نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استادیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثر جایگزینی کنجاله سویا با پودر بقایای کشتارگاه طیور بر عملکرد، ترکیبات شیر، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های خونی میش‌های شیرده صورت گرفت. جهت اجرای این آزمایش از تعداد 24 رأس میش شیری سه شکم زایش نژاد دالاق با میانگین وزنی 7/3±36 کیلوگرم در ۴ تیمار و 6 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارها شامل: تیمار شاهد (جیره بدون پودر بقایای کشتارگاه طیور)، تیمار دوم (جیره حاوی 33 درصد جایگزینی)، تیمار سوم (جیره حاوی 66 درصد جایگزینی) و تیمار چهارم (جیره حاوی 100 درصد جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور به جای کنجاله سویا) بودند. نتایج نشان داد بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری در وزن نهایی میش‌ها، افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، تولید شیر و رفتار مصرف خوراک وجود نداشت (05/0<P). با افزایش سطوح جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور با کنجاله سویا درصد مواد جامد غیر چربی، دانسیته و لاکتوز شیر میش‌ها نیز افزایش یافت (05/0>P). در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری از نظر گلوگز، کلسترول، تری گلیسیرید، پروئین کل، آلبومین، گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین مشاهده نشد (05/0<P) اما غلظت نیتروژن اوره‌ای خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت بطوریکه با افزایش جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور با کنجاله سویا، غلظت نیتروژن اوره‌ای خون نیز افزایش می‌یابد (05/0>P). بطورکلی، می‌توان پودر بقایای کشتارگاهی طیور را که یک منبع پروتئین حیوانی می‌باشد بطور کامل با کنجاله سویا که یکی از اقلام وارداتی خوراک دام می‌باشد بی‌آنکه در سلامت و تولید دام اختلالی ایجاد کند جایگزین نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

توغدری، ع. قورچی، ت. اسدی، م. و کمالی، رضا. (1397). تاثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار نشخوار در میش‌های دالاق. نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان، 6(3): 71-82.
جان محمدی، ح. تقی زاده، ا. مالکی، م. و مقدم، ر. (1388). تأثیر جایگزینی آردماهی با پودر ضایعات کشتارگاهی طیور بر رشد و صفات لاشه در تغذیۀ ماهی قزل آلای رنگین کمان. مجله پژوهش‌های علوم دامی، 1(2): 125-136.
جعفری آهنگریی،  ی. یاسینی،  س. و توغدری، ع. (1392). تاثیر سطوح مختلف کنجاله پنبه‌دانه بر ترکیب شیر و فراسنجه‌های خونی میش‌های زل. پژوهشهای تولیدات دامی، 4(7):124-133.
رودباری، م. قورچی، ت. حسنی، س. دستار، ب. رجبی علی آبادی، ر. و بیرجندی، م. (1399). ارزشیابی خصوصیات پروتئین پودر بقایای کشتارگاه طیور با مدل CNCPS و تاثیر سطوح مختلف آن بر عملکرد بره های پرواری نژاد بلوچی. علوم دامی، 33(128):  29-38.
شیرازی، ج. قورچی، ت. توغدری، ع. و سیدالموسوی، س. م. م. (1401). بررسی تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با ضایعات کشتارگاهی طیور مخلوط شده با سبوس برنج و اوره بر عملکرد، فراسنجه های شکمبه‌ای و خون بره‌های پرواری. پژوهش‌های تولیدات دامی، 13(38): 110-117.
قورچی، ت. وسیدالموسوی، س، م، م. (1397). اصول تغذیه نشخوارکنندگان. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 310 صفحه.
کمالی، ر. چاشنی دل، ی. یانسری، ا. و مهاجر، م. (1398). ارعملکرد زیابی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور به عنوان جایگزین کنجاله سویا برعملکرد پروار، فراسنجه های خونی و اجزا لاشه در بره های پرواری. نشریه پژوهش در نشخوار کنندگان، 1(7): 1-18 .
