تغذیه دام و طیور
تأثیر جیره‌های حاوی سطوح مختلف کنجاله کلزای خام و تخمیری بر عملکرد تولید و کیفیت پوسته تخم‌‌مرغ در مرغ‌های مادر گوشتی

بهروز دستار؛ محمد طاهری؛ امید عشایری زاده؛ رضا میرشکار

دوره 36، شماره 139 ، شهریور 1402، ، صفحه 29-44

https://doi.org/10.22092/asj.2022.359008.2236

چکیده
  هدف از این پژوهش بررسی اثر جایگزینی کنجاله کلزای خام یا تخمیری با کنجاله سویا بر عملکرد تولید و کیفیت پوسته تخم‌مرغ در مرغ‌های مادر گوشتی بود. کنجاله کلزا برای مدت 30 روز با لاکتوباسیلوس سابتلیس و آسپرژیلوس نایجر تخمیر شد و تعداد 140 قطعه مرغ مادر گوشتی (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت آزمایش فاکتوریل 3×2، شامل دو نوع کنجاله ...  بیشتر

تغذیه دام و طیور
اثر افزودن سطوح مختلف ذرت علوفه‌ای بر بهبود کیفیت تخمیر و پایداری هوازی سیلاژ بخش هوایی جروسالم آرتیچوک (Helianthus tuberosus L.)

لیلا طاهرآبادی؛ فرخ کفیل زاده

دوره 36، شماره 138 ، خرداد 1402، ، صفحه 39-50

https://doi.org/10.22092/asj.2022.358216.2216

چکیده
  مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف ذرت علوفه‌ای بر بهبود خصوصیات تخمیر و پایداری هوازی سیلاژ بخش هوایی گیاه جروسالم آرتیچوک انجام شد. جهت تهیه سیلاژها، این گیاه با نسبت های صفر، 25، 50 و 75 درصد ذرت علوفه‌ای در سیلوهای آزمایشگاهی با چهار تکرار سیلو شد.کمترین pH (85/3) و بیشترین غلظت اسید لاکتیک (5/48 گرم در کیلوگرم ماده خشک) در ...  بیشتر

فراتحلیل: بررسی تأثیر نانو ذرات مواد معدنی بر برخی از فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای

الیاس ابراهیمی خرم آبادی؛ محسن کاظمی؛ رضا توحیدی

دوره 35، شماره 137 ، اسفند 1401، ، صفحه 59-73

https://doi.org/10.22092/asj.2022.355457.2165

چکیده
  فناوری نانو به‌عنوان یک راهکار نوین می‌تواند شرایط هضم و جذب در نشخوارکنندگان را، بهبود بخشد. از این رو، با بررسی تأثیر نانو ذرات بر شرایط تخمیر شکمبه‌ای به‌صورت فراتحلیل، می‌توان به درک بهتری از نحوه کنترل تخمیر در محیط شکمبه‌ دست یافت. پس از جستجو و انتخاب مقالات مناسب، داده‌های مربوط به فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای، استخراج ...  بیشتر

تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای برگ تربچه در تغذیه نشخوارکنندگان در شرایط آزمایشگاهی

ایوب عزیزی؛ زهرا امینی فرد

دوره 33، شماره 129 ، اسفند 1399، ، صفحه 49-60

https://doi.org/10.22092/asj.2019.121806.1696

چکیده
  این آزمایش با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای برگ تربچه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در مرحله اول، ترکیب شیمیایی برگ تربچه تعیین شد، سپس تأثیر استفاده برگ تربچه در جیره بر فراسنجه‌های هضم و تخمیر با استفاده از روش‌ تولید گاز و هضم دو مرحله‌ای در مقایسه با یونجه و کاه گندم بررسی شد. در مرحله دوم، اثر جایگزینی سطوح صفر (شاهد)، ...  بیشتر

تأثیر هسته خرمای تخمیر شده با آسپرژیلوس نایجر و باسیلوس سابتیلیس بر عملکرد، خصوصیت لاشه و جمعیت میکروبی ایلئومی در جوجه‌های گوشتی

ناصر محمودنیا؛ بهروز دستار؛ جواد بیات کوهسار؛ امید عشایری زاده

دوره 32، شماره 122 ، خرداد 1398، ، صفحه 203-220

https://doi.org/10.22092/asj.2018.121463.1679

چکیده
  هدف از این پژوهش بررسی اثرات تغذیه­ای هسته خرمای تخمیر شده بر عملکرد، صفات لاشهو جمعیت میکروبی دستگاه گوارش در جوجه­های گوشتی بود. این آزمایش  به‌صورت  فاکتوریل 4×2 با یک تیمار شاهد در قالب طرح کاملاً تصادفی با 540 قطعه جوجه یک روزه در 9 تیمار و 5 تکرار (12 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره ذرت – سویا (شاهد)، ...  بیشتر

