مقایسه روش‌های مختلف عمل‌آوری بر ترکیب شیمیایی، تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای و قابلیت هضم برون‌تنی دانه سویا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

2 عضو هیات علمی(دانشیار) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

3 عضو هیات علمی( استادیار) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

چکیده

هدف از این مطالعه مقایسه روش‌های مختلف عمل‌آوری بر ترکیب شیمیایی، فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام و قابلیت هضم برون تنی دانه سویا بود. بدین منظور 3 راس گاو نژاد دشتیاری فیستوله‌دار شکمبه-ای جهت اندازه‌گیری تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه سویا استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد ،دانه سویا پرتودهی با گاما در دز 20 و 40 کیلو‌گری، دانه سویا پرتودهی با الکترون در دزهای 20 و 40 کیلو گری، دانه سویا پرتودهی با ماکروویو با قدرت 800 وات به مدت ۳ و 5 دقیقه، دانه سویا تفت داده شده به مدت 15 و 30 دقیقه بودند. نتایج نشان داد پرتوتابی گاما و الکترون با دزهای 20 و 40 کیلوگری و همچنین تفت دادن به مدت 15 و 30 دقیقه سبب کاهش بخش سریع تجزیه (a) و افزایش در بخش کند تجزیه (b) ماده خشک و پروتئین خام دانه سویا شد (05/0>P). پرتوتابی گاما و الکترون با دزهای 20 و 40 کیلوگری و تفت دادن به مدت 15 دقیقه، تجزیه پذیری موثر ماده خشک دانه سویا را در سرعت های عبوری 2، 5 و 8 درصد در ساعت به طور معنی داری نسبت به تیمار بدون فرآوری کاهش داد (05/0>P). پرتوتابی گاما با دز های 20 و 40 کیلوگری تجزیه پذیری پروتئین خام دانه سویا را در سرعت های عبوری 2 درصد در ساعت نسبت به تیمار پرتوتابی نشده کاهش داد (05/0>P).بنابراین، پرتوتابی الکترون جهت بهبود ارزش تغذیه ای دانه سویا جهت استفاده در جیره نشخوارکنندگان توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اصلانیان، الف. قنبری، ف. بیات کوهسار، ج. و کریمی شهرکی، ب. (1394). اثرات عمل‌آوری با پرتو گاما، هیدروکسید سدیم، و اکسید کلسیم بر فراسنجه­های تولید گاز و گوارش­پذیری کاه سویا. مجله تولیدات دامی دانشگاه تهران. 2:  235-248.
بابایی، م. قنبری، ف. قره­باش، آ. م. و بیات کوهسار، ج. (1395). اثرات عمل‌آوری با پرتو الکترون، پراکسید هیدروژن و اسید هیدروبرومیک بر ارزش تغذیه‌ای بقایای ماش. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران. 3: 441-454.
پیر عدل، ا. میر محمدی، ر. خلیل وندی بهروزیار، ح. (1396). بررسی تغییرات شیمیایی، روند تجزیه‌‌پذیری شکمبه‌ای و هضم روده‌ای نشاسته و پروتئین خام واریته‌های مختلف دانه جو پرتوتابی شده با میکروویو. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 5 (4): 144-119.
شیخعلی پور، ا. حسینخانی، ع. تقی زاده، ا. محمدزاده، م. (1397). اثر روش­های مختلف فرآوری حرارتی بر ارزش تغذیه­ای دانه ماشک برای نشخوارکنندگان. علوم دامی ایران 49 (3) ص ص. 436-427.
قربانی، ب. قورچی، ت. شورنگ، پ. زره داران، س. (1396). بررسی روند تجزیه پذیری دانه جو و سویای پرتوتابی شده با سطوح مختلف پرتو گاما و اثر انها در عملکرد پرواری بره ها. پژوهشهای تولیدات دامی. شماره 15، ص ص.67-58.
قنبری، ف. قورجی، ت. شورنگ، پ. منصوری، ه. تربتی نژاد، ن. (1393). تاثیر پرتوتابی بر ناپدید شدن شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام و گوارش پذیری برون تنی کنجاله کانولا. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 26: 66-55.
مجد، ف. و م.ر. اردکانی. 1382. تکنیک های هسته ای در علوم کشاورزی. انتشارات دانشگاه تهران.
Akbarian, A., Ghorbani, G., Khorvash, M., Showrang, P., Dehghan-Banadaky, M. and Jafari, M.(2010). Production response of Holstein lactating cows to roasted or electron beam irradiate  whole soybean. Joint Annual Meeting. 11-15.
Al-Masri, M. (1999). In vitro digestible energy of some agricultural residues, as influenced by gamma irradiation and sodium hydroxide. Applied Radiation and Isotopes. 50 (2): 295- 301.