Al-Saiedy, M.Y., Alshaikh, M.A., Salah, M.S, Kraidees, M.S., Abouheif, M.A. and Albadeen, S.O.N. (1997). Plasma concentration of thyroid hormones in lambs fed poultry offal meal in replacement of soybean meal at two energy levels. Deutsche Tierarztliche Wochenschrift. 104(6): 213-215.
AOAC. (2005). Official method of analysis, 17 ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, USA.
Araujo, R.C., Pires, A.V., Susin, I., Mendes, C.Q., Rodrigues, G.H., Packer, I.U. and Eastridge, M.L. (2008). Milk yield, milk composition, eating behavior, and lamb performance of ewes fed diets containing soybean hulls replacing coastcross (Cynodon species) hay. Journal of Animal Science. 86: 3511-3521.
Archibeque, S.L., Burns, J.C. and Huntington, G. B. (2001). Urea flux in beef steers: Effects of forage species and nitrogen fertilization. Journal of Animal Science. 79: 1937-1943.
Bohert, D.W., Larson, B.T., Lewis, S.J., Richards, C.J., Swanson, K.C., Harmon, D.L.  and Mitchell, G.E. (1999). Net nutrient flux in visceral tissues of lambs fed diets differing in supplemental nitrogen source. Journal of Animal Science. 77: 2545-2553.
Bohnert, D.W., Larson, B.T., Bauer, M.L., Branco, A.F., McLeod, K.R., Harmon, D.L. and Mitchell, G.E. (1998). Nutritional evaluation of poultry by-product meal as a Protein source for ruminants: effects on performance and nutrient flow and disappearance in steers. Journal of Animal Science. 76: 2474-2484.
Cone, J.W., Kamman, A.A. Van Gelder, A.H. and Hindle, V.A. (2002). Rumen escape protein in concentrate ingredients determined with the nylon bag and enzymatic techniques. Journal of Animal Feed Science and Technology. 97: 247-254.
Davies, H.L., Robinson, T.F., Roeder, B.L., Sharp, M.E., Johnston, N.P., Christensen, A.C. and Schaalje, G.B. (2007). Digestibility, nitrogen balance, and blood metabolites in L. lama (Lamaglama) and alpaca (lama pacos) fed barley or barley alfalfa diets. Small Ruminant Research. 73: 1-7.
Freeman, S.R. (2008). Utilization of poultry byproducts as protein sources in ruminant  Food and Agriculture Organization. from http://www.fao.org/3/a-ax255e.pdf.
Gonzalez, J.J.A., Hernandez, J.R.O., Ibarra, O.O., Gomez, J.J.U. and Fuentes, V.O. (2007). Poultry by-product meal as a feed supplement in mid-lactation dairy cows. Journal Animal and Veterinary Advance. 6: 139-141.
Huntington, G., Poore, M., Hopkins, B. and Spears, J. (2001). Effect of ruminal protein degradability on growth and N metabolism in growing beef steers. Journal of Animal Science. 79: 533-541.
Ikuta, K., Sasakura, K., Nishimori, K., Hankanga, C., Okada, K. and Yasuda, J. (2005). Effects of supplement feeding order on lactation, diurnal variation of ruminal ammonia and urea in the blood and milk of dairy cows. J. Anim. Sci. 76: 29-36.
Jahanian Najafabadi, H., Nassiri Moghaddam, H. and Pourreza, J. (2007). Determination of chemical composition, and protein quality of poultry by product meal. Journal of Poultry Science.24: 875-882.
Khalid, M. F., Sarwar, M., Rehman, A. U., Shahzad, M. A.and Mukhtar, N. (2012). Effect of Dietary protein Sources on Lamb’s performance: A Review. Iranian Journal of Applied Animal Science. 2(2): 111-120.
Klemesrud, J.J., Klopfenstein, T.J. and Lewis, A.J. (1998). Complementary responses between feather meal and poultry by-product meal with or without ruminally protected methionine and lysine in growing calves. Journal of Animal Science. 76: 1970-1975.
Knaus, W.F., Beermann, D.H. Tedeschi, L.O. Czajkowski, M.  Fox, D.G.  and Russel, J.B. (2002). Effects of urea, isolated soybean meal and blood meal on growing steers fed a corn-based diet. Journal of Animal Feed Science and Technology. 102: 3-14.
