مدیریت پرورش دام و طیور
محرم عیناللهی احمدآبادی؛ سعید باقری
چکیده
پژوهش حاضر با هدف اندازهگیری بهرهوری کل عوامل تولید در مرغداریهای گوشتی شهرستان زنجان انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع پیمایشی و نمونهگیری و جامعه آماری تحقیق کلیه واحدهای مرغ گوشتی در سال 1394 بود. دادههای تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه با 50 واحد فعال به روش نمونهگیری تصادفی ساده جمعآوری شد. تابع تولید ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف اندازهگیری بهرهوری کل عوامل تولید در مرغداریهای گوشتی شهرستان زنجان انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع پیمایشی و نمونهگیری و جامعه آماری تحقیق کلیه واحدهای مرغ گوشتی در سال 1394 بود. دادههای تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه با 50 واحد فعال به روش نمونهگیری تصادفی ساده جمعآوری شد. تابع تولید کاب-داگلاس برای اندازهگیری بهرهوری نهایی، بهرهوری متوسط و بهرهوری کل عوامل تولید واحدها برآورد شد. یافتههای این مطالعه نشان داد که هزینه خوراک، اصلیترین هزینه در مرغداریها بوده و حدود 70 درصد از کل هزینهها را تشکیل میدهد. در حالی که سایر عوامل تولید در مجموع 30 درصد هزینهها را تشکیل میدهند. این در حالی است که هزینه جوجهکشی، تعمیر، نگهداری، سوخت، برق، دامپزشکی و نیروی کار به ترتیب 14، 6، 4، 3 و 1 درصد از کل هزینهها را به خود اختصاص داده است. بررسی دقیق هزینههای تولید نشان داد که هزینههای بهداشت و درمان در میان مرغداریها در سطح مطلوبی است و نشاندهنده استفاده کارآمد از آنها است. همچنین بررسی وضعیت تلفات در هفته اول نشان داد که 92 درصد مرغداریها ضریب تلفات کمتر از 5 درصد را در هفته اول ثبت کردهاند. علاوه بر آن، نتایج نشان داد که مدیریت، نیروی کار، بهداشت، نوع تغذیه و سطح صنعتی بودن واحدها عواملی هستند که بر بهرهوری کل عوامل تولید واحدها تأثیر میگذارند.
مجتبی حقیقت؛ حسین عمرانی؛ حمیدرضا خدایی؛ سهیل میرحبیبی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف بذر کتان بر عملکرد و برخی فراسنجههای خونی در جوجه-های گوشتی انجام شد. بدین منظور تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 در ۱۶ واحد آزمایشی (هر واحد آزمایشی ۱۲ پرنده) با ۴ تیمار و ۴ تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل:1) جیره بر پایه ذرت و سویا،(شاهد) 2) جیره دارای 5/2 درصد بذر کتان، 3) ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف بذر کتان بر عملکرد و برخی فراسنجههای خونی در جوجه-های گوشتی انجام شد. بدین منظور تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 در ۱۶ واحد آزمایشی (هر واحد آزمایشی ۱۲ پرنده) با ۴ تیمار و ۴ تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل:1) جیره بر پایه ذرت و سویا،(شاهد) 2) جیره دارای 5/2 درصد بذر کتان، 3) جیره دارای 5 درصد بذر کتان و4) جیره دارای 5/7 درصد بذر کتان بود. صفات عملکردی بهصورت دورهای اندازهگیری شد. در سنین ۲۱ و ۴۲ روزگی بهمنظور اندازهگیری برخی فراسنجه های سرم خونگیری انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطح ۵/۷ درصد بذر کتان در جیره سبب کاهش معنیدار افزایش وزن روزانه شد (05/0P<). استفاده از سطح 5 درصد بذر کتان در جیره جوجههای گوشتی در این پژوهش موجب کاهش فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز شد (05/0P<). بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از ۵ درصد بذر کتان در جیره جوجه های گوشتی پیشنهاد میشود.
