نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

این پژوهش باهدف مطالعه‌ی تاثیر روغن کتان و پودر زنجبیل بر پروفیل‌های لیپیدی، هورمون‌های تیروئیدی و آنزیم‌های کبدی مرغ مسن مادر گوشتی انجام گرفت. تعداد 200 قطعه مرغ مادر گوشتی راس 308 با سن 45 هفته به‌صورت فاکتوریل (2×4) در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 2 سطح زنجبیل (صفر و 5/1 درصد) و 4 سطح روغن کتان (صفر، 1، 2 و 3 درصد) به مدت 10 هفته در 8 گروه آزمایشی 5 تکرار و 5 قطعه مرغ مادر در هر تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، مصرف زنجبیل، روغن کتان و مصرف توأم زنجبیل با روغن کتان روی تری‌گلیسیرید، کلسترول، HDL و گلوکز تاثیر معنی‌داری نداشت (0/05<P). در پرندگان تغذیه شده با سطح 1/5 درصد زنجبیل غلظت LDL کاهش یافت (0/05>P). افزودن سطح 1/5 درصد زنجبیل باعث کاهش آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز شد، درحالی‌که افزودن روغن کتان و همزمان روغن کتان و زنجبیل تأثیری معنی‌‌داری نسبت به سطح صفر زنجبیل و صفر روغن کتان نداشت (05/0<P). مصرف زنجبیل، روغن کتان و مصرف هم‌زمان روغن کتان و زنجبیل باعث کاهش آنزیم آلانین آمینوترانسفراز نسبت به گروه دریافت‌کننده سطح صفر زنجبیل و صفر روغن کتان شد (0/05>P). افزودن زنجبیل و روغن کتان به جیره اثری بر هورمون‌های تیروئیدی نداشت (0/05<P). فراسنجه‌های بافت چربی و کبد تحت تاثیر روغن کتان و زنجبیل قرار نگرفت (0/05<P). براساس نتایج پژوهش حاضر، مکمل کردن جیره مرغ مادر با سطح 5/1 درصد زنجبیل و سطح 2 درصد روغن کتان با بهبود آنزیم‌های کبدی باعث حفظ سلامت کبد در مرغ‌های مادر گوشتی بعد از پیک تولید می‌شود..