Lachica, M., Aguilera, J.F. and Prieto, C. (1997). Energy expenditure related to the act of eating in Granadina goats given diets of different physical form. British Journal of Nutrition. 77: 417-426.
Lallo, C.H.O. and Garci, G.W. (1994). Poultry by-product meal as a substitute for soybean meal in the diets of growing hair sheep lambs fed whole chopped sugarcane. Small Ruminant Research. 14: 107-114.
Lewis, S.J., Larson, B.T. and Ely, D.G. (1999). Effect of poultry by product meal on growth, carcass traits, and muscle accretion of finishing lambs. Journal of Animal Science. 77: 2436-2442.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R G. (2011). Animal Nutrition. 7th ed., Longman Group UK, Harlow, UK, 693p.
Meeker, D.L. and Hamilton, C.R. (2006). An overview of the rendering industry. Essential rendering. Meeker (Ed). National Renderers Association. pp. 1-16.
National Research Council. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy of Science, Washington, DC.
Ockerman, H.W. and Hansen, C.L. (2000). By-product processing and utilization in animal. Technomic publishing Co., Inc., Lancaster, PA.
Ponnampalam E.N., Egan A.R., Sinclair A.J. and Leury B.J. (2005). Feed intake, growth, plasma glucose and urea nitrogen concentration, and carcass traits of lambs fed isoenergetic amounts of canola meal, soybean meal, and fish meal with forage based diet. Small Ruminant Research. 58: 245-252.
Retnani, Y., Widiarti, W., Amiroh, I., Herawati, L. and Satoto, K.B. (2009). Storage Capacity and palatability of wafer complete ration based on sugar cane top and bagasse on calves. Media Peternakan. Directory of Open Access Journals. 32: 130-136.
Santos, J.E.P., Willasenor, M., Depetres, E.J., Robinson, P.H. and Baldwin, J. (2002). Type of cottonseed and level of gossypol on diets of lactating dairy cows: Effects on lactation, performance and plasma gossypol. Journal of Dairy Science. 85: 1491-1499.
Saro, C., Mateo, J., Andrés, S., Mateos, I., Ranilla, M.J., López, S. and Giráldez, F.J. (2019). Replacing soybean meal with urea in diets for heavy fattening lambs: Effects on growth, metabolic profile and meat quality. Animals, 9(11): 974.
SAS. (2001). Statistical Analysis System, User’s Guide: Statistics. Version 8.2. SAS Institute, Cary, NC, USA.
Silva, L., Da das, D.F., Ezequiel, J.M.B., De Azevedo, P.S., Barbosa, J.C., Cattelan, J.W., De Resende, F.D., Seixas, J.R.C. and Do Carmo, F.R.G. (1999). In situ degradability of dry matter, organic matter and crude protein of some feeds in crossbred steers. Semina (Londrina). 20(1):  25-30.
Simmons, P. (2007). Specification sheet for hydrolyzed feather meal. Accessed on 09/16/2007 at http://www. Simmons protein.com/specs. htm.
Van Soest, P.J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminant. 2nd ed. Cornell Univ. press, Ithaca, NY. pages 258-259.
Viswanathan, T.V. and Fontenot, J.P. (2009) .Effects of Feeding Different protein Supplements on Digestibility, Nitrogen Balance and Calcium and phosphorus Utilization in Sheep. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 22(5): 643–650.
Walker, P. (2000). Food residuals: waste product, by-product, or coproduct. M. L. Westendorf, ed. Iowa State University press. Ames, IA. pp. 17-29.
Watson, H. (2006). Poultry meal vs poultry-byproduct meal. Dogs in Canada Magazine, 2: 9-13.‏
Westendorf, M.L. (2000). Food waste to animal feed: An introduction. M. L. Westendorf, ed. Iowa State University press, Ames, IA. pp. 3-15.
Yazdi, M.H., Amanlou, H. and Mahjoubi, E. (2009). Increasing prepartum dietary crude protein using poultry by-product meal dose not influence performance of multiparous Holstein dairy cows. Pakistan Journal of Biological Sciences. 12 (22): 1448-1454.