رضا نظری؛ فاطمه بحری بیناباج؛ فرید مسلمی پور؛ فاطمه ظفرغلامرضازاده
چکیده
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف محاسبه کارایی صنعت پرورش مرغ گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای پارامتریک و غیراپارامتریک انجام شد. در سال تولیدی 95-96 از طریق مصاحبه حضوری با 90 مرغدار در استان گلستان پرسشنامههای تحقیق تکمیل شدند. روایی پرسشنامه با مشورت با خبرهگان و اساتید و پایایی آن با استفاده از نرمافزار spss و محاسبه آلفای کرونباخ بالای 6/0تایید گردید. واحدهای فعال بر اساس ظرفیتشان به سه طبقه تقسیم شدند و حجم نمونه در هر طبقه با فرمول کوکران محاسبه شد. در روش پارامتریک از تابع تولید مرزی تصادفی کاب- داگلاس و نرمافزار stata استفاده شد. روش غیرپارامتریک تحلیل پوششی دادهها برای تعیین کارا بودن یا نبودن واحدها با نرمافزار اکسل انجام شد. نتایج روش پارامتریک نشان داد که افزایش نهاده های مساحت سالنهای پرورش، هزینه درمان، تعداد نیروی کار و هزینه انرژی کارایی فنی را افزایش داد (01/0>P)، اما متغیرهای تعداد جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی اثر معنیداری بر کارایی نداشتند. در روش غیر پارامتریک، در برآورد کارایی کلی در مجموع 90 واحد تنها 14 واحد تولیدی کارا شناخته شدند اما هنگام برآورد کارایی در طبقات همگن از لحاظ میزان تولید، برخی دیگر از واحدها نیز کارا شناخته شده و تعداد آنها به 26 عدد افزایش یافت. پیشنهاد میشود مزارع ناکارا از نحوه تخصیص نهادههای نیروی کار، هزینههای درمان و انرژی در مزاع کارا اگو برداری نموده و تلاش کنند تا به نحو بهینه از نهادههای جوجه یک روزه و مقدار دان مصرفی بهره ببرند تا به مرز کارایی نزدیک شوند.
الهام یوسفوند؛ آمنه موسوی زاده؛ بهمن پریزادیان کاوان؛ حشمت الله خسروی نیا
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر محرومیت غذایی قبل از کشتار (صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت) و تنش دمایی طی انتقال مرغ به کشتارگاه (4- تا 6-، 22 و 38 تا 40 درجه سانتی گراد) بر کیفیت لاشه و برخی فراسنجه های خونی با استفاده از 450 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس اجرا شد. تاثیر 15 تیمار آزمایش در آرایش فاکتوریل 3×5 با 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر محرومیت غذایی قبل از کشتار (صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت) و تنش دمایی طی انتقال مرغ به کشتارگاه (4- تا 6-، 22 و 38 تا 40 درجه سانتی گراد) بر کیفیت لاشه و برخی فراسنجه های خونی با استفاده از 450 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس اجرا شد. تاثیر 15 تیمار آزمایش در آرایش فاکتوریل 3×5 با 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. گرسنگی قبل از کشتار به مدت هشت ساعت سبب کاهش جذب آب لاشه در مقایسه با پرندگان با دسترسی به خوراک تا هنگام کشتار (گروه شاهد) شد (05/0P<). نگهداری مرغ گوشتی در شرایط تنش گرمایی قبل از کشتار سبب افت وزن بیشتر نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<). تنش گرمایی قبل از کشتار، pH گوشت ران در 24 ساعت پس از کشتار را کاهش داد (05/0 P<). تنش حاد سرما و گرما قبل از کشتار به ترتیب سبب کاهش و افزایش دمای کلوآک پرنده شد (05/0P<). غلظت پتاسیم خون در پرندگان متاثر از 8 ساعت گرسنگی قبل از کشتار، کاهش یافت (05/0P<). تنش حاد گرما قبل از کشتار سبب کاهش مقدار فسفر خون شد (05/0P<). نتیجه گیری شد که برای کاهش تبعات منفی گرسنگی قبل از کشتار، در شرایطی که حداکثر فاصله زمانی بارگیری مرغ تا کشتارگاه 45 دقیقه باشد، مدت زمان منع خوراک به شش ساعت محدود شود. تنش حاد گرمایی بیش از تنش حاد سرمایی باعث افت وزن پرنده طی گرسنگی قبل از کشتار می شود.
رسول لقمانپور زرینی؛ حسن نبی پور افروزی؛ پیروز شاکری
چکیده
صنعت مرغداری به لحاظ تأمین بخش عمدهای از نیازهای غذایی و پروتئینی کشور از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این تحقیق به بررسی مدلسازی مصرف انرژی تولید مرغ گوشتی پرداخته شده است. به این منظور اطلاعات مورد بررسی از 45 تولیدکننده مرغ گوشتی به طور تصادفی در استان مازندران جمعآوری گردید. ابتدا میزان انرژی مصرفی و شاخصهای انرژی محاسبه ...