کلیدواژه‌ها

موضوعات

برنجیان، ع.،  شریفی، س. د.، محمدی سنگ چشمه،  ع.، بختیاری زاده، م. (1400). بررسی تأثیر جیره‌های غنی از اسیدهای چرب امگا-3 بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و پروفایل اسیدهای چرب زرده تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار تحت تنش فیزیولوژیک. مجله تحقیقات دامپزشکی. شماره 76 (4). ص ص. 407-398.
حیدری عمله، م.،  زارع شحنه، اح.، زاغری، م. (1398). مقایسه اثر دو ترکیب گیاهی یا سنتتیک موثر بر متابولیسم چربی و فراسنجه های خونی مرغ های مادر گوشتی. تولیدات دامی. شماره 21 (3). ص ص. 407-401.
حیدرزاده، س.، آذربایجانی، م.علی.، متین همایی، ح.، هدایتی، م. (1396). مروری بر گیاهان آفرودیازیک و فعالیت های بدنی بر غلظت تستوسترون. فصلنامه گیاهان دارویی.  شماره 17 (2). ص ص. 26-1.
دالوند، م.،  هدایتی، م.، منافی، م. (1397). تأثیر پودر زنجبیل، گزنه و مخلوط هر دو بر عملکرد تولیدی، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی. پژوهش‌های تولیدات دامی. شماره 90 (20). ص ص. 42-36.
رحیمی، م.، حسینی، س. ا.، عدالت منش، م.ا. (1399). مقایسه اثر روغن دانه های کتان و سیاه‌دانه بر میزان آنزیم های کبدی وبرخی از فاکتورهای التهابی در موش های صحرایی نر مبتلا به کبد چرب غیرالکلی. فصلنامه زیست شناسی جانوری. شماره 18 (3). ص ص. 1426-1418.
مصلحی، ح. ر.، نویدشاد، ب.،  شریفی، س. د.،  میرزایی آقجه قشلاق، ف. (1396). تأثیر منابع سلنیوم و دانه کتان در جیره بر عملکرد و برخی متابولیت‌های بیوشیمیایی خون در مرغ‌های تخمگذار. تولیدات دامی. شماره 20 (1). ص ص. 175-159.
همتی، ح.،  زین الدینی، س.،  زارع شحنه، اح.،  کاظمی زاده، ا.، یوسفی، ع. ر. (1397). مطالعه تغییرات متابولیت‌های خونی و هورمون‌های تیروئیدی مرغ‌های مادر گوشتی پس از اوج تولید. تولیدات دامی. شماره 21 (2). ص ص. 300-291.
Ahmad, S., ul-Haq, A., Yousaf, M., Sabri, M.A. Kamran, Z. (2012). Response of laying hens to omega-3 fatty acids for performance and egg quality. Avian Biology Research, 5(1): 1-10.‏
Akhlaghi, A., Ahangari, Y. J., Navidshad, B., Pirsaraei, Z. A., Zhandi, M., Deldar, H., Rezvani, M. R., Dadpasand, M., Hashemi, S. R., Poureslami, R., Peebles E.D. 2014. Improvements in semen quality, sperm fatty acids an reproductive performance in aged Cob 500 breeder roosters fed diets containing dried ginger rhizomes (Zingib officinale). Poultry Science, 93(5): 1236-1244.
Celebi, S., Utlu, N. (2006). Influence of animal and vegetable oil in layer diets on performance and serum lipid profile. International Journal of Poultry Science, 5(4): 370-373.‏
Choi, K.M., Lee, K.W., Kim, H.Y., Seo, J.A., Kim, S.G., Kim, N.H, Baik, S.H. (2005). Association among serum ferritin, alanine aminotransferase levels, and metabolic syndrome in Korean postmenopausal women. Metabolism, 54(11): 1510-1514.‏
Desvergne, B., Wahli, W. (1999). Peroxisome proliferator-activated receptors: nuclear control of metabolism. Endocrine Reviews, 20(5), 649–688.
Dugasani, S., Pichika, M.R., Nadarajah, V.D., Balijepalli, M.K., Tandra, S., Korlakunta, J.N. (2010). Comparative antioxidant and anti-inflammatory effects of [6]-gingerol,[8]-gingerol,[10]-gingerol and [6]-shogaol. Journal of ethnopharmacology, 127(2): 515-520.‏
Fébel, H., Mezes, M., Palfy, T., Herman, A., Gundel, J., Lugasi, A., Blazovics, A. (2008). Effect of dietary fatty acid pattern on growth, body fat composition and antioxidant parameters in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 92(3): 369-376.‏
Grobas, S., Mendez, J., Lazaro, R., De Blas, C., Mateo, G. G. (2001). Influence of source and percentage of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poultry science, 80(8), 1171-1179.‏
Haksar, A., Sharma, A., Chawla, R., Kumar, R., Arora, R., Singh, S., Sharma, R. K. 2006. Zingiber officinale exhibits behavioral radioprotection against radiation-induced CTA in a gender-specific manner. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 84(2), 179-188.‏
Ibtisham F, Nawab A, Niu Y, Wang  Z, Wu  J, Xiao M and An L (2019) The effect of ginger powder and Chinese herbal medicine on production performance, serum metabolites and antioxidant status of laying hens under heat-stress condition. Journal of Thermal Biology, 81: 20-24.‏
Kazemizadeh, A., Zare Shahneh, A., Zeinoaldini, S., Yousefi, A.R., Mehrabani Yeganeh, H., Ansari Pirsaraei, Z., Akhlaghi, A. (2019). Effects of dietary curcumin supplementation on seminal quality indices and fertility rate in broiler breeder roosters. British Poultry Science, 60(3): 256-264.‏
Moghadam, M.B., Aziza, A.E., Cherian, G. (2021). Choline and methionine supplementation in layer hens fed flaxseed: effects on hen production performance, egg fatty acid composition, tocopherol content, and oxidative stability. Poultry Science, 100(9): 101299.‏
Musso, G., Gambino, R., Tabibian, J.H., Ekstedt, M., Kechagias, S., Hamaguchi, M., Cassader, M. (2014). Association of non-alcoholic fatty liver disease with chronic kidney disease: a systematic review and meta-analysis. PLoS medicine, 11(7): e1001680.‏
Raney, J.P., Diederichsen, A. (2002). Oil content and composition of the flax germplasm collection held by plant gen resources of Canada. Agriculture and Agri-Food Canada Research Branch, 321.‏
Saraswati, T. R., Manalu, W., Ekastuti, K. N. (2013). The role of turmeric powder in lipid metabolism and its effect on quality of the first quails egg. Journal of The Indonesian Tropical Animal Agriculture, 38(2): 123–130.
Shukla, Y., Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: a brief review. Food and chemical toxicology, 45(5): 683-690.‏
Siger, A., Nogala‐kalucka, M. Lampart‐Szczapa, E. (2008). The content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold‐pressed plant oils. Journal of food lipids, 15(2): 137-149.‏
Svedova, M., Vasko, L., Trebunova, A., Kastel, R., Tuckova, M., Certlk, M. (2008). Influence of linseed and fish oil on metabolic and immunological indicators of laying hens. Acta Veterinaria Brno, 77(1): 39-44.‏
Thomas, G., Sehgal, A.R., Kashyap, S.R., Srinivas, T.R., Kirwan, J.P. Navaneethan, S.D. (2011) Metabolic syndrome and kidney disease: a systematic review and meta-analysis. Clinical journal of the American Society of Nephrology, 6(10):2364-2373.‏
Walzem, R.L., Chen, S.E. (2014). Obesity-induced dysfunctions in female reproduction: lessons from birds and mammals. Advances in Nutrition, 5(2): 199-206.‏
Wang, H., Wang, J., Qiu, C., Ye, Y., Guo, X., Chen, G., Liu, R.H. (2017). Comparison of phytochemical profiles and health benefits in fiber and oil flaxseeds (Linum usitatissimum L.). Food chemistry, 214, 227-233.‏
Zanini, S.F., Torres, C.A.A., Bragagnolo, N., Turatti, J.M., Silva, M.G., Zanini, M.S. (2003). Evaluation of the ratio of ω6: ω3 fatty acids and vitamin E levels in the diet on the reproductive performance of cockerels. Archives of Animal Nutrition, 57(6): 429-442.‏