رهام رحمانی؛ قاسم لیانی
چکیده
در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگیهای مرغداریها و مدیران این واحدها، اندازهگیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ...
بیشتر
در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگیهای مرغداریها و مدیران این واحدها، اندازهگیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه دادههای لازم جمعآوری شد. براساس نتایج اثر متغیرهای هزینه دان مصرفی، جوجه یک روزه، نیروی کار، واکسن و دارو و سوخت بر میزان تولید مرغ زنده مثبت و معنیدار است. میانگین بهرهوری نهاده دان مصرفی و ضریب تبدیل برای نمونه مورد بررسی بهترتیب معادل 51/0 و 96/1 است. به ازای هر کارگر در یک دورهی تولیدی به طور متوسط22740 کیلوگرم مرغ زنده تولید میشود. با توجه به مقادیر بهرهوری نهایی محاسبه شده متغیر دان مصرفی بیشتر از حد بهینه و نیروی کار کمتر از حد بهینه استفاده شده است. مقادیر میانگین، حداقل و حداکثر بهرهوری کل عوامل تولید محاسبه شده در نمونه انتخابی بهترتیب معادل 35/2، 38/1 و 26/3 میباشد. براساس نتایج اصلاح ساختار بازار در سطح کشتارگاهها، استفاده بهینه از نهادههای دان مصرفی و نیروی کار، کاهش دورهی پرورش و افزایش تعداد دورهی جوجهریزی در سال میتواند بر بهبود عایدی تولیدکنندگان در مقایسه با هزینههای انجام شده و بهرهوری عوامل تولید مؤثر واقع شده و توصیه میشود.
رضا نظری؛ فاطمه بحری بیناباج؛ فرید مسلمی پور؛ فاطمه ظفرغلامرضازاده
چکیده
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای 6/0تایید گردید. واحدهای فعال بر اساس ظرفیتشان به سه طبقه تقسیم شدند و حجم نمونه در هر طبقه با فرمول کوکران محاسبه شد. در روش پارامتریک از تابع تولید مرزی تصادفی کاب- داگلاس و نرمافزار stata استفاده شد. روش غیرپارامتریک تحلیل پوششی دادهها برای تعیین کارا بودن یا نبودن واحدها با نرمافزار اکسل انجام شد. نتایج روش پارامتریک نشان داد که افزایش نهاده های مساحت سالنهای پرورش، هزینه درمان، تعداد نیروی کار و هزینه انرژی کارایی فنی را افزایش داد (01/0>P)، اما متغیرهای تعداد جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی اثر معنیداری بر کارایی نداشتند. در روش غیر پارامتریک، در برآورد کارایی کلی در مجموع 90 واحد تنها 14 واحد تولیدی کارا شناخته شدند اما هنگام برآورد کارایی در طبقات همگن از لحاظ میزان تولید، برخی دیگر از واحدها نیز کارا شناخته شده و تعداد آنها به 26 عدد افزایش یافت. پیشنهاد میشود مزارع ناکارا از نحوه تخصیص نهادههای نیروی کار، هزینههای درمان و انرژی در مزاع کارا اگو برداری نموده و تلاش کنند تا به نحو بهینه از نهادههای جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی بهره ببرند تا به مرز کارایی نزدیک شوند.
سیامک مشایخی؛ محمد علی پسندیده؛ سید جمالالدین فاطمی
چکیده
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای ...
بیشتر
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و سرشماری از کل 44 واحد مرغداری گوشتی فعال این شهرستان در سال 1391 جمعآوری گردیدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که میانگین سنی و سابقه شغلی مرغداران مورد مطالعه به ترتیب برابر 43 و 5/14 سال بود. ضمن این که 5/88 درصد از مرغداریها فاقد مدیر فنی بودند. از دیدگاه مرغداران، وجود نوسانات قیمت، وجود دلالان و تغییر در سیاستهای دولت به ترتیب سه مشکل اساسی صنعت مرغداری بودند. برآورد کشش تولید نهادهها نشان داد که یک درصد افزایش در میزان نیروی کار و دان مصرفی، تولید مرغ را به ترتیب به میزان 78/0 و 73/0 درصد افزایش میدهد. میانگین بهرهوری کل عوامل تولید برای کل واحدهای پرورش مرغ گوشتی برابر 23/2 بودکه نشان میدهد که تولیدکننده به طور متوسط به ازای یک ریال هزینه تولید، به میزان 23/2 ریال، درآمد ناخالص بهدست میآورد. ضمن اینکه، میانگین هزینه تولید و سود حاصل از تولید یک کیلوگرم مرغ زنده به ترتیب معادل 22411 و 1178 ریال تعیین شدند.