ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور
رمضانعلی عزیزی؛ امیر حسین خلت آبادی فراهانی؛ حسین مرادی؛ حسین محمدی؛ حسینعلی قاسمی
چکیده
بهمنظور بهرهگیری از نتایج تحقیقات مرتبط با مطالعات پویش کل ژنومی (GWAS) و استفاده از آن در جهت ترسیم شبکههای تنظیم ژنی، مطالعات جدیدی در حال انجام میباشد که مبنای آن استفاده از الگوریتمهای ماتریس AWM است (Reverter و Fortes، 2013). در مطالعه حاضر، شبکههای ژنی از طریق الگوریتمهای ماتریسAWM -PCIT و ارتباط SNPها با فنوتیپهای تولید و ترکیبات ...
بیشتر
بهمنظور بهرهگیری از نتایج تحقیقات مرتبط با مطالعات پویش کل ژنومی (GWAS) و استفاده از آن در جهت ترسیم شبکههای تنظیم ژنی، مطالعات جدیدی در حال انجام میباشد که مبنای آن استفاده از الگوریتمهای ماتریس AWM است (Reverter و Fortes، 2013). در مطالعه حاضر، شبکههای ژنی از طریق الگوریتمهای ماتریسAWM -PCIT و ارتباط SNPها با فنوتیپهای تولید و ترکیبات شیر گوسفند ترسیم شد. بدین منظور از دادههای تولید و ترکیبات شیر 469 رأس میش نژاد Valle del Belice و اطلاعات ژنوتیپی 37228 SNP استفاده شد. دادههای فنوتیپی شامل 5328 رکورد روز آزمایش برای 6 صفت تولید شیر (مقدار تولید، میزان و درصد چربی، میزان و درصد پروتئین و تعداد سلولهای بدنی شیر) بود و شبکه تنظیم ژنی با استفاده از برنامه cytoscape رسم شد. نتایج نشان داد که استفاده از الگوریتمهای AWM-PCIT از بین ژنهای شناسایی موجود، که در ارتباط مستقیم و غیرمستقیم با صفات مرتبط با شیر بودند ژنهای OSBPL3، ERBB4، VGLL4، BAZ1A، DDX25، CDH23، ITSN2، DPY30، FAT3 و CAPN10 شناسایی شدند. نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعات نشان داد که فرآیند پیچیده تولید و ترکیبات شیر تحت تأثیر شبکه تنظیم ژنی بیش از 10 ژن مهم و ارتباط با تعداد زیادی از ژنهای دیگرقرار دارد و با توجه به تأیید نتایج حاصل از مطالعه قبلی در زمینهی پویش ژنومی صفات تولید و ترکیبات شیر، و شناسایی مناطق ژنومی جدید مرتبط با این صفات، استفاده از یافتههای این تحقیق، میتواند در انتخاب ژنتیکی گوسفند مفید باشد.
رضا توحیدی؛ مختارعلی عباسی؛ بهروز محمدنظری؛ رستم پهلوان
چکیده
اطلاعات شجره 2،394،517 رأس گاو هلشتاین ایران به منظور بررسی روند همخونی و تأثیر همخونی بر صفات تولید شیر، چربی و پروتئین از سال 1365 تا 1398 مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه ضرایب همخونی از نرمافزار CFC و برای تعیین افت ناشی از همخونی به روش محاسبه ضریب تابعیت صفات تولیدی از ضریب همخونی، از نرمافزار WOMBAT استفاده شد. میانگین ...