Anwar MM, Ali SE and Nasr EH, 2015. Improving the nutritional value of canola seed by gamma irradiation. Journal of Radiation Research and Applied Sciences. 8: 328-333.
AOAC. (2000). Official methods of analysis, 17th ed. Association of official analytical chemists MD, USA Association of Analytical Communities.
Awawdeh, M.S., Titgemeye, E.C., Drouillard, J.S., Beyer, R.S. and Shirley, J.E. (2007). Rumen degradability and lysine bioavailability of soybean meals and effects on performance of dairy  cows. Journal of Dairy Science. 90: 4740–4753.
Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A. and Kamel, C. (2006). Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science. 89: 761-767.
Ciesla, K., Roos, Y. and Głuszewski, W. (2000). Denaturation processes in gamma irradiated proteins studied by differential scanning calorimetry. Radiation Physics and Chemistry. 58(3)  233- 243.
Dong, X., Wang, J. and Raghavan, V. (2021). Impact of microwave processing on the secondary structure, in-vitro protein digestibility and allergenicity of shrimp (Litopenaeus vannamei) proteins. Food Chemistry. 337:127811.
Ebrahimi, S.R., Nikkhah, A. Sadeghi, A.A. and Raisali, G. (2009). Chmical composition, secondry compounds, ruminal degradation and in vitro crude protein digestibility of gamma irradiated canola seed. Animal Feed Science Technology. 151:184-193.
Ebrahimi, S. R., Nikkhah, A. and Sadeghi, A. A. (2010). Change in nutritive value and digestion  kinetics of Conola seed due to Microwave irradiation. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 23:347-354.
Farag, M.D.E.H. (1998). Effect of radiation and other processing methods on protein quality of sunflower meal. Journal of Science Food Agriculture. 79:1565-1570.
Fathi Nasri, M.H., France, J., Danesh Mesgaran, M. and Kebrea, E. (2008). Effect of heat processing  on ruminal degradability and intestinal disappearance of nitrogen and amino acids in Iranian whole soybean. Journal of Livestock Science. 113: 43-51.
Fattah, A., Sadeghi, A.A., Nikkhah, A., Chamani, M. and Shawrang, P. (2013). Degradation characteristics of infrared processed barley grain and its feeding effects on ruminal pH of sheep. Iranian Journal of Applied Animal Science. 3(3): 451-457.
Fellows, P.J. (2000). Food Processing Technology: Principles and Practice, Third Edition. CRC press, Oxford, UK.
Ghanbari, F., Ghoorchi, T.,  Shawrang, P., Mansouri, H. and Torbati-Nejad, N.M. (2012). Comparison of electron beam and gamma ray irradiations effects on ruminal crude protein and amino acid degradation kinetics, and in vitro digestibility of cottonseed meal. Radiation Physics and Chemistry. 81: 672-678.
Ghanbari, F., Ghoorchi, T.,  Shawrang, P., Mansoori, H. and Torbatinejad, N.M. (2013). Comparing the effect of ionizing radiations of electron beam and gamma ray on ruminal degradation kinetics of soybean meal protein and amino acids. Iranian Journal of Animal Science Research. 5(4):1-9
Golshan. S., Pirmohammadi, R. and Khalilvandi-Behroozya, H. (2019). Microwave irradiation of whole soybeans in ruminant nutrition: Protein and carbohydrate metabolism in vitro and in situ.Veterinary Research Forum. 10(4): 343–350.
Habiba, R.A. (2002). Changes in anti-nutrients, protein solubility, digestibility, and HCl- extractability of ash and phosphorus in vegetable peas as affected by cooking methods. Food Chemistry. 77: 187-192.
Jacksonو F.S., Barryو T.N., Lascano, C. and Palmer, B. (1996). The extractable and bound condensed tannin content of leaves from tropical tree. Journal of the Science of Food and Agriculture. 71: 103-110.
Lacroixa, M., Lea, T.C., Ouattaraa, B., Yua, H., Letendrea, M., Sabatoc, S.F., Mateescub, M.A. and Patterson, G. (2002). Use of gamma irradiation to produce films from whey, casein and soya    proteins: structure and functionals characteristics. Radiation Physics and Chemistry. 63: 827-832.
Lee, J.W., Kim, J., Yook, H., Kang, K., Lee, S., Hang, H. and Byun, M. (2001). Effects of gamma  radiation on the allergenic and antigenic properties of milk proteins. Journal of Food Protection. 64(2): 276-272.
Lee, M., Lee, S. and Song, K. (2005). Effect of γ-irradiation on the physicochemical properties of soy protein isolate films. Radiation Physics and Chemistry.72(1): 35-40.
Licitra, G., Hernandez, T. and Van Soest, P. (1996). Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology. 57: 347-358.