بیشتر
صنعت مرغداری به لحاظ تأمین بخش عمدهای از نیازهای غذایی و پروتئینی کشور از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این تحقیق به بررسی مدلسازی مصرف انرژی تولید مرغ گوشتی پرداخته شده است. به این منظور اطلاعات مورد بررسی از 45 تولیدکننده مرغ گوشتی به طور تصادفی در استان مازندران جمعآوری گردید. ابتدا میزان انرژی مصرفی و شاخصهای انرژی محاسبه و سپس با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به مدلسازی انرژی ستانده به عنوان عملکرد پرداخته شده است. نتایج نشان داد که میزان کل انرژی نهاده و ستانده در تولید مرغ گوشتی به ترتیب در حدود 79/153 و 45/27 گیگاژول به ازای 1000 قطعه مرغ میباشد. نهاده سوخت با میزان 48/61 درصد بیشترین سهم مصرف انرژی در بین نهادههای تولید مرغ گوشتی را دارد و شاخص نسبت انرژی در تولید این محصول 18/0 محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد مدل ساخته شده با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی با ضریب تشخیص 99/0 و با ساختار 1-12-5 دارای بیشترین دقت و بهترین عملکرد میباشد. بنابراین، این مدل به عنوان بهترین روش برای برآورد انرژی ستانده بر اساس انرژیهای ورودی در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد میگردد. در ارزیابی تاثیرپذیری خروجی از نهادههای ورودی، سوخت فسیلی بالاترین حساسیت را در بین نهادههای تولیدی از خود نشان داد که لزوم بازنگری در منابع انرژی را بیش از پیش آشکار میسازد.
اعظم رضایی؛ علی اسماعیلزاده
چکیده
با افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضا و ارتقای استاندارد سطح زندگی، کاربری انرژی در صنعت مرغداری رو به افزایش است. با توجه به اهمیت انرژی به عنوان نهادهای مؤثر در مرغداری، تحقیق حاضر به منظور تحلیل کارایی انرژی و شاخصهای مدیریتی واحدهای تولیدی مرغ گوشتی در منطقه آزاد ماکو انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 21 واحد مرغداری با تکمیل ...
بیشتر
با افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضا و ارتقای استاندارد سطح زندگی، کاربری انرژی در صنعت مرغداری رو به افزایش است. با توجه به اهمیت انرژی به عنوان نهادهای مؤثر در مرغداری، تحقیق حاضر به منظور تحلیل کارایی انرژی و شاخصهای مدیریتی واحدهای تولیدی مرغ گوشتی در منطقه آزاد ماکو انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 21 واحد مرغداری با تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری در دوره جوجهریزی آبان، آذر و دی ماه 1394 جمع آوری شد. کارایی انرژی با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها با مدلهای بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس بر اساس 5 نهاده انرژی شامل جوجه، دان مصرفی، سوخت، الکتریسیته و کارگر و 2 ستانده انرژی شامل گوشت مرغ و کود مرغی محاسبه شد. بر اساس مدل بازده ثابت نسبت به مقیاس، از 21 واحد مرغداری مورد بررسی، 13 مرغداری (9/61%) دارای امتیاز کارا و 8 مرغداری (1/38%) دارای امتیاز ناکارا بودهاند. همچنین بر اساس مدل بازده متغیر نسبت به مقیاس، 15 واحد (42/71%) کارا و 6 واحد (57/28%) ناکارا بودهاند. به علاوه، بیشترین و کمترین مصرف انرژی از کل انرژی مصرف شده به ترتیب مربوط به سوخت گازوئیل (2/66 درصد) و نیرویکار (07/0 درصد) میباشد. همچنین، مرغداران در مصرف سوخت بیشترین میزان ناکارایی و در مصرف جوجه کمترین میزان ناکارایی را داشتهاند. ناکارایی مصرف گازوئیل به دلیل همزمانی دوره جوجهریزی مورد بررسی با دوره سرما، عدم مدیریت صحیح مصرف به ویژه در سیستم گرمایشی سالنها و استفاده از گازوئیل بعنوان سوخت گرمایشی خانههای کارگری میباشد.
سیامک مشایخی؛ محمد علی پسندیده؛ سید جمالالدین فاطمی
چکیده
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای ...
بیشتر
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و سرشماری از کل 44 واحد مرغداری گوشتی فعال این شهرستان در سال 1391 جمعآوری گردیدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که میانگین سنی و سابقه شغلی مرغداران مورد مطالعه به ترتیب برابر 43 و 5/14 سال بود. ضمن این که 5/88 درصد از مرغداریها فاقد مدیر فنی بودند. از دیدگاه مرغداران، وجود نوسانات قیمت، وجود دلالان و تغییر در سیاستهای دولت به ترتیب سه مشکل اساسی صنعت مرغداری بودند. برآورد کشش تولید نهادهها نشان داد که یک درصد افزایش در میزان نیروی کار و دان مصرفی، تولید مرغ را به ترتیب به میزان 78/0 و 73/0 درصد افزایش میدهد. میانگین بهرهوری کل عوامل تولید برای کل واحدهای پرورش مرغ گوشتی برابر 23/2 بودکه نشان میدهد که تولیدکننده به طور متوسط به ازای یک ریال هزینه تولید، به میزان 23/2 ریال، درآمد ناخالص بهدست میآورد. ضمن اینکه، میانگین هزینه تولید و سود حاصل از تولید یک کیلوگرم مرغ زنده به ترتیب معادل 22411 و 1178 ریال تعیین شدند.