بیشتر
اطلاعات شجره 2،394،517 رأس گاو هلشتاین ایران به منظور بررسی روند همخونی و تأثیر همخونی بر صفات تولید شیر، چربی و پروتئین از سال 1365 تا 1398 مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه ضرایب همخونی از نرمافزار CFC و برای تعیین افت ناشی از همخونی به روش محاسبه ضریب تابعیت صفات تولیدی از ضریب همخونی، از نرمافزار WOMBAT استفاده شد. میانگین ضریب همخونی کل جمعیت و حیوانات همخون به ترتیب 0/777 و 1/681 درصد محاسبه شد. به طور کلی، روند تغییرات همخونی مثبت و برای سالهای اخیر 0/17 درصد در سال بود. هرچند، این روند برای حیوانات همخون 0/29- درصد در سال محاسبه شد ولی، تعداد حیوانات همخون روند افزایشی داشت. بررسی وضعیت اثر همخونی بر صفات تولیدی نشان داد که به ازای 1 درصد افزایش ضریب همخونی مقدار تولید شیر، چربی و پروتئین به ترتیب 11/87، 0/39 و 0/29 کیلوگرم کاهش داشت. استفاده از اسپرمها و گاوهای ماده داخلی سبب محدود شدن جمعیت و افزایش آمیزشهای خویشاوندی شده است؛ هرچند، آمیزشهای نزدیک کنترل میشوند. وجود اثر منفی همخونی بر صفات تولیدی و از طرف دیگر افزایش تعداد حیوانات همخون نشان میدهد که استراتژیهای پرورشی و جفتگیری حیوانات نیاز به بررسی مداوم دارند و در صورت لزوم میتوان با استفاده از ورود اسپرمهای خارجی مانع از افزایش آمیزشهای خویشاوندی در آینده شد.
فریبا رضائی سرتشنیزی؛ مهدی بابائی؛ مائده حاجیان
چکیده
به منظور بررسی تأثیر افزودن محتویات شکمبهای خشک شده بر عملکرد، تولید، ترکیبات شیر و فراسنجههای خونی در گاوهای شیرده هلشتاین از 12 رأس گاو شیرده هلشتاین با متوسط تولید روزانه 3±25/36 کیلوگرم و روزهای شیردهی 6 ± 111 در یک طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (جیره پایه، بدون استفاده از محتویات ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر افزودن محتویات شکمبهای خشک شده بر عملکرد، تولید، ترکیبات شیر و فراسنجههای خونی در گاوهای شیرده هلشتاین از 12 رأس گاو شیرده هلشتاین با متوسط تولید روزانه 3±25/36 کیلوگرم و روزهای شیردهی 6 ± 111 در یک طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (جیره پایه، بدون استفاده از محتویات شکمبهای خشک شده) و تیمار آزمایشی (جیره شاهد همراه با جیره حاوی 60 گرم محتویات شکمبهای خشک شده در روز) بودند. گاوها در جایگاه انفرادی نگهداری شده و با جیره کاملاً مخلوط و در حد اشتها تغذیه شدند. نتایج نشان دادند که افزودن محتویات شکمبهای خشک شده تأثیر آماری معنیداری بر مصرف خوراک در گاوهای شیری هلشتاین در مقایسه با گروه شاهد نداشت. میزان تولید شیر به طور معنیداری در گاوهای تغذیه شده با محتویات شکمبهای خشک شده در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0>P). همچنین، مکمل نمودن محتویات شکمبهای خشک شده درصد چربی شیر را به طور معنیداری افزایش داد (01/0>P). مکمل نمودن محتویات شکمبهای خشک شده در جیره منجر به افزایش معنیدار گلوکز،کلسیم و فسفر سرم خون (05/0>P) و نیز کاهش معنیدار نیتروژن اورهای خون شد (05/0> .(Pهمچنین، افزودن محتویات شکمبهای خشک شده در جیره منجر به افزایش معنیدار لیپوپروتئین با چگالی بالا در سرم خون گاو شد (05/0> .(P بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از 60 گرم محتویات شکمبهای خشک شده در جیره گاوهای شیری احتمالاً بهبود عملکرد را در پی خواهد داشت.
حسین عمرانی؛ سهیل میرحبیبی؛ صابر جلوخانی نیارکی
چکیده
ژن بتا لاکتاگلوبولین یکی از مهمترین ژنهای موثر بر صفات تولید شیر می باشد. در پژوهش حاضر، ارتباط چندشکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای براون سوئیس بررسی شد. داده های این تحقیق از یک مزرعه در گلپایگان جمع آوری گردید. در این مطالعه، DNA ژنومی از 150 نمونه خون به روش استخراج نمکی استحصال گردید. به دنبال آن، یک قطعه 247جفت ...
