نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، البرز، ایران

2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، البرز، ایران

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، البرز، ایران،

چکیده

مطالعه حاضر با هدف تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینه‏های شاخه‏دار (ال-والین، ال-لوسین و ال-ایزولوسین) در جیره‏های کم پروتئین بر روی صفات عملکردی، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجه‏های گوشتی انجام شد. بدین منظور از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه سویه راس 308 با میانگین وزن یک روزگی 47/0±75/42 گرم استفاده شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار اجرا شد. جیره‌های آزمایشی شامل سه سطح اسیدآمینه‏های شاخه‏دار (صفر، 10 و 20 درصد بالاتر از استاندارد) و دو سطح پروتئین خام (استاندارد یا 10 درصد کمتر از استاندارد) بودند. اثرات متقابل پروتئین خام و اسیدهای آمینه شاخه‌دار نشان داد که استفاده از 20 درصد اسیدهای آمینه شاخه‌دار در جیره استاندارد باعث بهبود افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با جیره کم پروتئین با اسیدهای آمینه شاخه‌دار استاندارد می‌شود. همچنین سطح 20 درصد اسیدهای آمینه شاخه‌دار قادر به جبران کاهش پروتئین جیره بود و افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک مشابه تیمار استاندارد بود. استفاده از 20 درصد اسیدآمینه‏های شاخه‏دار در جیره باعث افزایش درصد لاشه و ران نسبت به سطح استاندارد شد (05/0>P). سطح 20 درصد اسیدهای آمینه شاخه‌دار در جیره‌ جوجه‌های گوشتی باعث افزایش درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در مقایسه با جیره کم پروتئین با اسیدهای آمینه شاخه‌دار استاندارد شد (05/0>P). به طور کلی مشخص شد که مکمل اسیدهای آمینه شاخه‌دار برای بهبود خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و عملکرد جوجه‌های گوشتی در جیره‌های کم‌پروتئین حیاتی است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات