نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 دانشجوی دوره دکتری تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ضایعات پخته شده سیب زمینی پخته شده بر تجزیه پذیری شکمبه‌ای و برخی فراسنجه‌های خونی بره‌های نر پرواری زل انجام شد. در آزمایش اول، تجزیه پذیری شکمبه‌ای ماده خشک، پروتئین خام، NDF و ADF با استفاده از روش کیسه نایلونی و با سه رأس گوسفند فیستوله شده نژاد زل تغذیه شده در سطح نگهداری، اندازه‌گیری شد. زمان شکمبه‌گذاری شامل صفر، 4، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت بود. تجزیه‌پذیری ماده خشک به طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت. در آزمایش دوم، 20 رأس بره نر زل با میانگین وزن اولیه 2 ± 33 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار به مدت80 روز، پروار شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد بر پایه جو و سیلاژ ذرت بدون ضایعات پخته شده سیب زمینی و تیمارهای حاوی جیره شاهد مکمل شده با 15، 30 و 45 درصد ضایعات پخته شده سیب زمینی جایگزین شده با دانه جو (بر اساس ماده خشک) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که از لحاظ فراسنجه-های تجزیه‌پذیری در بین تیمارها اختلاف معنی‌داری دیده نشد. همچنین غلظت گلوکز در گروه با جیره حاوی ضایعات سیب زمینی پخته شده نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). نتایج نشان داد اگر چه در این مطالعه، فراسنجه های تجزیه پذیری به جز ماده خشک، تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند، لذا از ضایعات سیب زمینی پخته شده به عنوان منبع تامین انرژی برای نشخوارکنندگان و جایگزین مناسب برای جو نیز می توان نام برد.

کلیدواژه‌ها

کامیاب، ع. (1380). راهنمای خوراک­های دام و طیور (چاپ اول). انتشارات حق شناس. ص 33، 42.
Aibibula, Y., Okine, A., Hanada, M., Murata, S., Okamoto, M., and Goto, M. (2007). Effect of replacing rolled corn with potato pulp silage in grass silage-based diets on nitrogen utilization by steers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 20:1215-1221.
Aritajat, S., Saenphet,  K., Thaworn, V. and Wutteraphol, S. (2008). Effects of selected herbal extracts on blood profiles on rats. Southeast Asian Journal. Tropical Medicine Public Health, 9 (Supplemented 1).
Association of Official Analytical Chemists. (2002). Official method of Analysis. Vol.1. 17 th Ed. AOAC, Arlington,
Charmley, E., Nelson, D., and Zvomuya, F. (2006). Nutrient cycling in the vegetable processing industry: utilization of potato by-products. Canadian Society of Soil Science. 86: 621 - 629.
De Boland, A. R., Garner and, G.B. and O.Dell, B.L. (1975). Identification and properties of phytate in cereal grains and oil seed products. Journal of Agricultural and Food Chemistry 23: 1186- 1189.
Gado,H., Mansour, A.M., Metwally, H.M., and El-Ashry, M.A. (1998).The effect of partial replacing concentrate by product processing waste on performance of growing baladi goats. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds. 2: 123-129.
Liener, I.E. (1994). Implications of antinutritional components in soybean food: critical reviews. Food Science & Nutrition. 34: 31-67.
Mayer, R.I., and Mackie, J.H. (1983). Microbiology of feed samples incubated in nylon bags in the rumen of sheep. S. afr. Journal Animal Science 13: 220-228.
Mehrez. A.Z. and Orskov, E.K. (1997). A study of the artificial bag technique for determining the digestibility of feed the rumen. Journal of Agricultural Science. 88: 645-650.
NRC. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids. The National Academies Press.
Omer, Hamed, A.A., Abdel-Magid, Soha, S., Salman, Fatma, M., Ahmed, Sawsan M. and Mohamed, M. (2011). Using potato processing waste in sheep rations. Life Science Journal. 8: 733-742.
Orskov, E.R. and McDonald, Y. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from determining the digestibility of feeds in the rumen. Journal of Agricultural Science. 92: 499-503.
Radunz, A.E., Bauer, M.L., Lardy, G.P., Bery, P.T. and Loe, E.R. (2001). Effect of potato processing waste in finishing diets on performance and carcass characteristics of yearling heifers. proceeding, western  section , American Society of Animal Science .vol.52.
Radunz, A.E., Lardy, G.P., Bauer, M.L., Marchello, M.J., Loe, E.R. and Berg, P.T. (2003). Influence of steam –peeled potato processing waste inclusion level in beef finishing diets: effects on digestion feedlot performance and meat quality. Journal of Animal Science. 81: 2675-2685.
SAS. (2001). Statistical Analysis System User’s Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC.
Siddhuraju, P., Makkar, H.P.S. and Becker, K. (2002). The effect of ionizing on anti-nutritional factors and the nutritional value of plant materials with reference to human and animal food. Food Chemistry. 78: 187- 205.
Stanhope, D., Hinman, D., Eversonand, D.O. and Bull, R.C. (1980). Digestibility of potato processing residue in beef cattle finishing diets. Journal of Animal Science.51 :202-206.
Tawila, H.A., Omer, A. and Sawsa M. Gad. (2008). Partial replacing of concentrate feed mixture by potato processing waste in sheep rations. Journal of Agriculture and Environmental Sciences. 4: 156-164.
Van Soest, P. J., Robertson, J. B., Lewis, B. A. (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber andnon-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583- 3597.
Yalcin. S. and Onol. A.G. (1994). True metabolizable energy values of some feeding stuffs. British Poultry Science. 35: 119-122.
Zhang, G., Christopher, R.R. and Blecha, F. (2000). Porcine antimicrobial peptides: New prospects for Ancient molecules of host defense. Veterinary Research. 31: 277-296.