بیشتر
ژن بتا لاکتاگلوبولین یکی از مهمترین ژنهای موثر بر صفات تولید شیر می باشد. در پژوهش حاضر، ارتباط چندشکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای براون سوئیس بررسی شد. داده های این تحقیق از یک مزرعه در گلپایگان جمع آوری گردید. در این مطالعه، DNA ژنومی از 150 نمونه خون به روش استخراج نمکی استحصال گردید. به دنبال آن، یک قطعه 247جفت بازی به وسیله واکنش PCR تکثیر و جهت هضم آنزیمی مورد استفاده قرار گرفت. هضم آنزیمی قطعه 247 جفت بازی بتا لاکتاگلوبولین توسط آنزیم HaeIII انجام گردید. نتایج نشان داد که فراوانی ژنوتیپ های AA،AB و BB به ترتیب برابر با 24/0، 48/0 و 28/0 می باشند و این جایگاه در تعادل هاردی واینبرگ قرار دارد. برآورد پارامترهای ژنتیکی بوسیله روش حداکثر درست نمایی محدود شده با استفاده از نرم افزار DF-REML صورت گرفت. ضریب وراثت پذیری و تکرارپذیری برای صفات تولید شیر به ترتیب 154/0 و 309/0 برآورد گردیدند. تجزیه آماریGLM نشان داد که هیچ اثر معنی داری از ژنوتیپهای بتا لاکتوگلوبولین بر روی ارزش های اصلاحی تولید شیر وجود ندارد.
داود زحمتکش؛ مقداد جهانی مقدم
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی جایگزینی بخشی از کنجاله سویا با منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش در گاوهای شیری بر تولید شیر، ترکیب شیر و پیامدهای اقتصادی آن بود. بدین منظور، 44 رأس گاو شیرده با میانگین روزهای شیردهی 39±193 و میانگین تعداد زایش 1/4±1/3 بهصورت تصادفی به دو تیمار آزمایشی (جیره شاهد (جیره حاوی کنجاله سویا) و جیره حاوی نیتروژن ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی جایگزینی بخشی از کنجاله سویا با منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش در گاوهای شیری بر تولید شیر، ترکیب شیر و پیامدهای اقتصادی آن بود. بدین منظور، 44 رأس گاو شیرده با میانگین روزهای شیردهی 39±193 و میانگین تعداد زایش 1/4±1/3 بهصورت تصادفی به دو تیمار آزمایشی (جیره شاهد (جیره حاوی کنجاله سویا) و جیره حاوی نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش (حاوی 0/75 درصد ماده خشک جیره منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش)) اختصاص یافتند. جیرهها بهصورت کاملاً مخلوط شده و در حد اشتها خورانده شدند. تولید شیر، ترکیبات شیر و نیتروژن اورهای خون اندازه گیری گردیدند. تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین، تعداد سلول های بدنی شیر و نیتروژن اوره ای خون بین دو تیمار تفاوت معنیداری نداشتند (0/05<P). سود مازاد بر هزینه خوراک در تیمار حاوی نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش در مقایسه با تیمار شاهد بهصورت معنی داری بالاتر بود (0/01>P). شبیه سازی اقتصادی، با استفاده از پاسخ تولید شیر مشاهده شده، نشان داد که تغییر در درآمد مازاد بر هزینه خوراک در تکمیل بخش باقی مانده با سبوس گندم بالاترین بود. تحت شرایط این پژوهش، جایگزینی بخشی از کنجاله سویا با منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش منجر به بهبود پیامدهای اقتصادی شد.
علیرضا شهدادی؛ محمد مهدی شریعتی؛ محمدرضا نصیری؛ سعید زره داران؛ داوودعلی ساقی
چکیده
این پژوهش به منظور آنالیز ژنتیکی طول عمر و صفات تولیدی (تولید شیر، چربی و پروتئین 305 روز) گاوهای هلشتاین ایران انجام شد. بنابراین از رکوردهای متعلق به 90112 رأس گاو شیری در دوره اول شیرواری استفاده گردید. دادههای مذکور مربوط به 759 گله بوده که طی سالهای 1375 تا 1392 توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور جمعآوری شده بود. برآورد ...
