تغذیه دام و طیور
تأثیر عمل‌آوری مکانیکی سیلاژ ذرت و نوع دانه بر مصرف خوراک و گوارش‌پذیری مواد مغذّی، فراسنجۀ‌های شکمبه‌ای و رفتار مصرف خوراک در گوسفند

مهلا سعیدی گراغانی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ کاظم جعفری نعیمی؛ امید دیانی

دوره 37، شماره 145 ، اسفند 1403، ، صفحه 15-28

https://doi.org/10.22092/asj.2024.363739.2347

چکیده
  این تحقیق به‌منظور مقایسۀ تأثیر عمل‌آوری سیلاژ ذرت و دانه‌های جو و ذرت بر مصرف خوراک، گوارش‌پذیری مواد مغذّی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در گوسفند طراحی شد. از چهار رأس قوچ‌ نژاد کرمانی با میانگین وزنی‌-1/4±2/53 ‌کیلوگرم استفاده شد. آزمایش به‌صورت چینش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین در چهار دورۀ 21 روزه اجرا شد. علوفۀ ذرت خرد ...  بیشتر

تغذیه دام و طیور
ویژگی‌های سیلویی و ارزش غذایی جیره‌های کاملاً مخلوط سیلوشده حاوی سطوح مختلف پسماند پوست‌گیری پسته با روش برون‌تنی

فاطمه اکبری؛ امید دیانی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ زهره حاج علیزاده

دوره 37، شماره 145 ، اسفند 1403، ، صفحه 103-118

https://doi.org/10.22092/asj.2024.364398.2361

چکیده
  این پژوهش با هدف تعیین اثر افزودن سطوح متفاوت پسماند پوست‌گیری پسته بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و مؤلفه‌های تولید گاز جیره‌های کاملاً مخلوط سیلوشده در شرایط برون‌تنی انجام شد. جیره ها با نسبت 60 درصد مواد خشبی (یونجه، کاه و علوفه ذرت) و 40 درصد کنسانتره‌ای بر اساس ماده خشک با چهار سطح پسماند ‌پسته (صفر، 5، 10 و 15 بر اساس ماده خشک) ...  بیشتر

فیزیولوژی دام و طیور
تأثیر دانۀ کتان و پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبه‌ای در جیره فلاشینگ بر عملکرد تولیدمثلی میش بلوچی

رحمت ابابکری؛ امید دیانی؛ امین خضری؛ عباسعلی ناصریان

دوره 36، شماره 138 ، خرداد 1402، ، صفحه 51-64

https://doi.org/10.22092/asj.2022.358093.2213

چکیده
  هدف از انجام مطالعه، بررسی اثرات متقابل بین پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبه‌ای (RUP) و نوع دانه کتان در جیره-های فلاشینگ میش‌ها بر عملکرد تولیدمثلی و فعالیت‌های تخمدانی بود. در این مطالعه 72 راس میش بلوچی دو تا سه ساله با تیمارهای آزمایشی تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1: شاهد بدون دانه کتان + 20 درصد RUP، 2: شاهد بدون دانه کتان + 40 درصد RUP، ...  بیشتر

مقایسه تاثیر سیلاژهای ذرت، سورگوم و ارزن بر مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذّی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در بز

رضا آقایی پور؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ رضا طهماسبی؛ امید دیانی

دوره 35، شماره 134 ، خرداد 1401، ، صفحه 43-58

https://doi.org/10.22092/asj.2021.354391.2151

چکیده
  به منظور مقایسه تاثیر سیلاژهای ذرت، سورگوم و ارزن بر مصرف و قابلیت هضم مواد مغذّی، و فراسنجه‌های شکمبه‌ای از شش راس بز رائینی نر دو ساله با میانگین وزن 5/6±37 در یک طرح مربع لاتین 3×3 در دو تکرار استفاده شد. مصرف ماده خشک و دیگر مواد مغذّی در جیره سیلاژ ذرت بیشتر از دو جیره آزمایشی دیگر بود و در جیره دارای سیلاژ سورگوم بیش از ارزن ...  بیشتر

بررسی ارزش تغذیه‌ای سیلاژ مخلوط کاکتوس علوفه‌ای-یونجه توسط تکنیک تولید گاز و تاثیر مدت زمان سیلو کردن بر کیفیت آن در تغذیه نشخوارکنندگان

