نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 دانشیار، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

4 استادیار، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر جایگزینی کنجاله کلزای خام یا تخمیری با کنجاله سویا بر عملکرد تولید و کیفیت پوسته تخم‌مرغ در مرغ‌های مادر گوشتی بود. کنجاله کلزا برای مدت 30 روز با لاکتوباسیلوس سابتلیس و آسپرژیلوس نایجر تخمیر شد و تعداد 140 قطعه مرغ مادر گوشتی (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت آزمایش فاکتوریل 3×2، شامل دو نوع کنجاله کلزا (خام و تخمیری) و سه سطح جایگزینی با کنجاله سویا (33، 66 و 100%) به همراه یک گروه شاهد (ذرت-سویا) با 5 تکرار به مدت 12 هفته (سه مرحله تولید) انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد مقدار pH وگلوکوزینولات‌های کنجاله کلزا پس از تخمیر میکروبی به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (0/05>P). کنجاله کلزای تخمیری در مقایسه با کنجاله کلزای خام تأثیر معنی‌داری بر وزن بدن، وزن تخم‌مرغ، درصد تولید و ویژگی‌های کیفیت پوسته تخم‌مرغ نداشت. اثر سطح کنجاله بر وزن بدن و وزن تخم‌مرغ معنی‌دار نبود، اما با افزایش سطح کنجاله کلزای خام یا تخمیری در جیره کاهش خطی معنی‌داری در درصد تولید و کیفیت پوسته تخم‌مرغ مشاهده شد (0/05>P). درصد تولید تخم‌مرغ در مرغ‌های تغذیه شده با 100% کنجاله کلزای خام یا تخمیری به‌طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد بود (0/05>P). بر اساس نتایج این آزمایش کنجاله کلزای خام یا تخمیری در سطح بیشتر از 66% جایگزینی با کنجاله سویا در جیره مرغ‌های مادر گوشتی تأثیر منفی بر عملکرد تولید و کیفیت پوسته تخم‌مرغ دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عشایری­زاده، ا.، دستار، ب.، شمس شرق، م. و صادقی ماهونک، ع. (1394). کاهش گلوکوزینولات­ها در کنجاله کلزا به روش تخمیر حالت جامد و اثرات آن بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. شماره 110، ص. 16-3.
Ahmed, A., Zulkifi, I., Farjam, A.S., Abdullah, N., Liang, J.B. and Awad, E.A. (2014). Extrusion enhances metabolizable energy and ileal amino acids digestibility of canola meal for broiler chickens. Italian Journal of Animal Science. 13: 410-414.
Akinola, O.S., Onakomaiya, A.O., Agunbiade, J.A. and Oso, A.O. (2015). Growth performance, apparent nutrient digestibility, intestinal morphology and carcass traits of broiler chickens fed dry, wet and fermented-wet feed. Livestock Science. 177: 103-109.
Aljebory, H.H.D. and Naji, S.A. (2021). Effect of Pelleted Fermented Feed-in Egg Quality of Laying Hens. Diyala Agricultural Sciences Journal. 13: 41-57.
Ashayerizadeh, A., Dastar, B., Shams Shargh, M., SadeghiMahoonak, A. and Zerehdaran, S. (2017). Fermented rapeseed meal is effective in controlling Salmonella entericaserovar Typhimurium infection and improving growth performance in broiler chicks. Veterinary Microbiology. 201: 93-102.
Ashayerizadeh, A., Dastar, B., Shams Shargh, M., SadeghiMahoonak, A. and Zerehdaran, S. (2018). Effects of feeding fermented rapseed meal on growth performance, gastrointestinal microflora population, blood metabolites, meat quality, and lipid metabolism in broiler chickens. Livestock Science. 216: 183-190.
Aviagen, (2018). ROSS 308 Parent Stock: Nutrition Specifications. Accessed May 27 2018. http://eu.aviagen.com/tech-center/download/19/ RossPSHandBook2018.pdf
Chiang, G., Lu, W.Q., Piao, X.S, Hu, J.K., Gong, L.M. and Thacker, P.A. (2010). Effects of feeding solid-state fermented rapeseed meal on performance, nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 23: 263-271.