بیشتر
این پژوهش به منظور آنالیز ژنتیکی طول عمر و صفات تولیدی (تولید شیر، چربی و پروتئین 305 روز) گاوهای هلشتاین ایران انجام شد. بنابراین از رکوردهای متعلق به 90112 رأس گاو شیری در دوره اول شیرواری استفاده گردید. دادههای مذکور مربوط به 759 گله بوده که طی سالهای 1375 تا 1392 توسط مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور جمعآوری شده بود. برآورد مؤلفههای واریانس به روش حداکثر درستنمایی محدود شده براساس مدل دام با استفاده از نرم افزار ژنتیکی DMU انجام گردید. روند ژنتیکی و فنوتیپی به ترتیب از طریق تابعیت میانگین ارزش اصلاحی و میانگین فنوتیپی صفات بر سال زایش محاسبه گردید. وراثتپذیری طول عمر تولیدی، طول عمر عملکردی، تولید شیر، چربی و پروتئین شیر به ترتیب 04/0، 03/0، 23/0، 17/0 و 20/0 برآورد گردید. همبستگی ژنتیکی طول عمر تولیدی با صفات تولیدی به ترتیب در محدوده 11/0-02/0 برآورد گردید. همبستگی ژنتیکی تولید شیر با تولید چربی و پروتئین شیر به ترتیب 88/0 و 94/0 برآورد شد. روند ژنتیکی برای صفات طول عمر (تولیدی و عملکردی) به ترتیب 02/0- و 002/0 روز (05/0<P) و برای صفات تولید شیر، چربی و پروتئین شیر به ترتیب 46/5، 08/0 و 09/0 کیلوگرم (01/0>P) بود. با توجه به همبستگی ژنتیکی مثبت بین تولید شیر و طول عمر تولیدی، به نظر میرسد که انتخاب بر مبنای تولید شیر، موجب افزایش طول عمر شده است. بنابراین توصیه میشود این صفت در برنامههای اصلاحی گاوهای هلشتاین کشور گنجانده شود.
محمود وطن خواه؛ مرتضی کیخاصابر؛ مختارعلی عباسی؛ حسن بانه؛ سعید اسماعیل خانیان
چکیده
به منظور بررسی عملکرد تولیدی گاوداری های سنتی کوچک از رکوردهای تعداد 429 واحد گاوداری در 44 روستای شهرستان زابل شامل 1728 راس گاو مولد طی بهار 1394 تا بهار 1395 استفاده شده است. متوسط کل شیر تولیدی و فروخته شده روزانه هر واحد به ترتیب 66/13 و 82/7 کیلوگرم و متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو 24/7 کیلوگرم بود. میانگین کل عملکرد صفات تولید مثلی و تلفات ...
بیشتر
به منظور بررسی عملکرد تولیدی گاوداری های سنتی کوچک از رکوردهای تعداد 429 واحد گاوداری در 44 روستای شهرستان زابل شامل 1728 راس گاو مولد طی بهار 1394 تا بهار 1395 استفاده شده است. متوسط کل شیر تولیدی و فروخته شده روزانه هر واحد به ترتیب 66/13 و 82/7 کیلوگرم و متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو 24/7 کیلوگرم بود. میانگین کل عملکرد صفات تولید مثلی و تلفات به صورت 71/28 ماه برای سن در اولین گوساله زائی، 17/14 ماه برای فاصله گوساله زائی، 66/232 روز برای طول دوره شیردهی، 76/7% برای تلفات گوساله ها تا سن یک سالگی و 35/1% برای تلفات گاو بالغ بودند. میانگین خوراک مصرفی روزانه هر راس گاو 36/13 کیلوگرم با نسبت کنسانتره 33/29 درصد برآورد شد. میانگین کل هزینه خوراک روزانه هر راس گاو و درآمد حاصل از فروش شیر روزانه هر واحد به ترتیب 83 و 90 هزار ریال و ارزش شیر تولیدی به هزینه خوراک روزانه هر گاو، نسبت خوراک مصرفی به متوسط تولید شیر روزانه و نسبت قیمت شیر به هزینه هر واحد خوراک نیز به ترتیب 48/95%، 20/2 و 97/1 بدست آمد. میانگین اندازه کل گله 76/8 راس بترتیب شامل 57/30% گاو شیرده،20/16% گاو خشک، 95/11% گوساله ماده شیرخوار، 79/11% گوساله نر شیرخوار، 18/10% گوساله نر در حال رشد، 03/10% گوساله ماده در حال رشد، 76/5% گاو نر بالغ و 52/3% تلیسه آبستن بود. برای اغلب صفات مورد بررسی تنوع قابل ملاحظه ای بین فصول، نژاد، سیستم پرورش و اندازه گله های مختلف مشاهده شد.