اثر یک ترکیب اوره آهسته رهش تولید شده بر تولید گاز، تخمیر، گوارش‌پذیری مواد مغذی و فعالیت آنزیمهای میکروبی با استفاده از شیرابه شکمبه گوسفند

ایوب عزیزی؛ افروز شریفی؛ حسن فضائلی

دوره 32، شماره 122 ، خرداد 1398، ، صفحه 279-290

https://doi.org/10.22092/asj.2018.121403.1675

چکیده
  در پژوهش حاضر یک ترکیب آهسته رهش اوره تولید شد و اثرات آن روی فراسنجه‌های تولید گاز، تخمیر، ناپدید شدن مواد مغذی و فعالیت آنزیم‌های میکروبی شکمبه گوسفند در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. از چهار تیمار آزمایشی شامل جیره شاهد (کنترل)، و مکمل نمودن جیره شاهد با اوره، اوره آهسته رهش و اًپتیژن استفاده گردید. نتایج نشان داد که در عمده زمان‌های ...  بیشتر

تاثیر تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیری بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و ریخت شناسی پرز‌های ایلئوم جوجه‌های گوشتی

محسن رجب زاده نسوان؛ بهروز دستار؛ تقی قورچی؛ امید عشایری زاده؛ مرتضی خمیری

دوره 32، شماره 122 ، خرداد 1398، ، صفحه 349-366

https://doi.org/10.22092/asj.2018.121788.1694

چکیده
  به منظور مقایسه تاثیر افزودن تفاله گوجه فرنگی در جیره جوجه‌های گوشتی، دو نوع تفاله گوجه فرنگی خام و تخمیر شده هر کدام در چهار سطح (5، 10، 15 و 20 درصد) به صورت آزمایش فاکتوریل 2×4 در قالب طرح کاملا تصادفی و یک گروه آزمایشی شاهد با 9 گروه آزمایشی و 3 تکرار استفاده و تاثیر آن‌ها بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و ریخت شناسی پرز‌های ایلئوم جوجه‌ها ...  بیشتر

مقایسه اثر کنجاله کنجد خام و فرآوری شده به روش تخمیر حالت جامد بر عملکرد، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی

آیدا مظاهری؛ محمود شمس شرق؛ بهروز دستار؛ امید عشایری زاده

دوره 31، شماره 120 ، آذر 1397، ، صفحه 147-158

https://doi.org/10.22092/asj.2018.115243.1533

چکیده
  مصرف کنجاله‌ی کنجد در خوراک طیور بدلیل داشتن فاکتور ضدتغذیه‌ای اسید فایتیک و عدم ترشح فیتاز در دستگاه گوارش، محدود می‌باشد. بدین منظور می‏توان از مکمل‏های آنزیمی یا میکروارگانیسم‏ها برای تجزیه فیتات استفاده نمود. هدف از این آزمایش، مقایسه اثر کنجاله‌ کنجد خام و فرآوری‏شده به روش تخمیر حالت جامد بر عملکرد، خصوصیات لاشه و ...  بیشتر

اثر استفاده از سطوح مختلف ساپونین بر قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های تخمیری، جمعیت پروتوزوآی شکمبه‌ای و فراسنجه‌های خونی در گوسفندان نر بلوچی

محمد مهدی محقی؛ عبدالمنصور طهماسبی؛ رضا ولی زاده؛ عباسعلی ناصریان؛ محسن کاظمی؛ آمنه اسکندری تربقان

دوره 30، شماره 117 ، اسفند 1396، ، صفحه 241-256

https://doi.org/10.22092/asj.2018.116064

چکیده
  این آزمایش با هدف مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف ساپونین خالص(Loba Chemie Ltd.) بر قابلیت هضم، فراسنجه‌های تخمیری، جمعیت پروتوزوآی شکمبه‌ای و فراسنجه‌های خونی در گوسفندان نر بلوچی انجام شد. از 4 رأس گوسفند نر بلوچی با میانگین وزن زنده 2/2±3/40 کیلوگرم و دارای فیستولای شکمبه‌ای در قالب طرح چرخشی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-جیره ...  بیشتر

تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای ازت ارقام مختلف گندم ایران با و بدون فرآوری در جوجه‌های گوشتی

محمدرضا زبده؛ حسین مروج؛ محمود شیوازاد؛ بهروز بهرام نژاد

دوره 30، شماره 115 ، شهریور 1396، ، صفحه 209-220

https://doi.org/10.22092/asj.2017.113276

چکیده
  به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای ازت (AMEn) از 16 رقم گندم ایران قبل و بعد از فرآوری در دو آزمایش استفاده شد. در آزمایش اول تعداد 330 قطعه جوجه گوشتی مخلوط دو جنس (سن 10-7 روزگی) و در آزمایش دوم تعداد 198 قطعه (سن 24-21 روزگی) مورد استفاده قرار گرفت. اندازه‌گیری AMEn به روش جمع آوری فضولات و با استفاده از نشانگر ...  بیشتر