فاطمه نورالهی؛ رضا طهماسبی؛ امید دیانی؛ امین خضری

دوره 34، شماره 133 ، اسفند 1400، ، صفحه 59-72

https://doi.org/10.22092/asj.2021.353458.2124

چکیده
  این پژوهش با هدف تعیین میزان تولید گاز کاکتوس علوفه‌ای، یونجه خشک و سیلاژ مخلوط کاکتوس علوفه-ای-یونجه انجام شد، سپس تاثیر مدت زمان سیلو‌کردن بر خصوصیات کیفی و ارزش تغذیه‌ای سیلاژ مخلوط کاکتوس علوفه‌ای-یونجه در روز‌های 30، 45 و 60 پس از تهیه سیلاژ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از خرد کردن علوفه‌ها، کاکتوس علوفه‌ای به‌مقدار 66 ...  بیشتر

بررسی اثرات پیاز ضایعاتی بر مصرف ماده خشک، گوارش‌پذیری مواد مغذی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خون در گوسفندان

زهرا شیروانی؛ امید دیانی؛ زهره حاج علیزاده

دوره 34، شماره 132 ، آذر 1400، ، صفحه 15-28

https://doi.org/10.22092/asj.2020.342843.2059

چکیده
  به‌منظور بررسی تغذیه سطوح مختلف پیاز ضایعاتی بر گوارش‌پذیری مواد مغذی، اسیدهای چرب فرار، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه‌های خونی، از چهار رأس گوسفند نر کرمانی با میانگین وزنی اولیه 5/1±45 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 21 روزه استفاده شد. پس از تعیین ترکیب شیمیای پیاز ضایعاتی، این فرآورده در سطوح متفاوت براساس ماده خشک در جیره ...  بیشتر

تاثیر جایگزینی علف خشک یونجه و کاه گندم با علف خشک کنگر وحشی بر قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های شکمبه و خون و سنتز پروتئین میکروبی در گوسفند کرمانی

نرجس رفیعی پور احمدی؛ امید دیانی؛ رضا طهماسبی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ زهره حاج علیزاده

دوره 34، شماره 130 ، خرداد 1400، ، صفحه 109-122

https://doi.org/10.22092/asj.2020.341632.2030

چکیده
  هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی علف خشک کنگر وحشی و تاثیر جایگزینی آن با علف خشک یونجه و کاه گندم بر قابلیت هضم مواد مغذی، سنتز پروتئین میکروبی، فراسنجه‌های شکمبه و خون بود. در این آزمایش از 4 راس گوسفند نر کرمانی با میانگین وزنی 5/2±55 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در چهار دوره 21 روزه استفاده شد. جیره‌ها شامل: 1) جیره شاهد (بدون ...  بیشتر

تاثیر تغذیه سطوح مختلف گیاه مرتعی کما بر سنتز پروتئین میکروبی و فراسنجه‌های شکمبه در گوسفند کرمانی

مرضیه حاج محمدی؛ رضا طهماسبی؛ امید دیانی؛ امین خضری

دوره 32، شماره 123 ، شهریور 1398، ، صفحه 17-30

https://doi.org/10.22092/asj.2018.120791.1643

چکیده
  در این آزمایش تأثیر جایگزینی یونجه با گیاه مرتعی کما بـر تولید پروتئین میکروبی و فراسـنجه هـای شکمبه ای گوسفندان کرمانی در قالب طرح کاملاً تصادفی 4×4 بررسی گردید. در این آزمایش 4 رأس بره نر گوسفند نژاد کرمانی (وزن 4/3± 38 کیلوگرم) در چهار دوره 21 روزه، شامل 16 روز عادت پذیری و پنج روز نمونه‌گیری مورد استفاده قرار گرفتند. جیره شاهد دارای ...  بیشتر

قابلیت هضم، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه‌های تخمیری شکمبه در گوسفندان تغذیه شده با سیلاژ برگ و ساقه درخت موز با خرمای غیرخوراکی

منوره قدوسی؛ امید دیانی؛ امین خضری؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ رضا طهماسبی