ابراهیم قاسمی؛ غلامرضا قربانی خراجی؛ محمد خوروش
چکیده
در این مطالعه اثرات جایگزینی کاه گندم بدون فرآوری یا سیلاژ کاه گندم (فرآوری شده با سود، ملاس و دانه گندم) به جای بخشی از علوفه جیره بر عملکرد گاوهای شیرده بررسی شد. تعداد 9 راس ﮔﺎو هلشتاین اواﺳﻂ ﺷﯿﺮدﻫﯽ در قالب ﻃﺮح ﻣﺮﺑﻊ ﻻﺗﯿﻦ 3×3 تکرار شده به جیرههای 1) شاهد (20 درصد ﯾﻮﻧﺠﻪ و 20 درصد ﺳﯿﻼژ ذرت)، 2) حاوی ﮐﺎه گندم (13 درصد ...
بیشتر
در این مطالعه اثرات جایگزینی کاه گندم بدون فرآوری یا سیلاژ کاه گندم (فرآوری شده با سود، ملاس و دانه گندم) به جای بخشی از علوفه جیره بر عملکرد گاوهای شیرده بررسی شد. تعداد 9 راس ﮔﺎو هلشتاین اواﺳﻂ ﺷﯿﺮدﻫﯽ در قالب ﻃﺮح ﻣﺮﺑﻊ ﻻﺗﯿﻦ 3×3 تکرار شده به جیرههای 1) شاهد (20 درصد ﯾﻮﻧﺠﻪ و 20 درصد ﺳﯿﻼژ ذرت)، 2) حاوی ﮐﺎه گندم (13 درصد ﯾﻮﻧﺠﻪ، 13 درصد ﺳﯿﻼژ ذرت و 13 درصد کاه گندم بدون فرآوری) و 3) حاوی سیلاژ کاه گندم (13 درصد ﯾﻮﻧﺠﻪ، 13 درصد ﺳﯿﻼژ ذرت و 3/14 درصد سیلاژ کاه گندم) اختصاص یافتند. ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﻫﻀﻢ ظاهری ماده خشک ﺟﯿﺮه ﺷﺎﻫﺪ و جیره حاوی سیلاژ ﮐﺎه (به ترتیب 0/74 و 4/73 درصد) ﻣﺸﺎﺑﻪ، ولی ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﺟﯿﺮه ﺣﺎوی ﮐﺎه گندم (7/65 درصد) ﺑﻮد (01/0>P). ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﯿﺮ در گاوهای مصرف کننده ﺟﯿﺮه ﺷﺎﻫﺪ بالاتر از گروه تغذیه شده با جیرههای حاوی ﮐﺎه گندم و سیلاژ کاه (به ترتیب 8/37، 9/32 و 4/34 کیلوگرم در روز) ﺑﻮد (01/0>P). میزان شیر تصحیحشده براساس چربی ﺑﯿﻦ دو گروه مصرف کننده ﺟﯿﺮه ﺷﺎﻫﺪ و جیره حاوی سیلاژ ﮐﺎه ﯾﮑﺴﺎن ﺑﻮد (05/0<P). درﺻﺪ ﭼﺮﺑﯽ شیر در ﮔﺎوﻫﺎی تغذیه شده با جیره حاوی سیلاژ ﮐﺎه ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﯿﺮه ﺷﺎﻫﺪ بیشتر بود (05/0>P). در مجموع، جایگزینی بخشی از علوفه جیره با استفاده از سیلاژ کاه گندم فرآوری شده (13 درصد ماده خشک جیره) تاثیری بر افزایش قابلیت هضم جیره و تولید شیر تصحیحشده نسبت به جیره شاهد نداشت، اما باعث بهبود این صفات نسبت به جیره حاوی کاه گندم شد.