Cortes Cuevas, A., Cedillo Monrroya, M.S., Verduzco, G., Balderas Gonzalez, G. and Avila Gonzalez, A. (2016). Performance and egg quality in semi-free range hens fed diets with different levels of canola meal. Revista Mexicana deciencias Pecuarias. 7: 173-184.
Ciurescu, G. (2009). Efficiency of soybean meal replacement by rapeseed meal and/or canola seeds in commercial layer diets. Archiva Zootechnica. 12: 27-33.
Drażbo, A., Kozłowski, K., Ognik, K., Zaworska, A. and Jankowski, J. (2019). The effect of raw and fermented rapeseed cake on growth performance, carcass traits, and breast meat quality in turkey. Poultry science. 98: 6161-6169.
Engberg, R.M., Hammershoj, M., Johansen, N.F., Abousekken, M.S, Steenfeldt, S. and Jensen, B.B. (2009). Fermented feed for laying hens: effects on egg production, egg quality, plumage condition and composition and activity of the intestinal microflora. British Poultry Science. 50: 228-239.
Fazhi, X., Lvmu, L., Jiaping, X., Kun, Q., Zhide, Z. and Zhangyi, L. (2011). Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks.Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24: 678-684.
Hu, Y., Wang, Y. Li, A. Wang, Z. Zhang, X. Yun, T, Qiu, L. and Yin, Y. (2016). Effects of fermented rapeseed meal on antioxidant functions, serum biochemical parameters and intestinal morphology in broilers. Food and Agricultural Immunology. 27: 182-193.
Jazi, V., Boldaji, F. Dastar, B. Hashemi, S.R. and Ashayerizadeh, A. (2017). Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, gastrointestinal microflora population and small intestinal morphology in broiler chickens. British poultry science. 58: 402-408.
Kim, C.H., Paik, I.K. and Kil, D.Y. (2013). Effects of increasing supplementation of magnesiumin diets on productive performance and eggshell quality of aged laying hens. Biological Trace Element Research .151: 38-42.
Khajali, F. and Slominsky, B.A. (2012). Factors that affect the nutritive value of canola meal for poultry. Poultry Science. 91: 2564-2575.
Leeson, S., Summers, J.D. and Slinger, S.J. (1978). Utilization of whole tower rapeseed by laying hens and broiler chickens.Canadian Journal Animal Science. 58: 55-61.
Leeson, S., Atteh, H.O. and Summers, J.D. (1987). The replacement value of canola meal for soybean meal in poultry diets. Canadian Journal of Animal Science. 67: 151-158.
Mawson, R., Heaney, R., Zdunczyk, Z. and Kozlowska, H. (1993). Rapeseed meal-glucosinolates and their antinutritional effects. Part II. Flavour and palatability. Food/Nahrung. 37(4): 336-344.
Najib, H. and Al-Khateeb, S.A. (2004). The effect of incorporating different levels of locally produced canola seeds (Brassica napus, L.) in the diet of laying hen. International Journal of Poultry Science. 3: 490-496.
Nie, C., Zhang, W., Ge, W., Wang, Y., Liu, Y. and Liu, J. (2015). Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, apparent digestibility, carcass traits, and meat composition in yellow-feathered broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 39: 350-356.
Ozenturk, U. and Yildiz, A. (2020). Assessment of Egg Quality in Native and Foreign Laying Hybrids Reared in Different Cage Densities. Brazilian Journal of Poultry Science. 2020 Dec 1: 22.
Pranoto, Y., S. Anggrahini, and Z. Efendi. )2013(. Effect of natural and Lactobacillus plantarum fermentation on invitro protein and starch digestibilities of sorghum flours. Food Bioscience. 2: 46-52.
Peralta, E.M., Hatate, H., Kawabe, D., Kuwahara, R., Wakamatsu, S., Yuki, T. and Murata. H. (2008). Improving antioxidant activity and nutritional components of Philippine salt-fermented shrimp paste through prolonged fermentation. Food Chemistry. 111: 72-77.