McNiven, M.A., Prestlokken, E., Mydlan, LT. and Mitchell, A.W. (2002). Laboratory procedure to determine protein digestibility of heat-treated feedstuffs for dairy cattle. Animal Feed Science and Technology. 96: 1–13.
Mir, Z., G.K. MacLeod, J. Buchanan-Smith, D. Grieve and W. Grovum. (1984). Methods for protecting soybean and canola proteins from degradation in the rumen. Canadian Journal of Animal Science. 64: 853-865
National Research Council (NRC). (2001). Nutrient Requirement of Dairy Cattle. 7th revised ed. National Academy of Science, Washington DC.
Nobar, R. S. (2011). Ruminal dry matter degradability of treated soybean meal as source of escape protein. African Journal of Biotechnology.41(10): 8078-8092.
Oliveira, M and Franca, A.S. (2002). Microwave heating of foodstuffs. Journal of Food Engineering, 53: 347-359.
Orskov, E.R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural  Science. 92: 499–503
Sadeghi, A.A., Nikkhah, A. and Shawrang, P.(2005). Effects of microwave irradiation on ruminal  degradation and in vitro digestibility of soybean meal. Animal Science. 80: 369–375.
Shahbazi, H.R., Sadegh, A.A., Fazaeli, H., Raisali, G., Chamani, M. and Shawrang, P. (2008). Effects of electron beam irradiation on ruminal NDF and ADF degradation characteristics of barley straw. Jornal of Animal Veterinary Advances. 7(4): 464-468.
Shawrang, P., Nikkhah, A., Sadeghi, A.A., Zareh, A. and Raisali. (2006). Monitoring the fate of gamma irradiated canola meal proteins in the rumen. Journal of Animal Science. pp. 368.
Shawrang, P., Nikkhah, A., Zare-Shahneh, A., Sadegh, A.A., Raisal, G. and Moradi Shahrebabak, M. (2008). Effects of gamma irradiationon on chemical composition and ruminal protein degradation of canola meal. Radiation Physics and Chemistry. 77: 918–922.
Shawrang, P., Jalilian, S., Fatahnia, F., Sadeghi, A.A. and Mehrabi, A.A. (2017). The effects of irradiation from gamma, electron beam, microwave and infrared sources on ruminal degradability and in vitro digestibility of soybean meal. Animal Science Reseach. 27(4): 217-230.
Shawrang, P., Nikkhah, A., Zare-Shahneh, A., Sadeghi, A. A., Raisali, G. and Moradi-Shahrbabak, M. M. (2007). Effects of gamma irradiation on protein degradation of soybean meal in the rumen. Animal Feed Science and Technology. 134: 140-151.
Shishir, S.R., Brodie, G., Cullen, B., Kaur, R., Cho, K. and Cheng, L. (2020). Microwave heat treatment induced changes in forage hay digestibility and cell microstructure. Applied Science. 10: 1-11.
Siddhuraju, P., Makkar, H. and Becker, K. (2002). The effect of ionising radiation on antinutritional factors and the nutritional value of plant materials with reference to human and animal food. Food  Chemistry. 78(2): 205-187.
Taghinejad-Roudbaneh, M., Kazemi-Bonechari, M., Salem, A. Z.M. and Kholif, A.E. (2016). Influence of roasting, gamma ray irradiation and microwave on ruminal dry matter and crude protein digestion of cottonseed. Italian Journal of Animal Science. 15(1) : 144-150.
Taghinejad, M., Nikkhah, A., Sadeghi, A., Raisali1 G. and Chamani, M. (2009). Effects of gamma irradiation on chemical composition, antinutritional factors, ruminal degradation and In vitro protein digestibility of full-fat soybean. Asian-Australian. Journal of Animal Science. 22: 534 –541.
Tahan, G., Nasri, M., Riasi, A., Behgar, M. and  Farhang Far, H. (2012). Effect of electron beam  irradiation on degradability parameters and ruminal digestibility and post-ruminal digestibility of dry matter and crude protein of some plant protein feedstuff. Iranian Journal of Animal Science  Research. 3(4): 422-434.
Tamminga, S. 1992. Nutrition management of dairy cows as a contribution to pollution control. Journal of Dairy Science. 75: 345–357.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B. (1991). Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74:3583–3597.
Van Soest, PJ. 1994. Nutritional Ecology of the ruminants. 2nd Edition. Cornell University Press. NY. USA.
Zarei M, Kafilzadeh F and Shawrang P, 2016. In vitro gas production and dry matter digestibility of irradiated pomegranate (Punica granatum) seeds. Iranian Journal of Applied Animal Science. 6(1): 25-34.
Zhao, J. and Verpoorte, R. (2007). Manipulating indole alkaloid production by Catharanthus roseus cell cultures in bioreactors: from biochemical processing to metabolic engineering. Phytochemistry   Reviews. 6: 435-457.