وحید داستانیان؛ سعید خلج زاده؛ محمد باقر صیادنژاد
چکیده
در این تحقیق، به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی شیر تولیدی گاوهای هلشتاین در تمام استانهای کشور از اطلاعات مربوط به اولین دوره شیردهی 276767 گاو که از 583 گله طی سالهای 1370 تا 1387 توسط مرکز اصلاح نژاد ایران جمع آوری شده بودند، استفاده گردید. صفت شیر تولیدی برای 305 روز شیردهی، دو بار دوشش در روز و سن معادل بلوغ توسط مرکزاصلاح ...
بیشتر
در این تحقیق، به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی شیر تولیدی گاوهای هلشتاین در تمام استانهای کشور از اطلاعات مربوط به اولین دوره شیردهی 276767 گاو که از 583 گله طی سالهای 1370 تا 1387 توسط مرکز اصلاح نژاد ایران جمع آوری شده بودند، استفاده گردید. صفت شیر تولیدی برای 305 روز شیردهی، دو بار دوشش در روز و سن معادل بلوغ توسط مرکزاصلاح نژاد کشور مورد تصحیح قرار گرفته بود. اطلاعات مربوط به حیواناتی که رکورد شیر تولیدی آنها کمتر از 2500 و بیشتر از 13000 کیلوگرم بود حذف شدند. به منظور تعیین اثرات عوامل محیطی مؤثر بر صفت مورد بررسی از رویه مدل خطی عمومی (GLM) استفاده شد و اثر سال زایش - فصل زایش - گله به عنوان اثر ثابت و اثر سن اولین زایش به عنوان یک عامل همبسته در مدل در نظرگرفته شدند. پیش بینی ارزش اصلاحی و فنوتیپی توسط یک مدل حیوانی تک متغیره با استفاده از روش حداکثر درستنمایی (REML) انجام شد. میانگین و انحراف معیار تولید شیر در کل کشور 1743±7944 کیلوگرم و وراثت پذیری آن 28/0 برآورد گردید. روند ژنتیکی و فنوتیپی شیر به ترتیب برابر4/2±4/46 و 7/5±27/147 کیلوگرم در سال بهدست آمد (01/0> P). گروهبندی ارزش اصلاحی گاوهای ماده بر اساس منشا پدر (ایرانی، اروپایی، کانادایی و آمریکایی) نشان داد که کمترین و بیشترین ارزش اصلاحی به ترتیب مربوط به گاوهایی با منشا اسپرم ایرانی و آمریکایی می باشند (256 در مقابل 739 کیلوگرم). در این پژوهش، بیشترین میانگین ارزش اصلاحی و فنوتیپی شیر تولیدی مربوط به استان قزوین با میانگین ژنتیکی 577 و 9066 کیلوگرم بهدست آمد. کمترین میانگین ارزش اصلاحی مربوط به استان قم با میانگین 27 کیلوگرم و کمترین میانگین فنوتیپی در استان خوزستان به میزان 5211 کیلوگرم مشاهده گردید. روند ژنتیکی در استان قزوین 7/50 و در استان خوزستان برابر 2/18 کیلوگرم در سال برآورد گردید. همچنین بهترین سن اولین زایش برابر 23 ماهگی بهدست آمد.
شعله قربانی؛ مجتبی طهمورث پور؛ علی مسعودی نژاد؛ محمد رضا نصیری؛ یزدان عسگری؛ احسان معتمدیان
چکیده
مدلسازی متابولیسم تولید شیر مبتنی بر بازسازی شبکه متابولیکی دخیل در تولید شیر، احتمالا می تواند منجر به دیدگاهی سیستمی به این فرآیند پیچیده و درک بهتر آن گردد. این بازسازی با استفاده از اطلاعات ژنومی قابل دسترس گاو امکانپذیر است. در این پژوهش، شبکه متابولیتی درگیر در تولید شیر در گاو، بازسازی و آنالیز شده است. بدین منظور، ابتدا ...