Quinsac, A., Ribailler, D., Elfkir, C., lafosse, M. and Dreux, M. (1991). A new approach to the study of glucosinolate by isocratic liquid chromatogramphy: Part I. Rapid determination of desulfated derives of rapeseed glucosinolates. The Journal of AOAC international. 74: 932-939.
Rabie, M.H., El-Maaty, H.M.A.A., El-Gogary, M.R. and Abdo, M.S. (2015). Nutritional andphysiological effects of different levels of canola meal in broiler chick diets. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 10: 161-172.
Roberts, J.R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. Journal of Poultry Science. 41: 161-177.
Rutkowski, A., Kaczmarek, S.A., Hejdysz, M., Nowaczewski, S. and Jamroz, D. (2015). Concentrates Made from Legume Seeds (Lupinus Angustifolius, Lupinus Luteus and Pisum Sativum) and Rapeseed Meal as Protein Sources in Laying Hen Diets. Annals Animal Science. 15: 129-142.
SAS.(2003). SAS User’s Guide.Version 9.1.Cary, NC, SAS Institute Incorporation (North Carolina, US).
Skrede, G., Herstad, O., Sahlstrom, S., Holck, A., Slinde, E. and Skrede, A. (2003). Effects of lactic acid fermentation on wheat andbarley carbohydrate composition and production performance inthe chicken. Animal Feed Science and Technology. 105: 135-148.
Sripriya, G., Antony, U. and Chandra, T.S. (1997). Changes in carbohydrate, free amino acids, phytate and HCL extractability of minerals during germination and fermentation of finger millet (Eleusinecoracana). Food Chemistry. 58: 345-350.
Summers, J.D., Pepper, W.F. and Wood, A.S. (1971). The value of rapeseed meal in broiler breeder diets. Poultry Science. 50: 1387-1391.
Summers, J.D., Hunt, E.C. and Leeson, S. )1985(. Canola meal for laying hens. Canadian Journal of Animal Science. 65: 905-911.
Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2013). Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population, small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. TropicalAnimal Health and Production. 45: 987-993.
Tripathi, M.K., Mishra, A.S., Misra, A.k., Mondal, D. and Karim, S.A. (2001). Effect of substitution of groundnut with high glucosinolate mustard (Brassica juncea) meal on nutrient utilization, growth, vital organ weight and blood composition of lambs.Small Ruminant Research. 39: 261-267.
Vig, A.P. and Walia, A. (2001). Beneficial effects of Rhizopusoligosporus fermentation on reduction of glucosinolates, fibre and phytic acid in rapeseed (Brassica napus) meal.Bioresource Technology. 78: 309-312.
Woyengo, T.A., Beltranena, E. and Zijlstra, R.T. (2017). Effect of anti-nutritional factors of oilseed co-products on feed intake of pigs and poultry. Animal Feed Science and Technology. 233: 76-86.
Yan, J., Zhou, B., Xi, Y., Huan, H., Li, M., Yu, J., Zhu, H., Dai, Z., Ying, S., Zhou, W. and Shi, Z. (2019). Fermented feed regulates growth performance and the cecal microbiota community in geese. Poultry Science. 98: 4673-4684.
Zhu, L.P., Wang, J.P., Ding, X.M., Bai, S.P. Zeng, Q.F. Su, Z.W., Xuan, Y. and Zhang, K.Y. (2018). Effects of dietary rapeseed meal on laying performance, egg quality, apparent metabolic energy, and nutrient digestibility in laying hens. Livestock Science. 214: 265-271.
Zhu, L.P., Wang, J.P., Ding, X.M., Bai,S.P. Zeng, Q.F. Su, Z.W., Xuan,Y., Applegate, T.J. and Zhang, K.Y. (2019). The effects of varieties and levels of rapeseed expeller cake on egg production performance, egg quality, nutrient digestibility, and duodenum morphology in laying hens. Poultry Science. 98: 4942-4953.
Zhu, F., Zhang, B., Li, J. and Zhu, L. (2020). Effects of fermented feed on growth performance, immune response, and antioxidant capacity in laying hen chicks and the underlying molecular mechanism involving nuclear factor-κB. Poultry Science. 99: 2573-2580.