دوره 32، شماره 122 ، خرداد 1398، ، صفحه 159-172

https://doi.org/10.22092/asj.2018.120321.1620

چکیده
  هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر سیلاژ برگ و ساقه درخت موز با خرمای غیرخوراکی بر قابلیت هضم مواد مغذی، گونه‌های پروتوزوآ، نسبت مولاری اسیدهای چرب فرار، pH و نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه بود. برای تهیه سیلاژ، 85 کیلوگرم برگ و ساقه درخت موز با 15 کیلوگرم خرمای غیرخوراکی مخلوط و به-مدت 45 روز سیلو گردید. پس از تعیین ترکیب شیمیایی و انرژی متابولیسمی ...  بیشتر

تأثیر اندازه ذرات مخلوط علوفه سورگوم سیلو شده با علوفه یونجه و سطح کنسانتره بر گوارش پذیری مواد مغذی و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه ای در بز رایینی

معصومه اقتداری؛ امین خضری؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ امید دیانی؛ رضا طهماسبی

دوره 31، شماره 120 ، آذر 1397، ، صفحه 117-134

https://doi.org/10.22092/asj.2018.114736.1492

چکیده
  به منظور بررسی تأثیر اندازه ذرات مخلوط علوفه سورگوم سیلو شده و سطح کنسانتره بر گوارش‌پذیری مواد مغذی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و رفتار مصرف خوراک از چهار رأس بز نر رایینی با میانگین وزنی 0/3±1/30 کیلو‌گرم در قالب طرح چرخشی متوازن استفاده شد. از علوفه سورگوم درشت و ریز (30 و 15 میلی‌متر)، در کیسه‌های نایلونی بدون هیچ ماده افزودنی، علوفه ...  بیشتر

تعیین ارزش غذایی پوشش مغز پسته و تأثیر تغذیه آن بر گوارش‌پذیری و فراسنجه‌های خونی گوسفند کرمانی

نعمت اسماعیلی سیرچی؛ امید دیانی؛ رضا طهماسبی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ امین خضری

دوره 31، شماره 120 ، آذر 1397، ، صفحه 217-228

https://doi.org/10.22092/asj.2018.116680.1588

چکیده
  این تحقیق به‌منظور تعیین ارزش غذایی پوشش مغز پسته (testa) و بررسی تأثیر تغذیه آن بر گوارش‌پذیری مواد مغذی و فراسنجه‌های خونی در گوسفند انجام گردید. ترکیب شیمیایی پوشش مغز پسته به‌روش آزمایشگاهی و ارزش غذائی آن با استفاده از روش آزمون تولید گاز تعیین شد. پس از تعیین ترکیب شیمیایی، این فرآورده فرعی در 4 سطح جایگزین سبوس گندم در جیره گوسفند ...  بیشتر

تاثیر اندازه ذرات جو سیلویی و دو نوع دانه جو و ذرت بر مصرف و قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و رفتار مصرف خوراک در گوسفند نر کرمانی

اکرم علیرضایی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ رضا طهماسبی؛ امید دیانی

دوره 31، شماره 119 ، شهریور 1397، ، صفحه 3-18

https://doi.org/10.22092/asj.2018.117294

چکیده
  این پژوهش به منظور بررسی تأثیر اندازه ذرات علوفه سیلو شده جو و دو نوع دانه غله (جو و ذرت) بر مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و رفتار مصرف خوراک در قالب طرح چرخشی متوازن در گوسفند انجام شد. علوفه جو با 5/1 ±0/28 درصد ماده خشک درو و با دو طول برش فرضی 16 و هشت میلی‌متر خرد و علوفه سیلو شده بلند و کوتاه تهیه شد. از چهار ...  بیشتر

تاثیر سیلاژ یونجه غنی شده با سطوح مختلف ضایعات خرما بر قابلیت هضم ماده خشک و برخی فراسنجه های شکمبه ای در گوسفند کرمانی

راحله رجبی علی آبادی؛ رضا طهماسبی؛ امید دیانی؛ امین خضری

دوره 30، شماره 114 ، خرداد 1396، ، صفحه 77-88

https://doi.org/10.22092/asj.2017.111313

چکیده
  هدف از این مطالعه تاثیر افزودن خرمای ضایعاتی بر ترکیب شیمیایی و کیفیت سیلاژ یونجه و قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای گوسفند بود. از 4 راس گوسفند نر نژاد کرمانی با میانگین سن 2 سال و وزن 2±47 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 21 روزه استفاده شد. برای تهیه سیلاژ، یونجه با درصد‌های 0، 5، 10 و 15 درصد خرمای ضایعاتی مخلوط و ...  بیشتر