیم‎های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز تحت تاثیر تیمارهای مختلف آزمایشی قرار نگرفت . اثر تیمارهای مختلف آزمایشی بر صفات ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و مساحت پرز معنی دار بود. در مورد ارتفاع پرز، بالاترین ارتفاع پرز را تیمار کنترل و تیمارهای حاوی آنزیم، و کمترین ارتفاع پرز را تیمار حاوی 20 درصد کنجاله کنجد داشت. نشان داده شد امکان جایگزینی کنجاله سویا بوسیله کنجاله کنجد تا سطح 10 درصد جیره بلدرچین‏های تخمگذار بدون هیچ تاثیر نامطلوبی بر صفات تولیدی و کیفیت تخم بلدرچین وجود دارد.

کلیدواژه‌ها


امیدی اشرفی ع و رضایی ح (1368). تکنیک‎های هیستوپاتولوژی، چاپ اول، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
شجاع الدینی آ (1389). بررسی وضعیت صنایع روغن کشی ایران و جهان. وزارت جهاد کشاورزی، معاونت آب، خاک و صنایع، دفتر امور صنایع کشاورزی.
نظری ک، احتشامی ف، رضائی م و اسکندر شیری ن (1379). بررسی امکان جایگزینی کنجاله کنجد در تغذیه قزل آلای رنگین کمان. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان تهران، بخش آبزی پروری.
نوبخت ع، مهینی ف. و خدایی ص (1391). بررسی اثر استفاده از آنزیم‎های تجاری بر عملکرد و کیفیـت لاشة جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیـره‎هـای بـر پایه گندم و جو. پژوهش‎های علوم دامی ایران، 4: 32-38.
Abbasi M.A., Mahdavi A.H., Samie A.H. and Jahanian R. (2014). Effects of  different  levels of dietary crude protein and threonine on performance,  humoral  immune  responses  and intestinal morphology of  broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science. 16: 35-44.
Abdel-Hakim N.F., Amer A.A., Yonis T.M. and Assad M.A. (2009). Effect of partial or complete replacement of soybean meal protein by some cheaper meals on performance and nutrients utilization of broiler chickens. Egypt Journal of Applied Science. 24:13-14.
Angel C.R. (1993). Age changes in the digestibility of nutrients in ostriches and nutrient profiles of the hen and chick. In: Proceedings of the Association of Avian Veterinarians,  January 1993, Atlanta, GA, USA. Association of Avian Veterinarians, Atlanta, pp. 275-281.
AOAC (2000). Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 13th ed. Washington, DC., Atlanta, USA.
Al–Daraji H.J., Al–Mashadani H.A. and Al–Hayani W.K. (2010). Effect of feeding diets containing sesame oil or seeds on productive and reproductive performance of laying quail. Al Anbar Journal Veterinary Science. 3: 1999- 6527.
Al–Daraji H.J., Al–Mashadani H.A., Al–Hayani W.K. and Al-Hassani A.S. (2012). Performance of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) fed different levels of sesame oil and seeds (Sesamum indicum L.). Biological Horizon. 1: 5-11: 1222-1255
Al-Harthi M.A. and El-Deek A.A. (2008). Evaluation of sesame meal replacement in broiler diets withpPhytase and probiotic supplementation. Egyptian Poultry Science. 29: 99-125.
Awad W., Ghareeb K., Abdel-Raheem S. and Böhm J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science. 88, 49-56.
Bnar Fouad S., Payam Sadik S., Alaa A., Majed M., Sardar Y.S. and Gazee R. (2017). The effect of using different levels of the sesame by-product upon the quails performance, productivity, quality and chemical composition of eggs. Journal Tikrit Univ. For Agricultural Science. 17: 57-62.
Diarra S.S. and Usman B.A. (2008). Performance of laying hens fed graded levels of Soaked Sesame (Sesamum indicum) seed meal as a Source of Methionine. International Journal of Poultry Science. 7: 323-327.
Gunstone F. (2011). Vegetable Oils in Food Technology, Composition, Properties and Uses. First edition, Published by Black Well Publishing Ltd., USA.
Haddad S.G., Mahmoud K.Z. and Talfaha H.A. (2005). Effect of varying levels of dietary undergradable protein on nutrient intake, digestibility and growth performance of Awassi lambs fed on high wheat straw diets. Journal of Small Ruminant Research 58: 231-236.
Hassan H.E., Elamin  K.M., Elhashmi YHA, Tameem Eldar A.A., Elbushra M.E.  and Mohammed M.D. (2013). Effects of feeding different levels of sesame oil cake (Sesamum indicum L.) on performance and carcass characteristics of sudan desert sheep. Journal of Animal Science. 3: 91-96.
Haugh, R.R. 1937. The Haugh unit for measuring egg quality. U.S. Egg Poultry Magazine. 43: 552557.
Hoan N.D. and Khoa M.A. (2016). The Effect of different levels of sesame oil on productive performance, egg yolk and blood serum lipid profile in laying hens. Open Journal of Animal Sciences. 5 : 85-93.
Kocher A., Choct M., Porter M.D. and Broz J. (2002). Effects of feed enzymes on nutritive value of soybean meal fed to broilers. British Poultry Science. 43: 54-63.
Mamputu M. and Buhr R.J. (1995). Effect of substituting sesame meal for soybean meal on layer and broiler performance. Poultry Science. 74 : 672-684.
National Research Council (1994). Nutrient Requirements of  Poultry. 9th rev. Ed., Washington, DC., USA.
Rahimian Y., Tabatabaie S.N., Toghiani M., Valiollahi S.M.R., Kheiri F., Rafiee A. and Miri Y. (2013). Effect of use cumulative levels of sesame (Sesamum indicum-L.) meal with phytase enzyme on performance of broiler chicks. Science Agriculture. 1 : 85-94.
Ravindran V. and Blair R. (1992). Feed resources for poultry pro- duction in asia and the pacific region. II. Plant protein sources. World’s Poultry Science Journal. 48 : 205-231.
SAS. 2006. Statistical Analysis Sustems, Version 9.4. Cary, NC: SAS Institue Inc.
Tufarelli V, Desantis S, Zizza S, Laudadio V. 2010. Performance, gut morphology and carcass characteristics of fattening rabbits as affected by particle size of pelleted diets. Arch Anim Nutr 64: 373– 382.
Yamauchi K.M., Samanya K., Seki N. and Thongwittaya N. (2006). Influence of dietary sesame meal level on histological alterations of the intestinal mucosa and growth performance of chickens. Poultry Science Association, Inc. 54:124-135.