بیشتر
مدلسازی متابولیسم تولید شیر مبتنی بر بازسازی شبکه متابولیکی دخیل در تولید شیر، احتمالا می تواند منجر به دیدگاهی سیستمی به این فرآیند پیچیده و درک بهتر آن گردد. این بازسازی با استفاده از اطلاعات ژنومی قابل دسترس گاو امکانپذیر است. در این پژوهش، شبکه متابولیتی درگیر در تولید شیر در گاو، بازسازی و آنالیز شده است. بدین منظور، ابتدا اطلاعات موجود در پایگاه دادههای NCBI ، Uniprot ، KEGG و Brenda مورد استفاده قرار گرفتهاند. شبکه حاصل، شامل 3605 واکنش بوده که توسط 646 آنزیم کاتالیز شده و از پایگاه داده KEGG تهیه گردیدهاند. براساس تئوری گراف، تمامی ویژگیهای ساختاری شبکه متابولیتی جهت دار و بدون جهت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میانگین طول مشخصه مسیر برابر با مقادیر 51/5 و53/5 به ترتیب برای شبکه متابولیتی جهت دار و بدون جهت بهدست آمد. 23 متابولیت هاب تعیین گردید. زیرا هرگونه تغییر در این متابولیتها ممکن است موجب کاهش تولید شیر بوده و یا برای سلامتی دام مضر باشد. بنابراین هدف از ساخت شبکه متابولیت محور، مقایسه تطابق ویژگیهای این شبکه با سایر شبکههای بیولوژیکی و تعیین متابولیتهای کلیدی در تولید شیر می باشد. تحقیق حاضر، می تواند اطلاعات مفیدی برای بهبود و درک بهتر فرآیند تولید شیر در گاو از دیدگاه متابولیکی ارائه دهد و منجر به ارائه پیشنهاداتی در جهت ایجاد ویا بهبود استراتژیهای اصلاح نژادی گردد
سید رسول حیدری؛ ابوالفضل زالی؛ مهدی گنج خانلو؛ غلامرضا قربانی؛ مهدی دهقان بنادکی
چکیده
هدف از این آزمایش، بررسی اثر افزودن وانادیوم (وانادیل سولفات) بر تولید شیر، پاسخهای عملکردی، دینامیک رشد فولیکولهای تخمدان و برخی فراسنجههای متابولیکی در اواخر آبستنی و اوایل شیردهی گاوهای هلشتاین بود. 32 راس گاو هلشتاین زایش دوم و سوم با توجه به زایش پیشبینی شده به طور تصادفی به یکی از چهار تیمار اختصاص یافتند. تیمارها ...
بیشتر
هدف از این آزمایش، بررسی اثر افزودن وانادیوم (وانادیل سولفات) بر تولید شیر، پاسخهای عملکردی، دینامیک رشد فولیکولهای تخمدان و برخی فراسنجههای متابولیکی در اواخر آبستنی و اوایل شیردهی گاوهای هلشتاین بود. 32 راس گاو هلشتاین زایش دوم و سوم با توجه به زایش پیشبینی شده به طور تصادفی به یکی از چهار تیمار اختصاص یافتند. تیمارها شامل سطوح 0، 04/0، 08/0 و 12/0 میلیگرم وانادیوم به ازای کیلوگرم وزن متابولیکی بدن بودند. گاوها جهت بررسی رشد فولیکولهای تخمدان در روزهای 28 تا 30 پس از زایش با روش Targeted Breeding همزمان شدند. اولتراسونوگرافی وانادیوم سبب افزایش معنیدار تولید شیرخام شد (05/0P = ). وانادیوم نتوانست ماده خشک مصرفی، وزن بدن، قابلیت هضم مواد مغذی در کل دستگاه گوارش و نمره امتیاز بدنی را قبل و پس از زایش تحت تاثیر قرار دهد. پروژسترون سرم با افزایش سطح وانادیوم کاهش یافت(001/0P = ). غلظتهای انسولین و گلوکز سرم در گاوهای دریافت کننده سطوح 04/0 و 08/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با گروه شاهد و گاوهای دریافت کننده 12/0 بیشتر بود (01/0P = ). تعداد فولیکولهای کوچک و بزرگ در گاوهای دریافت کننده سطوح 04/0 و 08/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با گروه شاهد و گاوهای دریافت کننده 12/0 میلیگرم وانادیوم بیشتر بود (به ترتیب 02/0P = و 05/0P =). تعداد کل فولیکولها در گاوهای دریافت کننده 04/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با سایر گروهها بالاتر بود (03/0P = ). بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که وانادیوم میتواند سبب بهبود تولید، فراسنجههای خونی و دینامیک تخمدانها در گاوهای شیری شود.