تأثیر ضایعات ماهی تخمیری در تغذیه جوجه های گوشتی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و فراسنجه های خون

اکرم شبانی؛ فتح اله بلداجی؛ بهروز دستار؛ تقی قورچی؛ سعید زره داران

دوره 29، شماره 113 ، اسفند 1395، ، صفحه 17-30

https://doi.org/10.22092/asj.2017.109457

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی تأثیر ضایعات ماهی تخمیری در تغذیه جوجه‌های گوشتی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و فراسنجه‌های خون انجام شد. تخمیر هر کیلوگرم ضایعات ماهی با 15 درصد ملاس و 5 درصد کشت آغازگر (حاوی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و قارچ آسپرژیلوس اوریزا) صورت پذیرفت. پس از 15 روز تخمیر، pH و جمعیت باکتری‌های اسید لاکتیک به ترتیب ...  بیشتر

تأثیر جیره های حاوی ضایعات ماهی تخمیری بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی

اکرم شبانی؛ فتح اله بلداجی؛ بهروز دستار؛ تقی قورچی؛ سعید زره داران

دوره 29، شماره 111 ، شهریور 1395، ، صفحه 75-86

https://doi.org/10.22092/asj.2016.106926

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جیره‌های حاوی ضایعات ماهی تخمیری بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 تیمار آزمایشی با 4 تکرار (12 قطعه جوجه در هر تکرار) اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایش شامل جایگزینی 0، 3، 6، 9 و 12 درصد ضایعات ماهی تخمیری با کنجاله سویا ...  بیشتر

تأثیر تغذیه کنجاله کلزای تخمیری بر کاهش جمعیت سالمونلا در جوجه های گوشتی

امین عشایری زاده؛ بهروز دستار؛ محمود شمس شرق؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ سعید زره داران

دوره 29، شماره 111 ، شهریور 1395، ، صفحه 121-132

https://doi.org/10.22092/asj.2016.106963

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی تأثیر تغذیه کنجاله کلزای تخمیری بر کاهش جمعیت سالمونلا در جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 6 تیمار آزمایشی با 4 تکرار و هر تکرار با 10 جوجه اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد منفی (بدون چالش با سالمونلا)، شاهد مثبت (چالش یافته با سالمونلا) و تیمارهای ...  بیشتر

کاهش گلوکوزینولات ها در کنجاله کلزا به روش تخمیر حالت جامد و اثرات آن بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی

امین عشایری زاده؛ بهروز دستار؛ محمود شمس شرق؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ سعید زره داران

دوره 29، شماره 110 ، خرداد 1395، ، صفحه 3-16

https://doi.org/10.22092/asj.2016.106516

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی کاهش گلوکوزینولات­ها در کنجاله کلزا به روش تخمیر حالت جامد و اثرات آن بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش انجام شد. تخمیر کنجاله کلزا با کشت مخلوط مایع حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، باسیلوس سابتیلیس و آسپرژیلوس نایجر در نسبت 1 به 2/1 انجام شد. پس از 25 روز تخمیر، مقدار گلوکوزینولات­ها از 21/12 به 93/3 میکرومول ...  بیشتر

تأثیر کنجاله سویای تخمیر شده با آسپرژیلوس اوریزا و سطح پروتئین جیره بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی

مجتبی فلاح؛ بهروز دستار؛ فرزانه گنجی؛ امین عشایری زاده

دوره 28، شماره 109 ، اسفند 1394، ، صفحه 53-66

https://doi.org/10.22092/asj.2016.106085

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی تأثیر کنجاله سویای تخمیر شده با آسپرژیلوس اوریزا و سطح پروتئین جیره بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل 2 شکل کنجاله سویا (معمولی و تخمیری) و 2 سطح پروتئین (پروتئین بالا و پایین) انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 به 4 تیمار آزمایشی ...  بیشتر

اثرات مکمل کروم آلی و نوع منبع انرژی جیره بر عملکرد گاوهای هلشتاین در دوره انتقال

مهدی افتخاری؛ ابوالفضل زالی؛ مهدی دهقان بنادکی؛ مهدی گنج خانلو

دوره 28، شماره 107 ، شهریور 1394، ، صفحه 25-32

https://doi.org/10.22092/asj.2015.102334

چکیده
  جهت  بررسی اثر منبع انرژی و مکمل کروم متیونین بر عملکرد و تولید شیر گاوهای هلشتاین، تعداد 32 راس گاو چند بار زایش نموده  نژاد هلشتاین در طول دوره انتقال مورد آزمون قرار گرفتند. گاوها با جیره کاملا مخلوط از 28 روز قبل از زایش تا 28 روز پس از زایش تغذیه گردیدند. این مطالعه در قالب طرح بلوک های کامل  تصادفی و به صورت آرایه  فاکتوریل2×2(دو ...  بیشتر