اکبر پیرستانی؛ فتح اله فرزام حسنی؛ امیر داور فروزنده شهرکی
چکیده
این مطالعه جهت بررسی اثرات اسید آمینه لیزین بر تولید، ترکیبات شیر، متابولیت های خونی و برخی از هورمون های تولید مثلی گاوهای شیری اجرا شد. بدین منظور، تعداد 90 رأس گاو چند شکم زایش نژاد هولشتاین انتخاب و به صورت کاملاً تصادفی در سه گروه 30 رأسی به تیمارهای شاهد (بدون لیزین)، 20 و 40 گرم لیزین به ازای هر رأس گاو در روز اختصاص داده شده و از 10 ...
بیشتر
این مطالعه جهت بررسی اثرات اسید آمینه لیزین بر تولید، ترکیبات شیر، متابولیت های خونی و برخی از هورمون های تولید مثلی گاوهای شیری اجرا شد. بدین منظور، تعداد 90 رأس گاو چند شکم زایش نژاد هولشتاین انتخاب و به صورت کاملاً تصادفی در سه گروه 30 رأسی به تیمارهای شاهد (بدون لیزین)، 20 و 40 گرم لیزین به ازای هر رأس گاو در روز اختصاص داده شده و از 10 روز قبل از زایمان تا هشت هفته بعد از زایمان مورد بررسی قرار گرفتند. از هر رأس گاو 10 میلی لیتر نمونه خون و 20 میلی لیتر نمونه شیر به صورت هفتگی گرفته و میزان تولید شیر، ترکیبات شیر و متابولیت های خونی (گلوکز، انسولین، اوره، کراتینین و تری گلیسرید) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین، در روزهای 15 و 25 بعد از زایش، 10 میلی لیتر نمونه خون جهت بررسی هورمون های FSH و LH به آزمایشگاه ارسال شد. طبق نتایج بدست آمده، تیمار 20 گرم لیزین در روز بیشترین میزان تولید شیر را داشت و دارای اختلاف آماری معنی داری با دیگر تیمارها بود (05/0P<). با افزودن لیزین میزان پروتئین، لاکتوز، کل مواد جامد و ماده خشک غیرچربی شیر در بیشتر هفته ها افزایش پیدا کردند. همچنین، تعداد سلول های بدنی در تیمارهای حاوی لیزین در مقایسه با تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0P<). میزان اوره و انسولین در اکثر هفته ها در تیمارهای حاوی لیزین (خصوصاً 20 گرم) افزایش یافتند. در کل نتیجه گیری می شود که افزودن لیزین تاثیرات مطلوبی بر تولید و ترکیبات شیر، میزان گلوکز، انسولین، اوره، کراتینین و تری گلیسرید خون و همچنین هورمون های FSH و LH در گاوهای شیری دارد.
حسین رستم زاده؛ رسول پیرمحمدی؛ یونسعلی علی جو
چکیده
این تحقیق با استفاده از 6 رأس بز نژاد مهابادی با میانگین وزن 5/0±40 کیلوگرم و روزهای شیردهی1±2 در قالب طرح مربع لاتین تکرار شده 3×3 به صورت چرخشی طی سه دوره ی 13 روزه اجرا شد. تیمارها شامل:1- جیره پایه بدون اسانس (جیره شاهد)، 2- جیره پایه + 200 میلی گرم اسانس و 3- جیره پایه + 400 میلی گرم اسانس زنیان در کیلوگرم ماده خشک بود. افزودن اسانس زنیان ...
بیشتر
این تحقیق با استفاده از 6 رأس بز نژاد مهابادی با میانگین وزن 5/0±40 کیلوگرم و روزهای شیردهی1±2 در قالب طرح مربع لاتین تکرار شده 3×3 به صورت چرخشی طی سه دوره ی 13 روزه اجرا شد. تیمارها شامل:1- جیره پایه بدون اسانس (جیره شاهد)، 2- جیره پایه + 200 میلی گرم اسانس و 3- جیره پایه + 400 میلی گرم اسانس زنیان در کیلوگرم ماده خشک بود. افزودن اسانس زنیان تأثیر معنی داری بر میزان ماده خشک مصرفی، تغییرات وزن بدن بزها و شیر تولیدی و عملکرد بزغاله ها نداشت ولی باعث کاهش غلظت سرمی تری گلیسرید و LDL و افزایش HDL در بزها گردید.